Trg Josipa Jurja Strossmayera 2, 47000 Karlovac
 
Tel./Fax:047/614-242; e-mail:udruga.slijepih@ka.t-com.hr
 
     
 
Dobro došli na službene stranice Udruge slijepih Karlovačke županije. Sve informacije, dogaðaje i aktualnosti potražite na linkovima naše stranice.
 
 

Novosti..

POSJET MALIŠANA UDRUZI POVODOM BLAGDANA USKRSA

 

Mališani Dječjeg vrtića Gaza posjetili su danas Udrugu slijepih Karlovačke županije. Ovom prilikom djeca su predsjedniku, prisutnim članovima Udruge i djelatnicima zaželjeli sretan Uskrs te im uručili prigodne darove, i to čestitku i ukrasna jaja koje su sami izradili na kreativnim radionicama u svom vrtiću. 

Ovim posjetom nastavljena je uspješna suradnja Udruge i Dječjeg vrtića Gaza u cilju senzibilizacije djece u najranijoj dobi o problemima, potrebama i mogućnostima slijepih osoba.

 

 

Zoran Lukšić

 

SPORT, REKREACIJA I DRUŽENJE ČLANSTVA

Članovi Udruge slijepih Karlovačke županije koji su uključeni u sportske aktivnosti, objedinjeni u Športskom društvu slijepih „4 rijeke“ Karlovac koje djeluje pri Udruzi, a bave se kuglanjem  završili su sa natjecanjima u 2. Hrvatskoj kuglačkoj ligi za slijepe i slabovidne. Zadnje kolo Lige održano je u Varaždinu 29.03.2014. godine gdje su svojim rezultatima potvrdili osvajanje prvog mjesta u Ligi. Izborivši prvo mjesto Lige, članovi su ujedno izborili i plasman u 1. Hrvatsku kuglačku ligu za slijepe, dok će odluku o prelasku u istu donijeti članovi IO Društva na svojoj sjednici. Kuglački treninzi nastavljaju se svake srijede na kuglani Doma oružanih snaga „Zrinski“ sve do 31.05. kada će uslijediti ljetna pauza, dok će pripreme za natjecanja u HKLSS sezona 2014/2015. započeti će u jesen.

Osim kuglanja članovi Društva aktivno se bave i elektronskim pikadom za slijepe. Kako za sada nije oformljena liga niti neki drugi oblik natjecanja za klubove na nacionalnoj ili regionalnoj razini, natjecanja u pikada organiziraju sportska Društva ili temeljne Udruge slijepih, dok se na nacionalnoj razini održavaju dva natjecanja; Pojedinačno i Ekipno prvenstvo Hrvatske. Treninzi i pripreme za navedena natjecanja održavaju se u prostorijama Udruge na Strossmayerovom trgu sukladno dogovoru članova. Prvo slijedeće natjecanje na kojem će sudjelovati i članovi Društva, održava se 03.05.2014. godine u Puli u organizaciji Sportske udruge slijepih „Učka“ – Pula, a turnir se održava povodom Dana grada Pule.

Osim ŠDS „4 rijeke“ koje okuplja muške članove Udruge, pri Udruzi slijepih Karlovačke županije uspješno djeluje i Sekcija žena, koja okuplja slijepe i slabovidne žene te im pruža priliku za učenje, rekreaciju i druženje. Svaka prva srijeda u mjesecu, sada već tradicionalno, rezervirana je za okupljanje članica u prostorijama Udruge, prilikom kojih se osim druženja pronalaze i zajedničke teme, te pripremaju edukativne i kreativne radionice ovisno o interesima članica. Osim navedenog, u mjesecu ožujku ponovno je započela provedba rekreativnog programa  za zainteresirane članice. Od ove godine rekreaciju s elementima kineziterapije i pilatesa  vodi djelatnica Udruge, gđa. Ivana Canjar, bacc.physiotherapy.

Osim navedenih aktivnosti, dolaskom toplijeg vremena zainteresirani članovi imati će mogućnost korištenja tandem bicikala nabavljenih kroz provedbu projekta  „Mobilnost – put do veće samostalnosti i boljeg zdravlja“ financiranog od strane Regionalne zaklade za lokalni razvoj „Zamah“.

 

Antonija Hasan

 

ODRŽANA 2. REDOVNA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA

U prostorijama Udruge 14.03.2014. godine održana je 2. redovna izvještajna Skupština na kojoj su uz prisutne zastupnike prisustvovali i gosti iz prijateljskih Udruga slijepih; Primorsko-goranske, Istarske i Međimurske županije.

U protekloj godini Udruga je svoje aktivnosti usmjerila na rješavanje brojnih problema članstva te na razvoj i pružanje brojnih socijalnih usluga. Predsjednik Golac kao poseban uspjeh u proteklom razdoblju naveo je uspješnu provedbu projekata i programa te odličnu suradnju sa Centrom za socijalnu skrb Karlovac i drugim Centrima na području Karlovačke županije koji su kao partneri i suradnici uključeni u provedbu trogodišnjeg programa „Znam, hoću, mogu“. Također, ostvarena je kvalitetna suradnja i sa drugim institucijama na području Županije. Kao iznimno pozitivnu stvar u protekloj godini zastupnici su naveli   zapošljavanje videćeg asistenta slijepim osobama što je omogućilo individualniji pristup svakom svom članu i rješavanju njegovih problema.  

Godišnja skupština bila je prilika i za iznošenje planova za narednu godinu. Tako je Udruga predstavila i operativno-financijski plan za 2014. godinu u kojem je zacrtala brojne planove i aktivnosti, no njihova će realizacija ovisiti o financijskim sredstvima, kojih, nadamo se neće nedostajati.  

U završnom dijelu sjednice Skupštine prisutni članovi i gosti raspravljali su o Nacrtu prijedloga Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija te o promjenama koje će donijeti u civilnom sektoru.            

 Po završetku službenog dijela, članovi i prisutni gosti zaželjeli su Predsjedniku, Izvršnom odboru i stručnoj službi nastavak uspješnog rada za dobrobit svih slijepih osoba na području Karlovačke županije.

Zoran Lukšić

 

 

MEĐUNARODNI DAN ŽENA

 05.03.2014. godine članice Udruge slijepih Karlovačke županije okupile su se u prostorijama Udruge na Strossmayerovom trgu, da obilježe svoj dan, Međunarodni dan žena.

Svaka će vam žena reći, biti ženom u današnjim vremenima nije jednostavno, a žene s invaliditetom itekako znaju pravo značenje tih riječi. Slijepe žene posebno su osjetljiva i marginalizirana skupina žena, a njihove životne bitke pravi su primjeri borbe za bolji i ispunjeni život. Sekcija žena koja djeluje pri Udruzi slijepih Karlovačke županije upravo je zajednica jakih žena, okupljenih oko svega teškog ali i lijepog što čini ženu, a posebice ženu s invaliditetom.

Ovogodišnji Međunarodni dan žena Sekcija žena obilježila je održavanje kreativne radionice koju je vodila gđa. Selma Planinčević-Šumar, članica Kreativne udruge „Suncokret“. Okupljenim članicama gđa. Planinčević-Šumar prezentirala je izradu kreativnih i uporabnih predmeta prilagođenu slijepim i slabovidnim osobama. Posebnu pozornost članica privukle su „Norveške lutke“, lutke izrađene od tkanine i svaka ukrašena posebnim detaljima stvorenim u mašti svoje autorice. Kako su i same članice Sekcije imale prilike sudjelovati na kreativnim radionicama održavanim u organizaciji Udruge, bila je ovo prilika za razmjenu, ali i stjecanje novih iskustava. Ujedno stvorile su se i neke nove ideje za suradnju.

Bogato ukrašene lutke u rukama su članica oživjele davne slike iz djetinjstva, probudile maštu i vratile žene u vrijeme kad su bile djevojčice, kad je sve još bilo lako, a život bezbrižan i veseo, a za neke od njih to je još bio život bez invaliditeta. Malo je reći, da je bilo zadovoljstvo gledati vedra lica članica, i sve to zahvaljujući nekoliko komadića tkanine i darovanom cvijetu, jer za sve okupljene članice, gđa. Planinčević-Šumar odvojila je malenim poklon iz svoje bogate zbirke ručnih radova, dok je tvrtka Zelenilo d.o.o. donirala cvjetne bukete za sudionice.

Po završetku radionice uslijedilo je ispijanje omiljenih napitaka, uz druženje, ispunjeno smjehom i vedrim riječima, dok se za ukusne zalogaje pobrinula Pekara „Lekaj“ koja je donirala svoje pekarske proizvode. Tako je završio još jedan dan, iako možda beznačajan u mnoštvu godina života, ali ipak tako poseban za sve žene, a posebice naše članice.

Josipa Hasan

 

DUHOVNA OBNOVA UOČI BOŽIĆNIH BLAGDANA

Riječima : „ …svatko od nas nosi svoj križ, iako ga možda sada još ne osjeća …“ započeo je, pater Franjo Tomašević, dekan karlovačkog dekanata, gvardijan franjevačkog samostana te župnik župe Presvetog Trojstva, duhovnu obnovu za članove Udruge slijepih Karlovačke županije i članove njihove obitelji.

21.12.2013. godine održan je tradicionalni Božićni domjenak u prostorijama Udruge na Strossmayerovom trgu. Veliki odaziv članova još jednom je bio dokaz koliko je svima nama potrebna Božja riječ kako bismo smogli snage za susret sa životnim nedaćama.

Uz Božićne pjesme i molitvu, okupljeni su članovi uz vodstvo patera Franje, prigrlili dolazak sina Božjega i još jednom se prisjetili duha Božića koji se svake godine sve više gubi u pretjeranom konzumerizmu. Svoju propovijed, pater Franjo, uvelike je potkrijepio hrvatskim narodnim izrekama, koje su prema njegovim riječima itekako temeljene na Evanđelju, te su odraz tisućljetne vjere u Boga. Također, pater Franjo iskoristio je priliku te blagoslovio prostorije Udruge i sve njene članove, da pronađu svjetlo i istinsku vjeru u Boga, usprkos svim nedaćama i križu koji opterećuje njihove živote.

Po završetku duhovne obnove, uslijedio je domjenak za članove Udruge, te ugodno druženje.

                                                                                   Josipa Hasan

 

BOŽIĆNA ČESTITKA

Niti da su zamišljali u najljepšim snovima, članovi Udruge slijepih Karlovačke županije, ne bi mogli zamisliti ljepšu čestitku nego što su je doživjeli od mališana Dječjeg vrtića „Gaza“.

Prisjetivši se njihovog posjeta povodom „Europskog tjedna mobilnosti“ u mjesecu rujnu, mališani su, u pratnji svojih teta odlučili razveseliti članove Udruge te zaželjeti najljepše Božićne blagdane. Okupljeni oko Božićne jelke, mališani su, okupljenim članovima Udruge ispričali priču o rođenju malenog Isusa, te poklonili Božićnu čestitku koju su sami izradili.

Njihov trud nagrađen je slatkišima, a veseli dječji smjeh nagrada je svim članovima Udruge uz želje za sretniju 2014. godinu.

Također, ni ove godine Udruga slijepih Karlovačke županije nije zaboravila na svoje najmlađe članove, te su im povodom Sv. Nikole uručeni pokloni, kako bi ih razveselili u ove dane blagdanskog darivanja.

Josipa Hasan

 

„PREVENCIJA ZARAZNIH BOLESTI“

U ponedjeljak, 16.12.2013. godine u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije održana je još jedna u nizu edukativnih radionica za članstvo Udruge u sklopu provedbe trogodišnjeg programa „Znam, hoću, mogu – pomoć, podrška i edukacija članova za samostalniji život u lokalnoj zajednici“ čiju provedbu financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Radionicu pod nazivom „Prevencija zaraznih bolesti“, kao i prethodne, vodila je gđa dr.med.spec. epidemiolog Biserka Hranilović. Okupljenim članovima, dr. Hranilović ukratko je prezentirala najučestalije oblike zaraznih bolesti, te načine njihove prevencije. Tako je spomenula zarazne bolesti prošlih vremena koja se sada uspješno liječe i sprečavaju, ali i bolesti novijeg datuma za koje ne postoje adekvatni lijekovi. Posebno je skrenula pozornost na zarazne bolesti koje su učestale u ovo zimsko razdoblje, te načine kako što kvalitetnije pripremiti organizam u borbi s virusnim i bakterijskim bolestima. Također, dr. Hranilović posebno je naglasila važnost pravovremene konzultacije s liječnikom, te štetnost uzimanja lijekova na vlastitu odgovornost, posebice antibiotika.    

Edukativnoj radionici prethodili su preventivni zdravstveni pregledi (mjerenje indeksa tjelesne mase, kolesterola, krvnog tlaka te visine šećera u krvi) koje su provodili djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije, te pojedinačno savjetovanje članova s liječnikom specijalistom.

 

Josipa Hasan

 

TRADICIONALNI TURNIR U ELEKTRONSKOM PIKADU

30.11.2013. u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije na Strossmayerovom trgu povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom održano je natjecanje u elektronskom pikadu. Na natjecanju je sudjelovalo ukupno osam ekipa: PKS "Zvuk" Zagreb, ŠRKS "Rijeka", US Međimurske županije, ŠUS "Učka" Pula, ŠUS "Zagorje" Krapina, US Šibensko-kninske županije, te dvije ekipe domaćina ŠDS-a "4 rijeke" Karlovac.

Članovi 2. ekipe ŠDS "4 rijeke" Karlovac (V. Golac, D. Velimirović, S. Kralj i N. Popović) osvojili su 1. mjesto nakon što su u razigravanju pobijedili ekipu PKS "Zvuk" Zagreb, a treće mjesto zauzela je 1. ekipa ŠDS "Četiri rijeke" Karlovac (M. Đurić, D. Velimirović, V. Srpak, I. Hasanagić) nakon pobjede u razigravanju protiv ŠRKS "Rijeka".

 

Ivana Canjar

 

3. KOLO II. HRVATSKE KUGLAČKE LIGE ZA SLIJEPE

 

09.11.2013. održano je 3. kolo II HKL za slijepe i XXII. memorijalni turnir Rudolfa Mataje u Virovitici gdje je nastupilo 5 ekipa: ŠKS "Život" Virovitica, ŠDS "Četiri rijeke" Karlovac, ŠUS "Podravina" Koprivnica, ŠUS Varaždin i ŠUS "Zagorje" Krapina. U ekipnom dijelu natjecanja prvo mjesto osvojila je ekipa ŠDS "Četiri rijeke" Karlovac, drugo mjesto osvojila je ekipa ŠKS "Život" Virovitica, dok je ekipa ŠUS "Varaždin" osvojila treće mjesto.

U pojedinačnom dijelu natjecanja u kategoriji B1 Milan Đurić osvojio je 2.mjesto, te Vlatko Golac 3.mjesto, u kategoriji B2 Izet Hasanagić osvojio je 2. mjesto.

Ivana Canjar

 

„VAŽNOST ZDRAVE PREHRANE U OČUVANJU ZDRAVLJA“

 

U prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije održana je još jedna u nizu edukativnih radionica za članstvo Udruge u sklopu provedbe trogodišnjeg programa „Znam, hoću, mogu – pomoć, podrška i edukacija članova za samostalniji život u lokalnoj zajednici“.

Naziv ove radionice koju je vodila dr. Biserka Hranilović spec.epidemiolog, bila je „Važnost zdrave prehrane u očuvanju zdravlja“ Dr. Harnilović u više je navrata istaknula kako su pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost najvažniji čimbenici u očuvanju zdravlja tijekom cijelog života. Pravilnom prehranom možemo ukloniti ili odgoditi nastanak niza kroničnih i degenerativnih bolesti kao što je šećerna bolest tip 2, kardiovaskularne bolesti te karcinoma, posebice debelog crijeva, maternice i dojke. Za slijepe osobe je izuzetno važno da očuvaju zdravlje kako bi što duže ostali funkcionalno sposobni i neovisni o tuđoj pomoći, zaključila je dr. Hranilović. Prisutni članovi Udruge upoznati su i s piramidom zdrave prehrane kako bi im se što zornije prikazao omjer vrsta namirnica u svakodnevnoj prehrani.

Također ovom prilikom dr. Hranilović prezentirala je priručnik o zdravoj prehrani kod visokog krvnog tlaka koji je nastao u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Murska Sobota iz susjedne Slovenije, a čiji je tisak na hrvatskom jeziku omogućila Karlovačka županija. Dijelovi ovog priručnika bit će pretvoreni u zvučni zapis te na taj način biti prilagođeni članstvu Udruge kako bi mnoge korisne savjete iz priručnika mogli primjenjivati u svakodnevnom životu.

 

Zoran Lukšić

 

2. KOLO II. HRVATSKE KUGLAČKE LIGE ZA SLIJEPE

 

26.10.2013. u Koprivnici je održano 2. kolo II. Hrvatske kuglačke lige za slijepe osobe, gdje su uz domaćine, Športsku udrugu slijepih "Podravina" Koprivnica sudjelovale i ekipe ŠUS Varaždin, ŠKS "Život" Virovitica, ŠUS "Zagorje" Krapina i ŠDS "4 rijeke" Karlovac. U ekipnom dijelu natjecanja ekipa ŠKS "Život" Virovitica osvojila je prvo mjesto, članovi ŠDS "Četiri rijeke" Karlovac osvojili su 2. mjesto, te ŠUS "Podravina" Koprivnica 3. mjesto.

U pojedinačnom dijelu natjecanja u kategoriji B2 Izet Hasanagić (ŠDS "Četiri rijeke" Karlovac) osvojio je prvo mjesto.

Ivana Canjar

 

POSJET KARLOVAČKIH STUDENATA

UDRUZI SLIJEPIH KARLOVAČKE ŽUPANIJE

 

17. listopada 2013. godine Udrugu slijepih Karlovačke županije posjetili su studenti Veleučilišta u Karlovcu, Preddiplomskog studija sestrinstva. Izvanredni studenti, već zaposleni na različitim radnim mjestima u zdravstvenom sustavu, pod vodstvom gđe Sandre Bošković, prof. rehabilitator, došli su se pobliže upoznati sa životnim navikama slijepih i slabovidnih osoba.

Predsjednik Udruge gosp. Vlatko Golac okupljenim je studentima ukratko ispričao navike slijepih osoba, pravilan način ophođenja ali i iskustva u zdravstvenim i drugim ustanovama, kako ona pozitivna tako i ona negativna, kojih kako naglašava gosp. Golac posljednjih godina ima sve manje. Studenti su iskoristili priliku da iz prve ruke saznaju očekivanja slijepih i slabovidnih osoba od zdravstvenih djelatnika, kako prilikom obavljanja pregleda tako i prilikom dužeg boravka u zdravstvenim ustanovama.

Također, okupljenim studentima su prezentirana i pomagala za slijepe, i to  konvencionalna pomagala poput dugog bijelog štapa i Braillovog pisaćeg stroja, ali i moderna elektronička pomagala poput računala i mobilnih uređaja s govornim jedinicama i čitačima ekrana, te elektronička povećala i GPS uređaji.

Prema riječima gđe Bošković, iako već godinama rade u zdravstvenom sustavu, te su se imali prilike susresti s različitim oblicima invaliditeta, studenti vrlo pozitivno reagiraju na ovakav oblik edukacije.  Stoga se očekuje i daljnji nastavak suradnje,  a sve s ciljem da se zdravstveni djelatnici educiraju o pravilnom ophođenju sa slijepima.

Svi sudionici edukacijske vježbe primili su tiskanu brošuru pod nazivom „Pravila pristupa i vođenja slijepe osobe“ koje je Udruga izradila u sklopu projekta  „Mobilnost – put do veće samostalnosti i boljeg zdravlja“ odobrenog na natječaju  Regionalne zaklade za lokalni razvoj „Zamah“  pod nazivom „Društveni kapital zajednice“.

 

 

 

Josipa Hasan

 

OBILJEŽAVANJE DANA BIJELOG ŠTAPA

Svake godine, 15. listopada, potrebe i problemi slijepih osoba, napokon poprimaju svoju važnost, a dugi bijeli štap prestaje biti samo pomagalo te postaje simbol marginalizirane skupine ljudi koji se svakodnevno bore za vlastitu egzistenciju.

Dan je to kada udruge slijepih, ali i svi zainteresirani pojedinci, koristeći sve raspoložive oblike javnog informiranja, žele upoznati javnost o potrebama ali i mogućnostima slijepih osoba.

Tako je i Udruga slijepih Karlovačke županije u svojim prostorijama organizirala svečano obilježavanje ovog dana. Kako je i naglasio Predsjednik Udruge gosp. Vlatko Golac, u svijetu danas je 285 milijuna ljudi sa poremećajima vida od čega 39 milijuna slijepih osoba, u Hrvatskoj je evidentirano 17 979 čiji je uzrok invaliditeta sljepoća i znatna slabovidnost odnosno na svakih 1000 stanovnika 4 osobe pripada ovoj skupini ljudi. Velika je to brojka, te je neupitna važnost upoznavanja lokalne ali i šire javnosti o problemima slijepih osoba.

Ove godine, okupljenim gostima, predstavnicima medija te članovima Udruge skrenuta je pozornost na donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku, novčanoj potpori namijenjenoj osobama s invaliditetom radi stvaranja uvjeta za izjednačavanje mogućnosti za njihovo uključivanje u svakodnevni život. Ovim putem predstavnici Udruge izrazili su nezadovoljstvo aktualnim stanjem u vezi donošenja Zakona o inkluzivnom dodatku, budući da je u Nacrtu prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi objavljenog u rujnu ovo godine ispuštena odredba kojom se utvrđuje obveza Vlade RH da u saborsku proceduru uputi Prijedlog Zakona o inkluzivnom dodatku kako je to navedeno postojećem Zakonu o socijalnoj skrbi.

Također, okupljenima je prikazana i tv reportaža o radu Udruge te provedbi projekta „Mobilnost – put do veće samostalnosti i boljeg zdravlja“ odobrenog na natječaju  Regionalne zaklade za lokalni razvoj „Zamah“  pod nazivom „Društveni kapital zajednice“.

 

 

 

Josipa Hasan

 

 

 

SAJAM UDRUGA

 

28. rujna 2013., petu godinu za redom u organizaciji Grada Karlovca i Udruge mladih Carpe Diem, na Šetalištu dr. Franje Tuđmana održan je Sajam Udruga. Manifestacija za cilj ima  prije svega promovirati lokalne udruge raznih djelatnosti kako bi se u njihovo djelovanje uključio što veći broj građana koji bi time ispunili svoje slobodno vrijeme, dobili priliku aktivnije sudjelovati u životu lokalne zajednice te posvetili svoje vrijeme zdravim načinima života kroz sport, ples, zdravu prehranu, prevenciju ovisnosti i slično.

Ove godine Sajam je okupio 56 Udruga koje su iskoristile priliku i predstavile svoja ostvarenja, razmijenile iskustva i potaknule ili učvrstile prijateljstva, što je ujedno i još jedan od ciljeva Sajma. Niti prohladno jesensko vrijeme nije spriječilo mnogobrojne Karlovčane da se kroz šetnju upoznaju sa radom i aktivnošću svoj sugrađana. Sajam je obišle i zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković i gradska pročelnica Ureda za društvene djelatnosti Andreja Navijalić te su naglasile kako je ovaj sektor civilnog društva doista bogat u Karlovcu te da je krajem prošle godine djelovalo 666 udruga.

I ove godine, na Sajmu je sudjelovala i Udruga slijepih Karlovačke županije, te su se posjetioci imali prilike upoznati s našim radom i aktivnostima, te klasičnim i modernim tiflotehničkim pomagalima za slijepe. Posjetitelje su posebno zainteresirala zvučna pomagala za slijepe poput prepoznavača boja, govornog toplomjera ili metra, dok su najmlađe posjetitelje privukle društvene igre namijenjene slijepim osobama. No, najviše pažnje privukao je tandem bicikl nabavljen u svrhu rekreacije i poticanja zdravog načina života kod članova naše Udruge.

Svim zainteresiranim posjetiocima, kao i dosadašnjih godina, podijeljeni su i tiskani materijali, te primjerci časopisa „Život slijepih - List za slijepe i njihove prijatelje“.

 

 

              Josipa Hasan

 

 

 

„KRENI PUTEM ZDRAVOG SRCA“

 

U petak 27.09.2013. godine, brojnim događanjima na području cijele Karlovačke županije obilježen je Svjetski dan srca pod motom “Kreni putem zdravog srca”. Svjetski dan srca ima za cilj povećati javnu svijest o prijetnji srčane bolesti i moždanog udara te o važnosti načina života koji pogoduje zdravlju srca.

I ove godine organizator je bio Savjet za zdravlje Karlovačke županije, dok su u akciju uključeni i Karlovačka opća bolnica, Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije, Domovi zdravlja, te Medicinska škola.

Obilježavanje je započelo mjerenjem krvnog tlaka, kolesterola i šećera u krvi, te određivanjem kardiovaskularnog rizika, dok je kasnije uslijedilo i vježbanje na otvorenom, promocija nordijskog hodanja, organizirana šetnja karlovačkim parkovima te plesne radionice za djecu.

Članovi Udruge slijepih Karlovačke županije i ove su se godine pridružili svojim sugrađanima i svojim sudjelovanjem u navedenoj akciji ukazali na važnost kretanja u održavanju zdravlja srca i kardiovaskularnog sustava. Tako su u pratnji svojih asistenata sudjelovali u preventivnim zdravstvenim pregledima, ali i vježbanju na otvorenom, gdje su pokazali da ih njihov invaliditet ne može spriječiti u vođenju zdravog načina života, te kao takvi mogu svima mogu poslužiti kao primjer pozitivnog životnog duha.

 

 

Josipa Hasan

 

 

1. KOLO II. HRVATSKE KUGLAČKE LIGE ZA SLIJEPE

 

 

21.09.2013. u Karlovcu je održano 1. kolo II. Hrvatske kuglačke lige za slijepe osobe. Natjecanje je održano u Domu oružanih snaga "Zrinski" gdje su uz domaćine, Športsko društvo slijepih "4 rijeke" sudjelovale i ekipe ŠUS Varaždin, ŠKS "Život" Virovitica, ŠUS "Zagorje" Krapina i ŠUS "Podravina" Koprivnica.

Članovi ŠDS "Četiri rijeke" započeli su sezonu sa izvrsnim rezultatima, te su u ekipnom dijelu natjecanja osvojili 1. mjesto, 2. je bila ekipa ŠKS "Život", a 3. ekipa ŠUS Varaždin. U pojedinačnom dijelu natjecanja u kategoriji B1 1. mjesto osvojio je Vlatko Golac (ŠDS "Četiri rijeke"), 2. je bio Vladimir Šincek (ŠUS Varaždin), a 3. Milan Đurić (ŠDS "Četiri rijeke"), u kategoriji B2 1. mjesto osvojio je Izet Hasanagić (ŠDS "Četiri rijeke"), 2. mjesto Božidar Levanić (ŠUS Varaždin), te 3. mjesto Zlatko Roginić (ŠUS "Zagorje"), u kategoriji B3 1. je bio Ivan Benković (ŠUS Varaždin), 2. Vladimir Srpak (ŠDS "Četiri rijeke), te 3. Marijan Črneli (ŠUS "Podravina"). U kategoriji B1 za žene 1. je bila Biserka Kliček (ŠUS "Varaždin"), dok je u kategoriji B2 za žene 1. mjesto osvojila Anđelka Borondić (ŠKS "Život"), a 2. je bila Katarina Kolarić (ŠUS "Varaždin").

 

 

Ivana Canjar

 

„Europski tjedan mobilnosti“

 

         16. rujna 2013. povodom obilježavanja "Europskog tjedna mobilnosti", koji se počevši od 2002., organizira od strane Europske unije u periodu od 16. do 22. rujna i posvećen je održivom kretanju / mobilnosti, Udrugu slijepih Karlovačke županije u prostorijama na Strossmayerovom trgu posjetili su mališani Dječjeg vrtića "Gaza". Sa svojim voditeljicama mališani su došli upoznati se životnim navikama slijepih i slabovidnih osoba. Dok je svima kretanje svakodnevna aktivnost koju obavljaju i ne razmišljajući o njoj, slijepe osobe ovisne su o pratitelju ili pomagalima. U prostorijama Udruge dočekali su ih je Predsjednik Udruge Vlatko Golac i djelatnici, te su se djeca upoznala sa vječnim pratiteljem slijepih osoba- dugim bijelim štapom ali i modernim pomagalima kao što je GPS uređaj dok, su ih posebno oduševili tandem bicikli koje članovi koriste za rekreaciju. U pratnji svojih "teta" djeca su razgledala prostor Udruge, te su im prezentirana klasična pomagala, brailleovo pismo, te moderna zvučna pomagala. Kao i do sada, dječju pažnju najviše su zaokupila računala sa čitačem ekrana, društvene igre prilagođene slijepim osobama, prepoznavač boja, te elektronski pikado kojeg su i mališani zaigrali.

              Predsjednik Golac još jednom je istaknuo važnost senzibilizacije djece u najranijoj dobi o problemima, potrebama i mogućnostima slijepih osoba, te potrebi ovakvih susreta.

 

Ivana Canjar

 

 

PRIJATELJSKI SUSRET TRIJU UDRUGA

 

14.09.2013. godine članovi Udruge slijepih Karlovačke županije uputili su se u Pula na tradicionalno prijateljsko druženje s članovima Udruge slijepih Istarske županije. Ove godine druženju su se priključili i članovi Udruge slijepih županije Šibensko – kninske Šibenik.

Kao i dosadašnjih godina, okosnica je druženja bilo je i sportsko natjecanje u elektronskom pikadu za slijepe koje je održano u prostorijama Istarske udruge.

U ekipnom dijelu natjecanja 1. mjesto osvojila je ekipa Udruge slijepih Karlovačke županije, 2. mjesto osvojili su domaćini dok je 3. mjesto zauzela ekipa Udruge slijepih Šibensko – kninske županije. U pojedinačnom dijelu, članovi karlovačke Udruge, također, su bili vrlo uspješni, tako je Denis Velimirović osvojio 1. mjesto u kategoriji bez ostatka vida, te Nedeljko  Popović 3. mjesto u kategoriji s ostatkom vida.

Druženje je nastavljeno u odmaralištu za slijepe osobe Cukrići, gdje je nakon ukusnog domjenka održano i natjecanje u visećoj kuglani za slijepe, gdje je član Udruge slijepih Karlovačke županije gosp. Vlatko Golac osvojio prvo mjesto u ukupnom poretku osoba sa i bez ostatka vida. 

 

 

Josipa Hasan

 

UDRUGA SLIJEPIH NABAVILA DVA TANDEM BICIKLA

Udruga slijepih Karlovačke županije postala je vlasnik je dva vrijedna tandem bicikla čiju je nabavku omogućila Regionalna zaklada za lokalni razvoj „Zamah“, a temeljem provedbe projekta „Mobilnost – put do veće samostalnosti i boljeg zdravlja“. Tandem bicikli su bicikli opremljeni za vožnju dviju osoba od kojih je videća osoba vozač, a slijepa osoba suvozač.  Vrlo su popularni među slijepim osobama u inozemstvu, dok  kod nas njihovo vrijeme tek dolazi.

Osim što će uporaba tandem bicikala poboljšati mobilnost slijepih osoba, svakako će  doprinijeti aktivnijem  i zdravijem načinu života. Uz rekreaciju, bicikli će se redovito koristiti i za obavljanje svakodnevnih aktivnosti članova poput plaćanja računa ili odlaska u nabavku. Slijepi su zbog kroničnog nedostatka kretanja i čestog sjedećeg položaja vrlo često podložni i drugim zdravstvenim tegobama. Stoga je svaki oblik rekreacije vrlo bitan za prevenciju tih tegoba. 

Što se tiče vožnje ovakvih bicikala bitno je da vozač i slijepa osoba budu sinkronizirani i da neprestano komuniciraju i to prilikom skretanja, zaustavljanja, usporavanja i sl. U ovu aktivnost, osim djelatnika i članova obitelji naših korisnika, uključit ćemo i volontere u suradnji s Info centrom za mlade Karlovačke županije, a kako bismo omogućili što češću rekreaciju naših članova.

Tandem bicikli uz asistenciju djelatnika Udruge i raspoloživih volontera bit će na raspolaganju slijepim korisnicima svakim radnim danom u vrijeme uredovnog radnog vremena Udruge, a korisnicima će se na zahtjev moći izdavati  na revers .

Zoran Lukšić

 

TRADICIONALNO DRUŽENJE TRIJU UDRUGA

U subotu, 13.07.2013. godine održano je tradicionalno druženje triju Udruga ; Udruge slijepih Istarske županije, Udruge slijepih Karlovačke županije, te Udruge slijepih Primorsko-goranske županije koja je ujedno bila i organizator susreta.

Druženje sa sportskim predznakom održano je u odmaralištu riječke Udruge Samsovo u Bakarcu. U prirodnom okruženju nekadašnjeg nogometnog igrališta, Udruga slijepih primorsko-goranske županije, uredila je odmaralište prilagođeno slijepim i slabovidnim osobama.

Uz druženje i zabavu, te ukusnu zakusku, održana su i natjecanja u visećoj kuglani te šahu. Kako i priliči prijateljskom druženju, rezultati natjecanja nisu bilježeni već je bio najvažniji sportski duh i druženje.

 

Vlatko Golac

 

LJETNA AKADEMIJA SLIJEPIH ŽENA HRVATSKE

U periodu od 4. do 11. srpnja u ERKS Premantura održana je Ljetna akademija slijepih žena Hrvatske. Edukativno-rehabilitacijski skup koji se održava svake godine u organizaciji Hrvatskog saveza slijepih, ove godine organiziran je pod svojim novim nazivom, ali s jednakom vrijednošću kao i dosadašnji.

Akademiji su prisustvovale dvije članice Udruge, Voditeljica sekcije žena gđa. Sanja Vergaš, te članica Izvršnog odbora Udruge gđa. Antonija Hasan.

Poput dosadašnjih godina, vrijeme provedeno u ERKS Premantura za slijepe i slabovidne žena, bilo je ispunjeno edukativnim radionicama sportskim natjecanjima, ali i druženjem i dobrim raspoloženjem.

Akademija je obuhvaćala četiri različite radionice sa slijedećim temama:

1. Dramska radionica

2. Samozastupanje i samozagovaranje

3. Prevencija zdravlja (hrana kao lijek, mentalno zdravlje i vježbe mozga)

4. Aromaterapijom do zdravlja (kozmetička radionica o zdravlju kože i njezinoj zaštiti)

Osim edukacijskog programa, žene su svakog jutra sudjelovale u rekreacijskim vježbama. Također, jedan dan dobio je predznak sportskog dana. Sudionice akademije natjecale su se u sportovima prilagođenim slijepim i slabovidnim osobama. Tako su se osim u klasičnim sportovima poput viseće kuglane i elektronskom pikadu, natjecale i u različitim igrama s ciljem poticanja timskog rada, a sve prvenstveno s ciljem dobre zabave i druženja. Nije na odmet napomenuti da su naše Karlovčanke zdušno branile i obranile boje našeg grada osvojivši prva mjesta u natjecanjima.

Sudjelovanje članica financijski je podržala sama Udruga, te, kao i dosadašnjih godina,  Karlovačka županija, kojima se ujedno zahvaljujemo na iskazanom senzibilitetu.

 

 

Josipa Hasan

 

ŠPORTSKI SUSRET TRIJU UDRUGA POVODOM

ROĐENDANA GRADA KARLOVCA

06.07.2013. godine u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije na Strossmayerovom trgu 2 održano je prijateljsko druženje triju udruga povodom obilježavanja rođendana grada Karlovca. Sudjelovali su članovi Udruge slijepih Šibensko-kninske županije, Udruge slijepih Istarske županije i Udruge slijepih Karlovačke županije.

Susret je započeo odlaskom u Muzej Domoviskog rata na Turnju, gdje je održano i prigodno predavanje. Po povratku u prostorije Udruge slijepih Karlovačke županije održano je ekipno i pojedinačno natjecanje u elektronskom pikadu gdje su nastupile četiri ekipe, po jedna iz Pule i Šibenika, te dvije ekipe iz Karlovca.

U ekipnoj konkurenciji prvo mjesto osvojila je ekipa Istarske županije, druga je bila ekipa Šibensko-kninske županije, a treća druga ekipa Karlovačke županije. Pojedinačno u kategoriji B1 prvo mjesto osvojio je Denis Velimirović iz druge karlovačke ekipe, drugo Mišo Šupljikac iz Pule, dok je treće mjesto osvojio Zlatko Kuftić iz Pule. U kategoriji B2 prva je bila Tereza Gajski iz Pule, drugi Stjepan Strgar iz Karlovca, a treće mjesto je osvojio Izet Hasanagić iz Karlovca. Po završetku natjecanja održano je druženje uz domjenak.

 Ivana Canjar

 

 

PROMOCIJA ČASOPISA „ŽIVOT SLIJEPIH“

 

20.06.2013. godine Udruga slijepih Karlovačke županije održala je prezentaciju 8. broja časopisa „Život slijepih – list za slijepe i njihove prijatelje“.

Okupljeni gosti imali su priliku prelistati stranice časopisa ispunjene brojnim aktivnostima koje je Udruga provodila u 2012. godini, a opisane su riječima samih članova koji su uz pomoć djelatnika sudjelovali u izradi ovog glasila. Kako je i naglasio predsjednik Udruge gosp. Vlatko Golac, važnost časopisa iznimno je velika za sve zainteresirane pojedince lokalne zajednice, ali i zajednicu slijepih osoba kako sa područja Karlovačke županije, tako i cijele Hrvatske. Navodeći nebrojene aktivnosti koja Udruga svakodnevno provodi, čitatelji imaju priliku upoznati se sa svim mogućnostima, ali i potrebama slijepih osoba.

Primjerak časopisa podijeljen je prisutnim gostima i članovima, prijateljskim Udrugama slijepih, te gradovima i općinama Karlovačke županije. Također, izrađena je i konverzija časopisa u zvučni zapis kako bi bio dostupan svim slijepim osobama.

Časopis je izdan pod pokroviteljstvom Karlovačke županije u sklopu provedbe projekta „Učinimo svijet boljim – informiranjem, edukacijom, senzibilizacijom i socijalizacijom do integracije slijepih u lokalnu društvenu zajednicu“.

 

 

Josipa Hasan

 

  

 

EDUKATIVNA RADIONICA „IZMJENA ZAKONA O SOCIJALNOJ SKRBI“

04.06.2013. godine Udruga slijepih Karlovačke županije u svojim je prostorijama održala još jednu u nizu edukativnih radionica, koje se provode u sklopu trogodišnjeg programa „Znam, hoću, mogu – pomoć, podrška i edukacija članova za samostalniji život u lokalnoj zajednici“ financiranog od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Radionica je održana u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Karlovac, koji je ujedno i partner Udruge u provedbi trogodišnjeg programa. Radionicu je vodila gđa. Višnja Malinar, ravnateljica Centra, te gđa. Jasenka Poleti, pravnica. Predsjednik Golac, pozdravivši gošće, istaknuo je važnost pozitivne suradnje Centra za socijalnu skrb Karlovac i Udruge u provedbi trogodišnjeg programa, ali i u svakodnevnom rješavanju socijalne problematike.

Tema radionice bio je Zakon o socijalnoj skrbi, odnosno izmjene istog koje imaju direktan učinak na populaciju slijepih i slabovidnih osoba. Iako Zakon o socijalnoj skrbi nije uvelike izmijenjen, gošće su okupljenim članovima Udruge ukazale na neke za njih bitne promjene, također skrenule su pozornost i na Zakon o inkluzivnom dodatku koji je u pripremi, te čije se stupanje na snagu očekuje početkom 2014. godine.

Gđa. Poleti još je jednom istaknula važnost Centra kao pružatelja savjetodavnih usluga, te zamolila sve okupljene članove da se slobodno obrate Centru sa svim svojim pitanjima. 

Po završetku izlaganja, uslijedila je otvorena rasprava u kojoj su sudjelovali svi okupljeni članovi. Iznimno veliki broj okupljenih članova još je jedan pokazatelj važnosti ovakvog vida informiranja.

 Josipa Hasan

 

UDRUGA SLIJEPIH UGOSTILA UČENIKE

OŠ „DRAGOJLA JARNEVIĆ“

 

16.05.2013. godine Udrugu slijepih Karlovačke županije u prostorijama na Strossmayerovom trgu posjetili su učenici prvih razreda Osnovne škole „Dragojla Jarnević“. Učenici su se na taj način imali  priliku upoznati se s životnim navikama slijepih i slabovidnih osoba, te njima namijenim pomagalima koja im olakšavaju svakodnevnicu.U prostorijama Udruge dočekao ih je Predsjednik Udruge, pojedini članovi Izvršnog odbora te djelatnici. U pratnji svoje učiteljice učenici su upoznati sa svim problemima s kojima se slijepa i slabovidna djeca susreću u procesu obrazovanja, iako su danas ona uključena u sustav redovnog obrazovanja. Radoznalim učenicima prezentiran je način kretanja slijepe osobe pomoću bijelog štapa, način kretanja uz pratitelja, brailleovo pismo, klasična pomagala te moderna zvučna pomagala iz različitih životnih područja. Kao i uvijek, dječju pažnju najviše su zaokupila računala sa čitačem ekrana, društvene igre prilagođene slijepim osobama, te  govorni pikado uređaj. Predsjednik  Golac istaknuo je važnost ovakvih susreta kako bi se djeca u najranijoj dobi senzibilizirala o problemima, potrebama i mogućnostima slijepih osoba te tako  ostvario značajan doprinos prihvaćanju slijepih kao ravnopravnih članova društvene zajednice. 

 

 

 

Zoran Lukšić

 

 

„ŽIVJETI S PARKOM“

Projekt „Živjeti s parkom“ osmišljen je s ciljem sustavne i dugoročne obnove Vrbanićevog perivoja, ne samo u osnovnom hortikulturnom, već i socio-kulturnom smislu vraćanja  njegove prvotne uloge kao mjesta u kojem su građani Karlovca i njihovi posjetitelji boravili u svrhu odmora, šetnje, rekreacije, susretanja, umjetničkog stvaranja i doživljavanja i sl.  Glavni je cilj projekta vratiti život u najljepši karlovački park.

Projekt šestu godinu zaredom provodi Javna ustanova “Natura viva” u suradnji s Gradom Karlovce, Karlovačkom županijskom i Upravnim odjelom za europske poslove, međunarodnu i regionalnu suradnju. Ove godine uključili su se i djelatnici Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, parka Maksimir, Šumarije Draganić, Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić, te različita udruženja civilnog društva lokalnog područja koja su uvidjela kvalitetu i pozitivan utjecaj navedenog projekta, a među njima i Udruga slijepih Karlovačke županije.

9.05.2013. godine u Vrbanićevom parku održano je niz edukativnih i umjetničkih radionica, rekreativnih i zabavnih aktivnosti namijenjenih djeci svih uzrasta i odraslima. Članovi Udruge slijepih Karlovačke županije ovom su prilikom sudjelovali kao voditelji edukativne radionice namijenjene djeci osnovnih i srednjih škola u kojoj su im pomoću rekvizita izrađenih od prirodnih materijala, prezentirali Braillovo pismo. Uz igru i učenje djeca su pokazala veliko zanimanje za upoznavanje pisma namijenjenog slijepim osobama. Uz oduševljenje su ispisivala svoja imena i imena drveća i pojava u prirodi. Nedostajalo je vremena da se sva zainteresirana djeca na ovaj način upoznaju sa slijepim osobama, pa su s toga dogovorene i posjete učenika u prostorije Udruge kako bi se najmlađi imali priliku upoznati sa pomagalima namijenjenim slijepim osobama, te njihovim životnim navikama.

Uz ispisane riječi „Hvala Vam“ na njima čitljivom pismu, djeca su se zahvalila svojim mentorima na posvećenom trudu i vremenu.

 

Josipa Hasan

 

TRADICIONALNI TURNIR U PULI

04.05.2013. godine održan je 13. Tradicionalni turnir u elektronskom pikadu za slijepe povodom Dana grada Pule u organizaciji Sportske udruge slijepih „Učka“ – Pula.

Na navedenom natjecanju sudjelovalo je ukupno 5 ekipa Udruga slijepih, i sportskih udruga, a među njima i Športsko društvo slijepih „4 rijeke“ Karlovac.

Prvo mjesto osvojila je ekipa Športsko-rekreativnog kluba slijepih „Rijeka“, drugo mjesto Pikado klub slijepih „Zvuk“ Zagreb, dok su treće mjesto osvojili članovi ŠDS-a „4 rijeke“ Karlovac.

Iako je prvenstveni razlog okupljanja bilo sportsko natjecanje, i ovo natjecanje proteklo je u ugodnom i prijateljskom druženje.

Josipa Hasan

 

KARLOVČANKE UGOSTILE DUGOGODIŠNJE PRIJATELJICE

04.05.2013. godine održano je tradicionalno druženje Sekcije žena triju Udruga slijepih ; Primorsko – goranske županije, Istarske županije i Karlovačke županije. Ove godine ulogu domaćina preuzele su članice Sekcije žena iz Karlovca.

Nakon osvježenja i pozdravnih riječi domaćina i gostiju uslijedilo je izlaganje gosp. Zvonimira Gerbera pod nazivom „Sestre umjetnice“. Bio je to osvrt na živote i ostavštinu značajnih žena Karlovačke, ali i Hrvatske povijesti; Anu Katarinu Zrinski, Dragojlu Jarnević, Slavu Raškaj i Ivanu Brlić Mažuranić. Malo je reći da je vrijeme proletjelo dok svi prisutni upijali izgovorene riječi o ženama koje su kako gosp. Gerber ističe :“…prihvatile umjetnost kao teški, ali ne i nesavladivi put, u kojemu se ljudska slabost pobjeđuje snagom umjetnosti…“

U nastavku druženja uslijedio je obilazak Muzeja Domovinskog rata na Turnju. Uz izlaganje turističkog vodiča gosp. Pleskine, okupljeni su imali priliku čuti povijest muzeja, ratnih događanja, te izloženog naoružanja kojim su se pripadnici Hrvatske vojske borili za svoj grad.

Posjetiti Karlovac, a ne vidjeti njegove parkove i rijeku Koranu, doista je nezamislivo, pa su nošene tom idejom ali i potaknute prekrasnim sunčanim vremenom, Karlovčanke svoje gošće odvele u i šetnju parkovima uz riječnu obalu. Šum slapa, i pjev ptica uz miris tek košene trave stvorili su idilično ozračje za laganu šetnju korak na korak uz ugodni razgovor starih poznanica.

Završetak ugodnog dana, koji će, kako su i same naglasile sve okupljene članice Sekcija, još dugo ostati u sjećanju svima, bio je uz okrjepu, pjesmu i ples.

Josipa Hasan  

 

PRIRODNE LJEPOTE KAO OKOSNICA PRIJATELJSKOG DRUŽENJA

S prvim zrakama proljetnog sunca došlo je vrijeme i za tradicionalni prijateljski susret dviju Udruga slijepih; Šibensko-kninske i Karlovačke županije, koji se ove godine održao 29. travnja.

Kako je već postalo i uobičajeno, domaćini su svoje goste odlučili upoznati sa prirodnim ljepotama kojima je protkana njihova Županija. Nakon Skradinskog buka, kojeg su posjetili prošle godine, došao je na red Roški slap, šesti i pretposljednji slap na rijeci Krki. Uređenim stazama, pokraj obnovljenih mlinova, uz žuborenje slapova i pjev ptica brzo su proletjele minute predodređene za šetnju tim prirodnim fenomenom. A da ne spominjemo koliko je dalmatinska spiza imala još bolji okus na drvenim klupama uz žubor slapa.

U nastavku dana slijedio je posjet Skradinu, kako bi gosti imali priliku doživjeti još jednu taktilnu mapu, nakon one na Skradinskom buku, postavljenu ispred Javne ustanove NP Krka. Tactilis je funkcionalna skulptura koja u mjerilu 1:40000 prikazuje tok rijeke Krke do grada Šibenika. Mapa je prilagođena slijepim osobama brailleovim pismom i taktilnim linijama, dok su latiničnim i brailleovim pismom istaknuti nazivi atraktivnih lokacija uz kanjon rijeke, te gradova i mjesta u okruženju.

Nakon dinamičnog proputovanja ljepotama Nacionalnog parka i Skradina, uslijedila je okrjepa, te sportsko natjecanje u elektroničkom pikadu za slijepe, kako se ipak ne bi izgubila tradicija ovog susreta. Kako i priliči prijateljskim natjecanjima, nije bilo važno tko je izborio pobjedu, već samo ugodno druženje.

U kasnim poslijepodnevnim satima, praćeni posljednjim zrakama sunca,  karlovčani su se puni dojmova uputili svojim kućama, prepričavajući još jednom ugodno druženje kako bi ga urezali u svoja pamćenja.

Josipa Hasan

UDRUGA SLIJEPIH KARLOVAČKE ŽUPANIJE  NABAVILA GPS UREĐAJE

Krajem 2012. godine Udruzi slijepih Karlovačke županije odobren je projekt pod nazivom „Mobilnost – put do veće samostalnosti i boljeg zdravlja“. Projekt je odobren na natječaju  „Društveni kapital zajednice“ koji je raspisala Regionalna zaklada za lokalni razvoj „Zamah“.

Osnovni cilj ovog projekta je organizacija održivog servisa pomoći, asistencije i pratnje slijepim osobama na području grada Karlovca uključivanjem lokalnog građanstva  s ciljem kontinuiranog poboljšanja stupnja  mobilnosti slijepih, uz uporabu modernih tehnologija i novih pristupa.

Sukladno planu projekta, Udruga je izvršila nabavku bluetooth GPS prijamnika prilagođenih slijepim osobama koji omogućuje slijepima da se lakše snalaze u prostoru i dođu do određenog mjesta. U suradnji s tvrtkom Tifloglobus d.o.o. iz Čakovca koja je zadužena za izradu GPS karta s orijentacijskim točkama i trasama s uputama za kretanje, korisnici programa biti će educirani za rad s programom za navigaciju koji povezuje GPS prijamnik s mobilnim uređajem.

Koristeći navedene uređaje te nakon provedene edukacije, slijepe osobe biti će osposobljene za kretanje bez videće pratnje, samo koristeći psa vodiča ili dugi bijeli štap.

Zahvaljujući projektu, Karlovac je postao četvrti hrvatski grad koji omogućuje ovakav vid orijentacije za slijepe osobe.

 

Zoran Lukšić

 

POVEĆALO „MIRA“

Udruga slijepih Karlovačke županije nabavila je još jedno u nizu vrijednih pomagala u sklopu provedbe trogodišnjeg programa „Znam, hoću, mogu – pomoć, podrška i edukacija članova za samostalniji život u lokalnoj zajednici“ koji se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih. Ovoga puta riječ je o stolnom elektroničkom povećalu „Mira“ za osobe s određenim ostatkom vida. Ovo povećalo korisnicima omogućuje povećanje do 59 puta te niz drugim mogućnosti poput promjene boje, svjetline i kontrasta. Pomagalo će biti na raspolaganju svim slabovidnim korisnicima u prostorijama Udruge koji će od strane djelatnika Udruge biti educirani za njegovo samostalno korištenje.  Cijena ovog uređaja iznosi 10.070,00 kuna. U nastavku provedbe ovog programa planira se nabavka još niza vrijednih pomagala za članove Udruge poput kutija za tablete s braillovim oznakama, šablona za potpis, optičkih povećala te govorne jedinice za mobilne uređaje.

Zoran Lukšić

VIDEĆI PRATITELJ SLIJEPIM OSOBAMA

Početkom mjeseca travnja Udruzi slijepih Karlovačke županije odobren je trogodišnji program pod nazivom „Ruka koja vodi – asistencija slijepim osobama u svakodnevnim aktivnostima“, financiran od strane Ministarstva socijalne politike i mladih.

Osnovni cilj programa je osigurati usluge videćeg pratitelja slijepim osobama koje nisu imale priliku sudjelovati na edukacijama samostalnog kretanja, te se kao takvi nisu u mogućnosti samostalno kretati uz pomoć bijelog štapa ili psa vodiča.

U svrhu provedbe programa, Udruga je na puno radno vrijeme zaposlila gđa. Ivanu Canjar, bacc. fizioterapije, koja će koristeći vlastiti automobil u službene svrhe, osiguravati članovima korisnicima programa usluge asistencije.

Provedbom programa postići će se veća samostalnost korisnika u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, također će im se približiti i omogućiti pružanje socijalnih usluga koje nisu u mogućnosti ostvariti bez pratnje videćeg asistenta. Navedeno će dovesti do veće samostalnosti članova,  doprinijeti će prevenciji institucionalizacije, povećati će se njihov osjećaj vlastite vrijednosti, te će se također postići i veća uključenost slijepih osoba u život lokalne zajednice.

 

Josipa Hasan

 

„POLOŽAJ ŽENA S INVALIDITETOM NA TRŽIŠTU RADA“

27.03.2013. u prostorija Karlovačke županije, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Karlovačke županije organiziralo je tribinu na temu „Položaj žena s invaliditetom na tržištu rada“. Tribini su uz predstavnike Karlovačke županije, Povjerenstva za ravnopravnost spolova, nazočili predstavnici Grada Karlovca, centara za socijalnu skrb, Obrtničke komore Karlovačke županije kao i predstavnici različitih udruga za osobe sa invaliditetom. Kao predstavnica Udruge slijepih Karlovačke županije, sudjelovala je gđa. Sanja Vergaš, voditeljica Sekcije žena, te podpredsjednica Udruge.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak istaknula je važnost ovakvih tribina i ukazivanje na probleme s kojima se u svakodnevnom životu susreću invalidne osobe. Teška gospodarska situacija u kojoj se nalazimo ne bi smjela biti zaprekom za stvaranjem društva koje osigurava uključenost osoba s invaliditetom u sve dijelove društva i prihvaćanje njihovih oštećenja kao dijela ljudske različitosti. Pitanja osoba s invaliditetom nisu pitanja samo jednog resora nego njihovo unaprjeđivanje traži da svi resori osvijeste potrebu kako usluge koje pružaju građanima moraju biti dostupne različitim kategorijama građana uključujući i djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Puno uključenje u društvo znači da se osobe s invaliditetom mora prihvatiti i poštivati kao ravnopravne sudionike. Na njihove potrebe se treba gledati kao na sastavni dio društvenog i ekonomskog poretka, a ne kao na „posebne“ potrebe kazala je Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak.

Gordana Jurčević predsjednica Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije (UOSIKAŽU) u prezentaciji je istaknula da je u Karlovačkoj županiji 15.998.osoba s invaliditetom od čega 6.756 žena. Nažalost prema dostupnim  podacima čak 74,5 osoba s invaliditetom nema ima (ne)završenu OŠ., dok je tek 2,5 posto visoko obrazovanih. Zaposleno je u Karlovačkoj županiji 312 osoba s invaliditetom od čega tek 26 posto žena i to na poslovima nkv radnika, trgovaca ili poljoprivrednih radnika. Negativni faktori kod zapošljavanja invalidnih osoba su predrasude, niža razina obrazovanja, nedostatak radnog iskustva, te zanimanje koje nije u skladu s potrebama tržišta rada. Posljedica toga je da se žene susreću sa siromaštvom, apatijom i  nižom razinom samopoštovanja i samopouzdanja , istaknula je Gordana Jurčević.

                                                                                                                      Sanja Vergaš

voditeljica Sekcije žena

 

MEĐUNARODNI DAN ŽENA

      U četvrtak, 07.03.2013. godine, u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije na adresi Strossmayerov trg 2, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, Sekcija žena Udruge organizirala je edukativnu radionicu namijenjenu slijepim i slabovidnim članicama Udruge. Radionica se provodila u suradnji s gđa. Nadom Murganić, ravnateljicom Doma za starije i nemoćne Sv. Antun, predsjednicom Gradskog Vijeća Grada Karlovca, te predsjednicom Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski" Karlovačke županije, a na temu „Položaj žena u politici Karlovačke županije“.

     Vrednovanje tradicionalnih obiteljskih vrijednosti, te žene i majke kao temelja obitelji osnova je za uspješan razvoj društvene zajednice, naglasile su gđa. Murganić i njene gošće. Napomenuvši nedostatan broj žena u politici, ali ujedno i izuzetne kvalitete i uspjehe onih angažiranih u istoj, bilo je nemoguće ne spomenuti i podršku koja je potrebna, ženama/političarkama koje su se odlučile ući u „muški svijet“. Nadolazeći izbori, te nedovoljan broj žena na izbornim listama, bili su još jedna od tema za raspravu. Kako je naglasila i gđa. Marija Jelkovac,  pročelnica Upravnog odjela za opće i imovinsko pravne poslove, više je nego potrebno poticati žene na veći angažman u politici, jer niti jedna konvencija o zastupljenosti žena, ne može biti poštovana, ukoliko se ne postigne zadovoljavajući broj aktivnih žena/političarki.

    Osvježenje, te prigodne poklone za sve okupljene, u vidu proljetnih cvjetova, osigurala je Udruga slijepih Karlovačke županije iz vlastitih sredstva, dok je gošćama uručena i zbirka književnih djela, članica Udruge, gđa Lidije Aman - Živanov i gđa Tanje Jurić, pod nazivom „Dodir“. Naravno, ni gošće nisu pristigle praznih ruku, te su prostorije Udruge ukrašene lončaricom, te je gđa. Gerber, svim članovima na korištenje, darovala  "Vodič po Muzeju grada Zagreba" na Brailleovom pismu.

 

Josipa Hasan

 

GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUGE SLIJEPIH KARLOVAČKE ŽUPANIJE

U subotu 02.03.2013. godine Udruga slijepih Karlovačke županije održala je Redovnu godišnju skupštinu, na kojoj su osim delegata Skupštine Udruge, prisustvovali i gosti iz prijateljskih Udruga slijepih Republike Hrvatske ; Primorsko-goranske, Istarske i Međimurske županije, te predstavnici lokalnih medija koji su popratili događanje.

Osim aktivnosti provedenih u prošloj godini, a koje su provođene s ciljem rješavanja svih problema i potreba slijepih osoba s područja socijalno-zdravstvene zaštite, školovanja, rehabilitacije i zapošljavanja, te s ciljem pružanja pomoći članovima u ostvarivanju njihovih prava i interesa, a u suradnji s državnim institucijama, drugim ustanovama i udrugama, Godišnja skupština bila je prilika i za iznošenje planova za narednu godinu. Tako je Udruga predstavila i operativno-financijski plan za 2013. godinu, te Strateški plan rada za razdoblje od 2013.-2016. godine. Ujedno je donesena i izuzetno važna odluka o uvođenju Sustava osiguranja kvalitete za neprofitne organizacije SOKNO, kako bi Udruga postigla kvalitetno ispunjavati svoju misiju, pružati dobre usluge korisnicima, a istovremeno prema donatorima pokazivati stručnost, transparentnost te dobro i racionalno upravljanje resursima. Osim navedenog, Skupština Udruge, potvrdila je i izmjene i dopune postojećeg Statuta Udruge, koji je sada prilagođen standardima Europske Unije, te kao takav omogućuje apliciranje projektnih prijedloga Udruge i na natječaje financirane iz Europskih fondova. 

           Po završetku službenog dijela Skupštine, članovi i okupljeni gosti, lijepim su riječima, Predsjedniku Udruge gosp. Golcu, članovima Izvršnog odbora, te djelatnicima, izrazili želju za nastavak uspješnog rada na korist svih slijepih osoba Karlovačke županije, ali i šire.

 

Josipa Hasan

 

„MOBILNOST – PUT DO VEĆE SAMOSTALNOSTI I BOLJEG ZDRAVLJA“

Krajem mjeseca studenog našoj Udruzi odobren je projekt pod nazivom „Mobilnost – put do veće samostalnosti i boljeg zdravlja“. Projekt je odobren na natječaju  „Društveni kapital zajednice“ koji je raspisala Regionalna zaklada za lokalni razvoj „Zamah“.

Osnovni cilj ovog projekta organizacija održivog servisa pomoći, asistencije i pratnje slijepim osobama na području grada Karlovca uključivanjem lokalnog građanstva  s ciljem kontinuiranog poboljšanja stupnja  mobilnosti slijepih, uz uporabu modernih tehnologija i novih pristupa.

Ovim projektom predviđena je  nabavka bluetooth GPS prijamnika prilagođenih slijepim osobama koji omogućuje slijepima da se lakše snalaze u prostoru i dođu do određenog mjesta.  Korisnici GPS prijamnika bit će educirani za rad s programom za navigaciju koji povezuje GPS prijamnik s mobilnim uređajem, a za područje grada Karlovca bit će izrađena GPS karta s orijentacijskim točkama i trasama s uputama za kretanje što će izraditi tvrtka Tifloglobus d.o.o. iz Čakovca. 

Osim toga, predviđena je nabavka dva tandem bicikla na kojima će se članovi Udruge moći uz angažman volontera  kretati i rekreirati. Pod tandem biciklom smatramo bicikl opremljen za vožnju dviju osoba od kojih je videća osoba vozač a slijepa osoba suvozač. 

Ovaj projekt provodit će se u partnerstvu s Info centrom za mlade  Karlovačke županije koji djeluje u sklopu Centra za mlade Grabrik u Karlovcu i između ostalog okuplja mlade volontere i potiče ih na uključivanje u rad udruga.

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane građane - volontere da se uključe u ovu inicijativu i svojim angažmanom pridonesu povećanju mobilnosti i boljoj kvaliteti života slijepih osoba.

Provedbom projektnih aktivnosti očekujemo da ćemo bitno poboljšati mobilnost korisnika projekta, te da ćemo u suradnji s Info centrom za mlade razviti dugoročan model asistencije slijepim osobama prilikom kretanja, i to uključivanjem građana – volontera koji mogu dati svoj bitan doprinos integraciji slijepih u društvenu zajednicu. 

Zoran Lukšić

 

„ I NAŠE RUKE STVARAJU “

7.12.2012. godine u Udruzi slijepih Karlovačke županije održana je medijska prezentacija kreativnih i nosivih predmeta koji su nastali kroz projekt „ I naše ruke stvaraju “ odobrenog od strane Grada Karlovca. Članice Sekcije žena Udruge kroz godinu su sudjelovale na kreativnim radionicama koje su se provodile u prostorijama Udruge jednom tjedno pod vodstvom članica Prve ženske proizvodne zadruge „Božur“.

Pod stručnim vodstvom gđa. Leopoldine Domitrović članice Sekcije žena imale su priliku izrađivati nosivi nakit, ukrasno cvijeće te bojom ukrašavati platnene vrećice. Vrijednost izrađenih predmeta gotovo da nije mjeriva, kad se prisjetimo da se radi o ženama koje su uskraćene za osjetilo vida, te su sve predmete izrađivale isključivo nošene sjećanjima na boje i teksture koje su nekad doživjele u djetinjstvu ili su im dočarane riječima voditeljice Leopoldine. Voditeljica Sekcije žena gđa. Sanja Vergaš iskoristila je priliku da se zahvali Gradu Karlovcu za financijsku potporu, članicama „Božura“na pomoći u izradi, te članicama Sekcije koje su predano izrađivale svoje djela. Rezultat radionica vidljiv je i opipljiv, ali njihova najveća vrijednost, osjećaj je koji je ona pružila slijepim ženama, da i one mogu poput i ostalih same stvarati, i pretvarati djela stvorena u svojoj mašti u prekrasne predmete. Gđa Leopoldina još se jednom zahvalila na pozivu, te obećala i buduću suradnju ukoliko to financijske prilike budu dozvoljavale. Poput mnogih koji su se susreli s izrađenim predmetima i gđa Leopoldina izrazila je svoje iznenađenje koliko slijepe žena u sebi skrivaju kreativnosti, te kako i njihove ruke stvaraju čuda uz samo malu pomoć. 

 

Josipa Hasan

 

DAROVI ZA NAJMLAĐE

S plamenom na prvoj adventskoj svijeći započelo je, barem ako se pita najmlađe, najveselije razdoblje u godini. Poput svih dosadašnjih, i ove godine Udruga slijepih Karlovačke županije potrudila se da razveseli najmlađe članove, te djecu svojih članova.

Povodom Sv. Nikole u prostorijama Udruge, na Strossmayerovom trgu, okupili su se najmlađi u pratnji svojih roditelja, baka i djedova, i usmjerili svoje vesele poglede na okićeni bor i vrećice pune slatkiša. Po starom običaju, neke od njih dočekala je i šiba, da ih podsjeti na sve nestašluke i nepodopštine ali i veselje koje su pružili svojoj obitelji.

Vrećice malenih, i ove godine, zajedničkim snagama napunili su Kraš d.d., dodijelivši Udruzi donaciju svojih proizvoda, te sama Udruga slijepih Karlovačke županije koja iz vlastitih sredstava sudjelovala u nabavci poklona.

Dječji osmjeh i veselje zaista su bili najljepši kraj jedne godine, te uvod u slijedeću, za sve možda ipak sretniju.

Josipa Hasan

 

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA OSOBA S INVALIDITETOM

03.12.2012. godine, povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Udruga za rekreaciju i šport tjelesnih invalida grada Karlovca i Športsko društvo slijepih „4 rijeke“ Karlovac organizirale su zajednički prijateljski turnir u elektronskom pikadu i visećoj kuglani.

U susretu koji je prvenstveno poslužilo kao prijateljsko druženje, potrebno je napomenuti da su pobjede u formalnom dijelu natjecanja izborili su natjecatelji Udruge, dok se neformalno natjecanje nastavilo u kasne popodnevne sate. 

Natjecanje je održano u prostorijama Saveza osoba s invaliditetom Karlovačke županije, a natjecanju je prethodilo druženje organizirano od strane ŠDS –a „ rijeke“ Karlovac  održano 15.11.2012. godine u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije. Navedeno natjecanje održano je u elektronskom pikadu, te su pobjedu u napetom natjecanju izborili domaćini.

 

Milan Đurić

TRADICIONALNI TURNIR U ELEKTRONSKOM PIKADU

24.11.2012. godine održan je VI. Tradicionalni ekipni turnir u elektronskom pikadu za slijepe u organizaciji Športskog društva slijepih „4 rijeke“. Natjecanje se održalo u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije u čijem sastavu i djeluje navedeno Društvo.

Na natjecanju je sudjelovalo 6 ekipa prijateljskih udruga odnosno športskih društava slijepih ; Udruga slijepih Istarske županije Pula, ŠUS „Učka“ Pula, ŠUS „Zagorje“ Krapina, ŠRKS „Rijeka“, Udruga slijepih Šibensko-kninske županije, PKS „Zvuk“ Zagreb, te su ujedno sudjelovale i dvije ekipe domaćina.

U neizvjesnom natjecanju prvo mjesto osvojila prva ekipa ŠDS-a „4 rijeke“ Karlovac, drugo mjesto Pikado klub slijepih „Zvuk“ Zagreb, a treće mjesto Športsko-rekreativni klub slijepih „Rijeka“, četvrto mjesto zauzela je ekipa  ŠUS-a „Zagorje“ Krapina, peto mjesto druga ekipa ŠDS-a „4 rijeke“ Karlovac, šesto članovi Udruge slijepih Istarske županije Pula, sedmo mjesto članovi Udruge slijepih Šibensko-kninske županije, te posljednje ekipa ŠUS-a „Učka“ Pula.

Osim za postizanje športskih rezultata i poticanje natjecateljskog duha, ovaj turnir još je jednu godinu za redom poslužio za druženje dugogodišnjih prijatelja.  

Milan Đurić

 

„DODIR“

12.11.2012. godine u prostorijama Gradske knjižnice „I.G. Kovačić“ u Karlovcu održana je i službena promocija zbirke književnih djela proze i poezije, pod nazivom «Dodir», gđa Lidije Aman - Živanov i gđa Tanje Jurić, članica Udruga slijepih Karlovačke županije. Zbirka „ Dodir „ ugledala je svjetlo dana povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, a izdana je od strane Udruge uz financijsku potporu Grada Karlovca i Karlovačke županije.

Pred okupljenim članovima Udruge, predstavnicima lokalne samouprave,  Gradske knjižnice, lokalnih medija te zainteresiranih sugrađana renomirana karlovačka književnica gđa. Ana Postružnik, prigodnim je riječima predstavila zbirku ali i njene stvarateljice, te podsjetila kako su pjesnici još uvijek čuđenje u svijetu kao i u vrijeme A. B. Šimića.

Okupljeni su imali priliku poslušati emotivne stihove, kako je navela i sama autorica gđa. Jurić, onako napisane iz duše. Djela tematikom vezana uz život slijepih ljudi, ali i uz vjeru, ljubav ili domovinu, kako se moglo vidjeti prema reakciji okupljenih, brzo će pronaći put do srca svakog čitatelja. Promociju je vodila ravnateljica Gradske knjižnice gđa Frida Bišćan, koja je uvijek iskazivala senzibilitet prema slijepim osobama, a ovoga puta uz članice Udruge bila je kao ljubiteljica umjetničke riječi, jer barem u književnom izričaju slijepe osobe ravnopravne su članice društva. Nakon vrlo pozitivnog prijema u javnosti, kako je naglasio Predsjednik Udruge gosp Golac, još samo preostaje konverzija zbirke u zvučni zapis na hrvatskom jeziku kako bi „riječi iz duše“ naših članica, doprle do domova svih slijepim osoba u Hrvatskoj.

Josipa Hasan

 

MEĐUNARODNI DANA BIJELOG ŠTAPA

15. listopada Udruga slijepih Karlovačke županije u svojim je prostorijama organizirala je svečano obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa. Kako je naglasio predsjednik Udruge, gosp. Vlatko Golac, bijeli štap nije samo sredstvo za postizanje samostalnosti već i simbol slijepih građana u našem društvu. Zato i ne čudi, što je na početku druženja izvedena pjesma „Bijeli štap“ koju je napisala članica Udruge gđa. Tanja Jurić, te je tako ujedno i dana uvertira za prezentaciju zbirke „Dodir“ koja je uslijedila.

I ove godine obilježavanju ovog, najvažnijeg datuma za slijepe osobe, prisustvovali su predstavnici Grada Karlovca i Karlovačke županije, te Doma za stare i nemoćne „SV. Antun“.

Po završetku službenog dijela svečanosti, uvodnih riječi domaćina i gostiju, te kratkog rezimea rada Udruge, svi okupljeni imali su priliku sudjelovati na prezentaciji već spomenute zbirke književnih djela pod nazivom „Dodir“.

Udruga slijepih Karlovačke županije, uz financijsku potporu Grada i Županije izdala je zbirku književnih djela članica Udruge gđa. Lidije Aman Živanov i gđa. Tanje Jurić.  Članice se već dugi niz godina bave literarnim radom, te pišu djela u stihu i prozi, a dosada njihova djela izvođena su na prigodnim događanjima u organizaciji Udruge te objavljivana u časopisu Udruge „Život slijepih – List za slijepe i njihove prijatelje „. Ovom prilikom izvedeno je nekoliko djela koja se nalaze u zbirci, te su na taj način okupljeni članovi i gosti dobili kratki uvid u bogati opus ovih umjetnica.

Kako je istaknuo predsjednik Golac, izvršena je katalogizacija zbirke, te će ona biti uvrštena u fond knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice Zagreb, karlovačke Gradske knjižnice „I. G. Kovačić,  Hrvatske knjižnice za slijepe, te će se ujedno izvršiti i konverzija zbirke u zvučni zapis na hrvatskom jeziku kako bi bila dostupna svim slijepim osobama.

 

Josipa Hasan

 

4. SAJAM UDRUGA

 U subotu, 28. rujna održan je četvrti po redu Sajam Udruga Karlovac 2012. U organizaciji Garda Karlovca te Udruge mladih Carpe Diem, na Šetalištu dr. Franje Tuđmana, okupilo se preko 60 udruga sa područja Karlovca i regije. Okupljeni izlagači iskoristili su još jednom ukazanu priliku za prezentaciju svoga rada, te skrenuli pozornost na problematiku kojim se bave, odnosno na proizvode koje izrađuju kroz aktivnosti udruženja.

Poput ostalih, svoj rad predstavila je i naša Udruga. Dugogodišnji rad Udruge i ovog puta bio je razlogom da su mnogobrojni građani prepoznali članove, te sam naziv Udruge i pokazali zanimanje za naš štand. Bilo je lijepo vidjeti učenike O.Š. Grabrik, koji su jednom prilikom bili u posjeti Udruzi, kako sada vode svoje roditelje za ruku te im pokazuju kako to slijepi ljudi žive i rade, prezentiraju pomagala i pokazuju što znači riječ senzibilitet. Okupljeni Članovi Udruge i djelatnici posjetiteljima su prezentirali moderna tiflotehnička pomagala, poput govornog mobitela, prepoznavača boja, ili elektroničkog povećala, ali i ona koja se već godinama koriste kako bi olakšala svakodnevnicu slijepima osobama.

Svim zainteresiranim posjetiocima, kao i dosadašnjih godina,  podijeljeni su i tiskani materijali, te primjerci časopisa „Život slijepih - List za slijepe i njihove prijatelje“ kako bi se predstavile aktivnosti Udruge i njenih članova.

Josipa Hasan

 

PRIJATELJSKO DRUŽENJE UDRUGA

25.08.2012. godine, u prostorijama na Strossmayerovom trgu, Udruga slijepih Karlovačke županije organizirala je prijateljsko druženje te je ugostila članove Udruge slijepih Istarske županije.

Kao i dosadašnjih godina, druženje je upotpunjeno i športskim natjecanjem u elektronskom pikadu. U ekipnom dijelu natjecanja, u regularnom dijelu rezultat je bio 2:2, a nakon razigravanja bolji su bili gosti iz Pule.

U pojedinačnom dijelu natjecanja u kategoriji B1 bez ostatka vida prvi je bio Radenko Družetić iz Pule, drugi Vlatko Golac iz Karlovca i treći Milan Đurić iz Karlovca. U kategoriji B2 s ostatkom vida prvo mjesto osvojio je Vladimir Srpak iz Karlovca, drugo Stjepan Strgar iz Karlovca i treći Ibrahim Čaušević iz Pule. Po završetku natjecanja, gosti su u pratnji domaćina posjetili karlovačku manifestaciju Dani piva.

Milan Đurić

 

        LJETNE EDUKATIVNE RADIONICE

 Od 8. do 15. srpnja 2012. godine u Edukativno – rehabilitacijskom kampu Premantura održan je tradicionalni Ljetni skup slijepih žena, namijenjen članicama Udruga s područja cijele Hrvatske.

Program skupa, organiziranog od strane Hrvatskog saveza slijepih, održan je pod motom : „ Možeš ako misliš da možeš i znaš kako – budi aktivna, budi uključena“. Kroz niz radionica obrađene su slijedeće teme :

 1. Komunikacijske vještine

2. Ženska ljudska prava i rodna ravnopravnost

3. Dramska radionica

4.Aromaterapijom do zdravlja

 Skupu su prisustvovale dvije predstavnice Udruge slijepih Karlovačke županije; voditeljica sekcije žena gđa. Antonija Hasan te podpredsjednica Udruge gđa. Sanja Vergaš. Sudjelovanje članica financijski je podržala sama Udruga, te, kao i prošle godine,  Karlovačka županija. Sudionice skupa izrazile su svoje zadovoljstvo provedenim radionicama , te su naglasile važnost ovakvog vida educiranja slijepih žena, kako bi one mogle što aktivnije sudjelovati u radu temeljnih Udruga ali u životu lokalne zajednice. 

Osim kroz edukativne radionice, članice Udruga družile su se i kroz sportska natjecanja u elektronskom pikadu i visećoj kuglani, no, naravno, nije nedostajalo niti odmora uz kupanje i sunčanje te pjesmu i ples u večernjim satima.

Tanja Jurić

 

„SPORTSKA ČESTITKA GRADU NA ČETIRI RIJEKE“

07.07.2012. godine, u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije, povodom 433. rođendana grada Karlovca održan je prijateljski turnir u šahu i elektronskom pikadu za slijepe pod nazivom „Sportska čestitka gradu na četiri rijeke“.

Na turniru su sudjelovali članovi pet Udruga slijepih : Udruge slijepih primorsko – goranske županije, Istarske županije, Šibensko – kninske, Dubrovačko – neretvanske i Karlovačke županije.

Kao predstavnica Grada, sve prisutne pozdravila je gđa. Blaženka Presećan, zaželjela im puno uspjeha u natjecanjima te se još jednom zahvalila Udruzi na sudjelovanju u proslavi rođendana Grada.   

Prvo mjesto u elektronskom pikadu u kategoriji B1 bez ostatka vida osvojio je Vlatko Golac iz Karlovca, drugi je bio Zlatko Sandrić iz Pule i treći Zlatko Kuftić iz  Pule. U kategoriji B2 s ostatkom vida, prvo mjesto osvojio je Izet Hasanagić iz Karlovca, drugi je bio Darko Juras iz Šibenika i treći Vladimir Srpak iz Karlovca.  U natjecanju u šahu prvi je bio Duško Miočić iz Rijeke, drugi Vlatko Golac iz Karlovca i treći Zlatko Kuftić iz Pule.

Po završetku natjecanja uslijedio je domjenak te ugodno druženje do kasnih poslijepodnevnih sati.

Milan Đurić

 

„TJELESNA AKTIVNOST I ZDRAVLJE“

26.06.2012. godine, Udruga slijepih Karlovačke županije, u svojim je prostorijama održala još jednu u nizu edukativnih radionica, koje se provode u sklopu trogodišnjeg programa „Znam, hoću, mogu – pomoć, podrška i edukacija članova za samostalniji život u lokalnoj zajednici“ financiranog od strane Ministarstva socijalne politike i mladih.  

Radionica je osmišljena u suradnji s Zavodom za javno zdravstvo Karlovačke županije, a njena voditeljica bila je dr. Biserka Hranilović.

U teorijskom dijelu radionice, dr. Hranilović skrenula je pozornost okupljenih članova na značaj redovne tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja. Već 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno, smanjuje rizik za nastanak bolesti srca i krvnih žila, šećerne bolesti tip II, nekih sijela raka, osteoporoze, depresije i demencije. Kako je naglasila dr. Hranilović, redovita umjerena tjelesna aktivnost preporuča se i starijim osobama i osobama s invaliditetom u cilju odlaganja nastanka kroničnih bolesti, prevencije padova i povreda, te poboljšanja funkcionalne sposobnosti i socijalne integracije, no također bitno je da se prije provedbe planiranih aktivnosti takva osoba individualno posavjetuje s osobnim liječnikom ili liječnikom specijalistom.

U praktičnom dijelu edukativne radionice, fizioterapeut Nikola Mutić, djelatnik Ustanove za zdravstvenu njegu u kući Karlovac, okupljenim je članovima prikazao vježbe koje mogu provoditi samostalno u svojim domovima, a važne su za jačanje mišića i održavanje ravnoteže.

 

Danijela Pavlić

 

PRIJATELJSKO DRUŽENJE SA ŠPORTSKIM PREDZNAKOM

U subotu 9. lipnja članovi Udruge slijepih Karlovačke županije u svojim su prostorijama ugostili članove Međuopćinskog društva slijepih i slabovidnih Koper iz susjedne Slovenije. 

Već nekoliko godina traju prijateljski odnosi dvaju Udruga, dok su po prvi put Karlovčani bili domaćini susreta, koji je uz druženje imao i športsku notu ; natjecanje u šahu. Kako i priliči prijateljskim natjecanjima, susret je remiziran, dok su gosti pokazali  zanimanje za natjecanja u elektronskom pikadu koji je u Hrvatskoj iznimno popularan, dok u Sloveniji nije sastavni dio sportskih natjecanja slijepih i slabovidnih osoba.

Kako je naglasio predsjednik MDSS Koper, gosp Ljubo Daničič, prvi tjedan u mjesecu srpnju u Sloveniji uvijek je u znaku aktivnosti slijepih i slabovidnih osoba, te su ga rado zaključili posjetom Gradu na četiri rijeke.

Uz druženje i razmjenu iskustava, te ukusnu zakusku druženje je trajalo do kasnih popodnevnih sati, uz nagovještaj ponovnog susreta, ovoga puta u organizaciji gostiju iz Slovenije.

   

Vladimir Srpak

 

„SRCE GLEDA, VIDI I SUDI - SVAKOJ PREDRASUDI“

 Majčin dan, blagdan u čast majki i majčinstva obilježava se svake godine drugu nedjelju u mjesecu svibnju. Posebnu važnost ovom danu pridaju Udruge slijepih diljem cijele Hrvatske.

Udruga slijepih Međimurske županije ove godine našla se ulozi organizatora dvodnevnog obilježavanja Majčinog dana. Ukazati na posebitost slijepih žena – majki, a posebice na rušenje predrasuda o istima bila je tema susreta predstavnica temeljnih Udruga slijepih Hrvatske. Kroz dva dana provedena u Čakovcu članice Udruge imale su priliku izmijeniti iskustava majčinstva, sve njegove lijepe, ali teške strane kada je isto popraćeno invaliditetom. Koračajući u Mimohodu slijepih žena Hrvatske, držeći u rukama natpise poput „Srce, gleda, vidi i sudi svakoj predrasudi“, te „Tako lijepa, a slijepa !?“ žene su još jednom htjele skrenuti pozornost na predrasude koje ih svakog dana ograničavaju i omalovažavaju. Po završetku mimohoda, uslijedile su edukativne radionice i predavanja s tematikom zdravlja žene, roditeljstva te prava slijepih žena kao majki. Večer prvog dana završila se uz druženje i ples, dok je drugi dan bio rezerviran za druženje uz turističke obilaske znamenitosti Međimurske županije. U završnim riječima žene nisu mogle sakriti svoje oduševljenje organizacijom susreta te su teško pronalazile riječi zahvale za svoje domaćine.

Biti majka, najvažnija je i najljepša je uloga u životu svake žene, a biti slijepa majka ; to iskustvo mogu opisati samo žene koju svakodnevno žive s tim.

                      

Voditeljica sekcije žena

Antonija Hasan

 

DRUGI CIKLUS PREVENTIVNIH ZDRAVSTVENIH PREGLEDA

 Udruga slijepih Karlovačke županije organizirala je drugi ciklus preventivnih zdravstvenih pregleda, tijekom provedbe prve godine  trogodišnjeg projekta „Znam, hoću, mogu“ financiranog od strane Ministarstva socijalne politike i mladih.

U suradnji s Zavodom za javno zdravstvo Karlovačke županije korisnicima programa omogućena je preventivna zdravstvena zaštita u vidu provedbe zdravstvenih pregleda koji uključuju mjerenje osnovnih zdravstvenih parametara (krvni tlak, šećer u krvi, indeks tjelesne mase i kolesterol), te individualno savjetovanje s liječnikom specijalistom.

Članovi Udruge sudjelovanjem u prvom i drugom ciklusu preventivnih zdravstvenih pregleda ostvaruju mogućnost praćenja svog zdravstvenog stanja, te na taj način i prevenciju bolesti uzrokovanih povišenim vrijednostima  osnovnih zdravstvenih parametara.

Korisnici programa, organiziranom pregledu, održanom 18.05.2012. godine u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije, odazvali su se u velikom broju, te su još jednom istaknuli važnost ovakvog vida pružanja preventivne zdravstvene zaštite.

 

Danijela Pavlić

 

PRIJATELJSKI SUSRET U RIJECI

U rano subotnje jutro, 12.05.2012. godine, članice Udruge slijepih Karlovačke županije krenule su na prijateljsko druženje u grad Rijeku, gdje su ih očekivale članice Udruge slijepih Primorsko – goranske županije, organizatorice susreta, te članice Udruge slijepih Istarske županije, treća karika u prijateljskom nizu.

Poslije pozdravnih riječi, kave i ukusnih zalogaja dobrodošlice,domaćini su nas počastili pravom poslasticom ; igrokaz o pčelinjem svijetu u izvedbi članova Udruge slijepih Primorsko – goranske županije, začinjen medom i orasima oduševio je sve okupljene članice koje nisu štedjele svoje dlanove da bi nagradile vrijedne glumce. Ovu prigodu članice Udruge slijepih Primorsko – goranske županije iskoristile su kako bi i prezentirale svoja umjetnička djela i ukrasne predmete koje izrađuju već šest godina kroz različite radionice.

Druženje se nastavilo na zidnima Trsatske kule uz pratnju turističkog vodiča koji je ispričao povijesnu priču o nastanku zidina te razvoju grada Rijeke. Kasnije je uslijedio posjet Svetištu Gospe Trsatske. Svaka žena u svojim mislima, u tihoj molitvi za svoje najbliže, koračala je hodnicima Svetišta, dok je tišina bila najljepši zvuk. Nekim članicama ovo je bio prvi posjet Svetištu, te nisu mogle sakriti svoje oduševljenje doživljenim.

Ostatak dana poslužio je za ugodno druženje uz bogatu trpezu, pjesmu i ples. Već na prvi zvuk glazbe svi smo zaboravili na vrućinu i umor te je vesela pjesma, osim članica, uveseljavala i ostale goste koji su zatekli u našoj blizini. U kasnim popodnevnim satima zaputili smo se kući puni dojmova i spokoja, ostavivši iza sebe još jedan lijepi dan pun sjećanja da nas griju do idućeg susreta, ovoga puta u organizaciji naše Udruge.

 

      

 

Voditeljica sekcije žena

Antonija Hasan

 

PROMOCIJA ČASOPISA „ŽIVOT SLIJEPIH“

19.04.2012. godine, sedmu godinu za redom, članovi Udruge slijepih Karlovačke županije s ponosom su predstavili novi broj glasila Udruge ;  „Život slijepih“ list za slijepe i njihove prijatelje. Prijateljska druženja, edukacije, projekti, humanitarne akcije, te športski rezultati i ostala dostignuća slijepih i slabovidnih osoba, članova Udruge, našla su svoje mjesto na stranicama glasila. Kao i dosadašnjih godina članovi Udruge, uz pomoć djelatnika, na papir su stavljali svoje dojmove o događanjima i aktivnostima u radu Udruge u proteklom razdoblju, te ih objedinili u tekstove koji sačinjavaju ovu posebnu tiskovinu.

U prostorijama Udruge, predstavljanju časopisa prisustvovali su predstavnici Grada Karlovca i Karlovačke županije, lokalnih medija, ali i sami članovi koji su sudjelovali u njegovom stvaranju. Primjerak časopisa podijeljen je svim prisutnim članovima i gostima, prijateljskim Udrugama slijepih, te gradovima i lokalnim zajednicama na području Karlovačke županije. Kako je naglasio predsjednik Udruge gosp. Vlatko Golac, po prvi puta ove godine, osim primjeraka na crnom tisku, članovima Udruge na njihove kućne adrese biti će dostavljen i zvučni zapis časopisa, što je omogućeno nabavkom uređaja Poet Compact.  

 

Antonija Hasan

Voditeljica sekcije žena

 

DRUŽENJE UZ ŠUM SLAPOVA

Dugogodišnje prijateljstvo između Udruge slijepih Šibensko – kninske županije i Udruge slijepih Karlovačke županije rezultira godišnjim susretima i međusobnim posjetima, ali prije svega potporom i razumijevanjem kad je najpotrebnije.

17.04.2012. godine članovi Karlovačke Udruge uputili su se prema Šibeniku. Dosadašnjih godina druženja su bila popraćena športskim natjecanjima, no ove godine domaćini su osmislili nove sadržaje za svoje goste.

Od 2011. godine područje NP Krka i Skradinskog buka približeno je slijepim i slabovidnim osobama. Za sve one koji nisu u mogućnosti ljepotu netaknute prirode doživjeti osjetilom vida, Nacionalni park Krka i Hrvatski savez slijepih realizirali su projekt taktilne karte; posebno dizajniranog metalnog reljefa  preko kojega slijepi i slabovidni ljudi mogu barem približno doživjeti cijeli prostor Skradinskog buka.

Upravo taj predio NP Krke, domaćini su predvidjeli za poprište druženja, te su gostima iz Karlovca omogućili posjet Skradinskom buku. Prethodno se upoznavši s područjem, pomoću taktilne karte, gosti su vođeni Šibenčanima, uz žuborenje slapova, šum drveća te pjev ptica, krenuli po uređenim stazama i putovima. Zbog vremenskog ograničenja, šetnja nije trajala onoliko koliko je bila želja svih, međutim i taj mali dio života proveden na području neiskvarene prirodne ljepote za članove Udruga bio je neprocjenjiv. Za neke članove, kako su sami naglasili, bilo je ovo jedno od najljepših druženja u kojem su sudjelovali.

Izgubljena snaga povraćena je u prostorijama Šibenske Udruge uz pravu dalmatinsku spizu, te ugodne razgovore i pjesmu.

    

Josipa Hasan

 

OŽUJAK I TRAVANJ U ZNAKU KUGLAČKIH NATJECANJA

24.03.2012. godine u Varaždinu je održano 5., ujedno i posljednje,  kolo II. Hrvatske kuglačke lige za slijepe. ŠDS „ 4 rijeke“  Karlovac, sad već tradicionalno, u ekipnom je dijelu natjecanja zauzelo drugo mjesto, dok su u pojedinačnom dijelu također ostvareni izvrsni rezultati. U kategoriji B2 Izet Hasanagić osvojio je prvo mjesto, u kategoriji B1, bez ostatka vida, Vlatko Golac osvojio je drugo mjesto, dok je u kategoriji B3 Vladimir Srpak zauzeo drugo mjesto.

Ovo natjecanje ujedno je označilo i završetak sezone 2 HKL za slijepe 2011/2012. U ukupnom poretku ŠDS „ 4 rijeke“  Karlovac osvojili su 2. mjesto, dok su se pojedinačnom dijelu natjecanja, Vlatko Golac i Izet Hasanagić izborili sudjelovanje na 20. Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u kuglanju za slijepe.

14.-15.04.2012. godine u Ogulinu je održano 20. Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u kuglanju za slijepe. U kategoriji B2, član ŠDS „ 4 rijeke“  Karlovac, Izet Hasanagić osvojio je izvrsno 4. mjesto, dok je Vlatko Golac u kategoriji B1 zauzeo 8. mjesto.

 

Milan Đurić

 

UDRUGA SLIJEPIH ZAPOSLILA ČLANICU

Temeljem mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a u skladu s Nacionalnim planom za poticanje zapošljavanja za 2012. godinI, Udruga slijepih Karlovačke županije zaposlila je članicu Udruge Danijelu Pavlić. Skladno uvjetima natječaja, Udruga slijepih Karlovačke županije je osigurala je 25% financijskih sredstava za plaću članice zaposlene u programu javnog rada.

Danijela Pavlić je mlada žena sa vrlo malim ostatkom vida, majka trogodišnje djevojčice, čiji je suprug, također član Udruge. S obzirom da se radi o osobi sa SSS, te koja pohađa tečaj računalnog opismenjavanja, između ostalog, članica će biti zadužena i za obavljanje jednostavnijih administrativnih poslova u Udruzi. Također, temeljem programa gđa. Pavlić će pružati pomoć članovima u obavljanju svakodnevnih radnji poput nabavke prehrambenih namirnica, plaćanja računa, slanja pošte, nabavke potrebnih lijekova, pravilnog uzimanja lijekova, mjerenja tjelesne temperature, krvnog tlaka, te razine šećera u krvi, odlaska liječniku, zubaru kao i prilikom obavljanja ostalih aktivnosti prema individualnim potrebama članova. Članica će sudjelovati u organizacijskim aktivnostima prilikom organiziranja edukativne radionice i preventivnih zdravstvenih pregleda, te u izradi zvučnih knjiga i ostalih zvučnih materijala na hrvatskom jeziku koristeći novonabavljen uređaj za konverziju crnog tiska u zvučni zapis na hrvatskom jeziku „Poet Compact“.

Tijekom radnog odnosa u Udruzi, Danijela će intenzivnije sudjelovati na tečaju računalnog opismenjavanja slijepih osoba u sklopu provedbe projekta „Znam, hoću, mogu“ koji će se održavati u prostorijama Udruge.

Program će se provoditi u vremenskom razdoblju od  01. travnja. do 31. srpnja  2012. godine.

 

Vlatko Golac

 

PROSLAVA MEĐUNARODNOG DANA ŽENA

U UDRUZI SLIJEPIH KARLOVAČKE ŽUPANIJE

Udruga slijepih Karlovačke županije svake godine na Međunarodni dan žena posvećuje posebnu pažnju svojim članicama, osjetljivoj i marginaliziranoj skupini, najčešće povućenoj i zatvorenoj na podražaje društva i okoline.

Ove godine organizirana je edukativna radionica pod nazivom „Invaliditet – suočavanje, prihvaćanje i osobna sreća“ vođena od strane psihologinje gđa. Renate Perković, djelatnice Obiteljskog centra Karlovačke županije. Radionica je organizirana u sklopu provedbe trogodišnjeg programa „Znam, hoću, mogu – pomoć, podrška i edukacija članova za samostalniji život u lokalnoj zajednici“ čiju provedbu financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Potaknute riječima gđa. Perković članice su bez imalo zadrške počele pričati svoje životne priče. Neke od njih sa sljepoćom žive cijeli svoj život neke su se susrele s njom tek u zrelijoj dobi, kako god ona im je odredila daljnji tijek života. Iako su na pitanje da li su sretne u životu, većinom odgovarale pozitivno, uvijek se u pozadini nazirao onaj „ali“ koji proizlazi iz njihovog invaliditeta. Iz njihovih riječi izbijala je snaga koju svakog dana crpe iz svojih bližnjih, ali iz samih sebe, koja ih tjera da svakog jutra ustanu iz kreveta i nastave ići kroz život „zatvorenih očiju“. Upravo činjenicu da društvo nije u mogućnosti zamisliti da netko živi život u mraku, ali isto tako i nedostatak edukacije u ophođenju sa slijepima ali i općenito osobama s invaliditetom, gđa. Perković navela je kao najčešći razlog za pogreške zdravih ljudi u interakciji sa slijepima. Iako sredina uglavnom nije spremna da prihvati slijepe žena onakvima kakve jesu, zajednički treba raditi na edukaciji društva ali i slijepih žena kako bi one znale od društva zatražiti određeni oblik ponašanja koji je prihvatljiv za njih same. Uspjeh provedene radionice mogao se naslutiti iz svake riječi žena koji su spremno dijelile svoja iskustva sa okupljenim članicama.

Za svaku članicu osiguran je i mali znak pažnje; cvijet – donacija Cvjećarnice „Doroteja“, te kozmetički preparati – donacija Centralne ljekarne Karlovac.

Po završetku edukativne radionice uslijedilo je ugodno druženje, te domjenak za okupljene članice Udruge, ali to nije značio kraj  obilježavanja Međunarodnog dana žena.

Zahvaljujući donaciji gđa. Sanje Doležal, članice su u večernjim satima prisustvovale cjelovečernjem koncertu grupe „Novi fosili“, gdje su uz nezaboravne pjesme zaokružile ovaj za žena poseban dan. 

 

Voditeljica sekcije žena

Antonija Hasan

 

IZBORNA GODINA

      28.01.2012. godine u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije održan je Zbor članstva kojem je prisustvovala potrebna većina članstva, te je Sjednica započela prema planu u 10,00 sati. Prisutnim članovim pročitani su Izvješće o radu za proteklo razdoblje od posljednjeg Zbora članstva održanog 15.03.2008. godine, te također i smjernice za daljnji rad Udruge. Članovi su vrlo pozitivno ocjeni sve do sada postignute rezultate, te zaželjeli i daljnji nastavak uspješnog rada.

     Po završetku izvještajnog dijela sjednice, sukladno Statutu udruge, održano je javno glasovanje, te su većinom glasova članstva u novom mandatu izabrani slijedeći delegati :

1. Golac Vlatko

2. Đurić Milan

3. Đogić Smail

4. Popović Nedeljko

5. Banovac Petar

6. Strgar Stjepan

7. Hasan Antonija

8. Pavlić Danijela

9. Jurić Tanja

10. Pleš Marija

11. Vergaš Sanja

12. Vergaš Božidar

13. Kapitanić Štefica

14. Milčić Vlado

15. Poljak Ivan

16. Hasanagić Izet

17. Vladimir Srpak

    25.02.2012. godine održana je 3. Izborna sjednica Skupštine Udruge slijepih Karlovačke županije na kojoj su sudjelovali novoizabrani delegati, predstavnici prijateljskih udruga te predstavnici lokalnih medija. Kao uzvanici spomenute sjednice sudjelovali su gđa Marija Ciglar predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije, gosp Zlatko Kuftić predsjednik Udruge slijepih Istarske županije, te gosp Duško Miočić predsjednik Udruge slijepih Primorsko – goranske županije koji su izrazili zadovoljstvo radom Udruge te dugogodišnjom suradnjom među prijateljskim Udrugama. Nakon održane rasprave o pročitanim izvješćima, te usvajanja plana rada za 2012. godinu, sukladno Statutu Udruge, Skupština je izabrala 7 članova Izvršnog odbora :

 1. Golac Vlatko

2. Vergaš Sanja

3. Hasan Antonija

4. Vladimir Srpak

5. Jurić Tanja

6. Pavlić Danijela

7. Đurić Milan

    Odmah po izboru članovi Izvršni odbor održali su svoju 1. sjednicu, na kojoj su, sukladno Statutu Udruge, za predsjednika Udruge izabrali gosp Vlatka Golca, za tajnika gosp Zorana Lukšića, za dopredsjednicu Udruge gđa Sanju Vergaš. Sukladno Statutu Udruge izbor Izvršnog odbora potvrdilo je članstvo Skupštine, te ujedno izabralo Nadzorni odbor u sastavu gđa Nevenka Kruljac, gosp Janko Bosiljevac te gosp Dragan Jelić, te gđa Antoniju Hasan za zastupnicu Udruge u Skupštini Hrvatskog saveza slijepih.

    Po zatvaranju Sjednice, u prostorijama je upriličen ručak i druženje za okupljene članove.

 

Josipa Hasan

 

„ZRNO BUDUĆNOSTI“

   23.02.2012. godine Udrugu slijepih Karlovačke županije u prostorijama na Strossmayerovom trgu posjetili su učenici petih razreda Osnovne škole Grabrik. Grupa darovitih učenika pod nazivom „Zrno budućnosti“ u pratnji svojih profesora uputili su se u Udrugu kako bi se iz prve ruke upoznali sa svakodnevnicom, problemima i potrebama slijepih osoba.

   Glinene pločice s otiscima Braillevog pisma sami su izradili na svojim radionicama te su ih donijeli kao poklon slijepim članovima. U prostorijama Udruge dočekao ih je Predsjednik Udruge, članovi Izvršnog odbora te djelatnici. Zaželjevši im puno uspjeha u školovanju, kao jedinom izboru za svjetliju budućnost, Predsjednik Golac ispričao je svu problematiku u obrazovanju slijepe i slabovidne djece, no ipak naglasio je koliko se situacija u proteklim godinama popravila, te danas slijepa djeca pohađaju klasične škole, te ih njihov invaliditet ne isključuje iz života zajednice. Popraćeni s bezbroj radoznalih dječjih pitanja, članovi Udruge prezentirali su vođenje slijepe osobe, brailleovo pismo za slijepe, konvencionalna pomagala, kao i moderna elektronička pomagala za slijepe. Najveće zanimanje učenici su pokazali za računala i mobilne aparate prilagođene slijepim osobama, te za društvene igre, pa je ugodno druženje nastavljeno uz partije šaha, domina i elektroničkog pikada koji je posebno oduševio učenike. Prepuni dojmova učenici su zahvalili na gostoprimstvu, te najavili skori ponovni dolazak.

    

Antonija Hasan

 

REZULTATI ŠDS-a „4 RIJEKE“ KARLOVAC U VELJAČI

 11.02.2012. godine održano je 4. kolo II. Hrvatske kuglačke lige za slijepe. Organizator susreta bila je Športska udruga slijepih „Zagorje“, te je natjecanje održano na kuglani u Zaboku. Sukladno dosadašnjim rezultatima ŠDS „ 4 rijeke“  Karlovac u ekipnom je dijelu natjecanja zauzelo drugo mjesto, dok su u pojedinačnom dijelu ostvareni izvrsni rezultati. U kategoriji B2 Izet Hasanagić osvojio je, sad već tradicionalno, prvo mjesto. U kategoriji B1 Vlatko Golac osvojio je drugo mjesto, a Milan Đurić treće mjesto, dok je u kategoriji B3 Vladimir Srpak zauzeo drugo mjesto. U trenutnom poretku ekipnog natjecanja ekipa ŠDS -a „ 4 rijeke“  Karlovac zauzima drugo mjesto. Natjecanje se nastavlja 24.03.2012. godine održavanjem 5. kola HKL za slijepe u Varaždinu.

18. i 19.02.2012. godine u Kraljevici je održan IV. Memorijalni šahovski turnir „Anđelko Rauker“, na kojem je kao predstavnik ŠDS „ 4 rijeke“  Karlovac nastupio gosp. Vlatko Golac. U konkurenciji 17 sudionika, natjecanje je završio osvojivši 11 mjesto.

24.02.2012. godine održano je svečano proglašenje najboljih u županijskom sportu. Savez športova Karlovačke županije i ove godine organizirao je izbor najboljih sportaša u pet kategorija, za koje su glasovali članovi Skupštine Saveza te trinaest redakcija s područja Karlovačke županije. Nagradu za uspješnog športaša s invaliditetom u 2011. godini primio je i član ŠDS –a „ 4 rijeke “ Karlovac, gosp Vlatko Golac.

 

Josipa Hasan

 

SVJETSKI DAN BRAILLOVOG PISMA

4. siječnja 2012. godine, povodom svjetskog dana Brailleovog pisma, Gradska knjižnica “ I. G. Kovačić“ Karlovac, na Glazbenom odjelu predstavila je kutak za slijepe i slabovidne osobe. Kako je i naglasila ravnateljica knjižnice gđa. Frida Bišćan, Gradska knjižnica u Karlovcu među prvima u Hrvatskoj nabavila je računalo s govornom jedinicom namijenjeno  slijepim osobama, dok je prošle godine donacijom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi nabavljen i „Poet Compact“ uređaj koji tekstualni zapis pretvara u zvučni.

Predstavljanju su prisustvovali i članovi Udruge slijepih Karlovačke županije, u pratnji djelatnika, te su imali priliku upoznati se sa fundusom knjiga na Brailleovom pismu, zvučnih knjiga, te opremom knjižnice. Također, iskoristili su priliku da prisutnim građanima prezentiraju rad na računalu s govornom jedinicom, koji su savladali zahvaljujući tečaju osposobljavanja slijepih osoba za rad na računalu,  koji se provodi u prostorijama Udruge od strane djelatnika, a financiran je kroz programe  Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. 

 

Josipa Hasan

 

DUHOVNA OBNOVA UOČI BLAGDANA BOŽIĆA

Uoči nadolazećih Božićnih blagdana, Udruga slijepih karlovačke županije, za svoje članove organizirala je duhovnu obnovu pod vodstvom fra Ante Barišića.

U prostorijama Udruge skupio se velik broj članova u pratnji svojih obitelji, kako bi poslušali riječi nade i nagovještaja dolaska sina Božjeg. Riječima „ donosim vam radosnu vijest“, započeo je fra Barišić svoju propovijed. Pripovijedajući o svojim susretima sa slijepim osobama, fra Barišić dotaknuo se najosjetljivije teme među marginaliziranom skupinom ljudi pred kojima se nalazio. Kako prihvatiti Božju volju da se život provede u tami, te kako zadržati svjetlo i nadu u sebi, usprkos životnim nedaćama ? I doista, 45 minuta ovog susreta proletjelo je u trenu, a tišina koja je zavladala po završetku duhovne riječi govorila je više od tisuću riječi. Kako je rekao i sam fra Barišić, poput božićnog nakita koji nam ukrašava kuće, tako riječ Božja treba da nam ukrasi duše, i doista dalo se uvidjeti koliko će ovi blagdani biti ljepši samo zbog nekoliko pravih riječi.  

Po završetku duhovne obnove, druženje uz domjenak i glazbu potrajalo je do kasnih popodnevnih sati.

Josipa Hasan

 

3. KOLO II. HRVATSKE KUGLAČKE LIGE ZA SLIJEPE

U subotu 10.12.2011. godine na kuglani Doma oružanih snaga „Zrinski“ održano je 3. kolo II. Hrvatske kuglačke lige za slijepe. Osim domaćina, Športskog društva slijepih „4 rijeke“ u II HKL sudjeluju  i ekipe ŠKS „Život“ Virovitica, US Varaždin, ŠUS „Podravina“ Koprivnica, te ŠUS „Zagorje“.

I na domaćem terenu, članovi ŠDS-a „4 rijeke“ Karlovac nastavili su sa nizom dobrih rezultata, te su u ekipnom dijelu natjecanja ponovno osvojili izvrsno drugo mjesto, prvo mjesto osvojila je ekipa US - a Varaždin, a treće mjesto ekipa  ŠKS – a  „Život“ Virovitica. U pojedinačnom dijelu natjecanja, također, nisu izostali izvrsni rezultati te je Izet Hasanagić i u 3. kolu u kategoriji B2 osvojio prvo mjesto, dok je Vlatko Golac ponovio rezultat prethodnog kola u Virovitici te zauzeo drugo mjesto u kategoriji B1.

Milan Đurić

 

BLAGDANSKO DARIVANJE NAJMLAĐIH

Vrijeme Božićnih blagdana vrijeme je mira, ljubavi i blagostanje, ali i darivanja, kojem se ipak najviše vesele najmlađi. Kao i svake godine, Udruga slijepih Karlovačke županije, povodom dana Sv. Nikole podijelila je darove za djecu svojih članova.

U pratnji roditelja, baka i djedova, najmlađi su pristigli u prostorije Udruge na Strossmayerovom trgu, kao bi primili slatke pakete.  Ove godine poklone povodom Sv. Nikole osigurala je Udruga iz vlastitih sredstava, dok će Božićne blagdane mališanima, kao i dosadašnjih godina, svojim poklonima uljepšati Grad Karlovac.

 

Josipa Hasan

 

„KREATIVNOST OSOBA S INVALIDITETOM“

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom portal ZDRAVLJE.HR organizirao je natječaj "Kreativnost osoba s invaliditetom". Cilj natječaja bio je pokazati čitateljima kreativne sposobnosti osoba s invaliditetom te na taj način pridonijeti izjednačavanju mogućnosti za ovaj posebice marginaliziran dio populacije. Nagrada za najbolja djela je knjiga „Šetnja života" Krešimira Butkovića, te objava na portalu www.zdravlje.hr.

Između 28 umjetnika, koji su sudjelovali sa više od 100 literarnih i likovnih djela, našle su se i gđa. Lidija Aman Živanov i gđa. Tanja Jurić, članice Sekcije žena koja djeluje u sastavu Udruge slijepih Karlovačke županije. Članice se već dugi niz godina bave literarnim radom, te pišu djela u stihu i prozi, a dosada njihova djela izvođena su na prigodnim događanjima u organizaciji Udruge te objavljivana u časopisu Udruge „Život slijepih – List za slijepe i njihove prijatelje „. Kvalitetu radova prepoznao je i stručni žiri okupljen za potrebe natječaja, te su se imena naših članica našla među nagrađenima.

Uspjeh postignut od strane naših članica,  samo je još jedna potvrda, da se čim to financijska sredstva budu dozvoljavala, pokrene planirani projekt od strane Udruge slijepih Karlovačke županije, a to je izdavanja književnog djela s njihovim radovima.

 Voditeljica sekcije žena

Antonija Hasan

 

OČI

Neću, da živim u mraku

i oči prkosno širim ka sjeni

Prstima očajna mlatim po zraku

moleći snagu mojoj mrtvoj zjeni

Oči moje, duplje plave, dva jezera

što poglede plijene

vaša ljepota koju slave

neznana je, tiha, tama za mene

Eh, da mi je jutrom reći vam lijepo

plavetnilo vaše oku mi godi

mjesto toga prstima slijepo

ruka me hladnom ogledalu vodi

O Bože, Bože,

nemoj me suditi  krivo

tama me kroz život vodi

al svjetlost je moja u meni samoj

i svakim jutrom ponovo se rodi

                                          

              Tanja Jurić                         

 

ŠKOLJKA

 Kada prislonim školjku uz uho

 Povezana sam s čitavim oceanom

 I postajem kap.

Lidija Aman Živanov

 

 

V. TRADICIONALNI EKIPNI TURNIR U ZVUČNOM

PIKADU ZA SLIJEPE

U subotu, 26.11.2011. godine, održan je V. Tradicionalni ekipni turnir u zvučnom pikadu za slijepe u organizaciji ŠDS-a „4 rijeke“ Karlovac. Natjecanje se održalo u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije u čijem sastavu i djeluje navedeno Društvo.

Na natjecanju je sudjelovalo 7 ekipa ; Športsko-rekreativni klub slijepih „Rijeka“, Udruga slijepih županije Istarske – Pula, Udruga slijepih Šibensko-kninske županije, Pikado klub slijepih „Zvuk“ Zagreb, Športska udruga slijepih „Zagorje“ Zabok, Športski klub slijepih „Život“ Virovitica, te domaćini ŠDS-a „4 rijeke“ Karlovac.

U neizvjesnom natjecanju prvo mjesto osvojila je ekipa Športsko-rekreativni klub slijepih „Rijeka“, drugo mjesto Športska udruga slijepih „Zagorje“ Zabok, treće mjesto Pikado klub slijepih „Zvuk“ Zagreb dok su domaćini zauzeli četvrto mjesto.

 

Josipa Hasan

 

EDUKATIVNA RADIONICA U UDRUZI SLIJEPIH KARLOVAČKE ŽUPANIJE -

IZMJENE ZAKONA O SOCIJALNOJ SKRBI

Udruga slijepih Karlovačke županije, 23.11.2011. godine u svojim je prostorijama održala još jednu u nizu edukativnih radionica, koje se provode u sklopu trogodišnjeg programa „Znam, hoću, mogu – pomoć, podrška i edukacija članova za samostalniji život u lokalnoj zajednici“ financiranog od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Tema radionice bio je  Zakon o socijalnoj skrbi, te novodonesene promjene unutar njega koje utječu i izmjenjuju neka od dosadašnjih prava slijepih osoba. Radionica je održana u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Karlovac, koji je ujedno i partner Udruge u provedbi trogodišnjeg programa. Radionicu je vodila gđa. Mirjana Pogačić, ravnateljica Centra, te gđa. Jasenka Poleti, pravnica. Dok su u prvom dijelu radionice gošće ukratko iznijele prava slijepih osoba koja proizlaze iz Zakona o socijalnoj skrbi, te također i promjene unutar Zakona, drugi dio bio je određen za aktivno uključivanje članova koji su iznosili svoja iskustva te postavljali pitanja o pravima koje im pruža navedeni Zakon.

Iako se u velikom dijelu odredbe Zakona nisu mijenjale, kako je i navela gđa. Pogačić, postroženi su mnogi kriteriji prilikom ostvarivanja financijske pomoći. Kako je i istaknuo predsjednik Udruge gosp. Golac, slijepi se već preko trideset godina bore za povećanje doplatka za tuđu pomoć i njegu, no ni ove izmjene nisu dodirivale visinu iznosa doplatka iako su neki od kriterija izmijenjeni. Veliki odaziv članova bio je potvrda zainteresiranosti za ovakav oblik informiranja i edukacije, te poticaj za nastavak uspješne suradnje Udruge slijepih Karlovačke županije i Centra za socijalnu skrb Karlovac.

 

Josipa Hasan

 

RUKA PRIJATELJSTVA 2011.

19.11.2011.u radio klubu "Louis Braille" održana je svečana podjela priznanja osvojenih u UKV natjecanju „Ruka prijateljstva 2011“. U istom okruženju proslavljeno je i 25 godina djelovanja radio kluba slijepih te je svima koji su na neki način pomogli u funkcioniranju kluba uručeno neko od priznanja.

Na proslavi jubileja prisustvovao je predsjednik Udruge slijepih Karlovačke županije gosp. Vlatko Golac koji se dugi niz godina bavi radio amaterizmom, te također vrlo uspješno sudjeluje u natjecanjima. Ovom prigodom uručena mu je pehar  za osvojeno 2. mjesto u konkurenciji slijepih radio amatera, te ujedno 6. mjesto u ukupnom  radio amaterskom natjecanju „Ruka prijateljstva 2011“.

Svečanost je svojim prisustvom između ostalih uveličao i gradonačelnik Grada Zagreba  gosp. Milan Bandić, a po završetku svečane dodjele uprizoren dio iz predstave „Škrtac“ kazališta slijepih "Novi život". Ugodno druženje nastavljeno je uz domjenak, te je trajalo do kasnih popodnevnih sati.

Josipa Hasan

 

 

REZULTATI ŠDS-a „4 RIJEKE“ KARLOVAC U II. HKL ZA SLIJEPE

U mjesecu listopadu započela su natjecanja II. Hrvatske kuglačke lige za slijepe na kojima sudjeluju ŠUS „Zagorje“ Krapina, ŠUS „Podravina“ Koprivnica, ŠUS „Varaždin“, ŠKS „Život“ Virovitica te ŠDS „4 rijeke“ Karlovac koje djeluje u sklopu Udruge slijepih Karlovačke županije.

1. kolo II. HKL održano je 22.10.2011. godine u organizaciji ŠUS-a „Podravina“ u Koprivnici. U ekipnom natjecanju članovi ŠDS-a „4 rijeke“ Karlovac osvojili su izvrsno drugo mjesto, dok je pojedinačnoj konkurenciji Izet Hasanagić u kategoriji B2 osvojio prvo mjesto.

2. kolo održano je 5.11.2011. godine u organizaciji ŠKS-a „Život“ u Virovitici, gdje je u ekipnom natjecanju ponovljen uspjeh iz Koprivnice i osvojeno drugo mjesto, dok su najbolje pojedinačne rezultate osvojili Izet Hasanagić prvo mjesto u kategoriji B2, te Vlatko Golac drugo mjesto u kategoriji B1.

3. kolo biti će održano u Karlovcu 10.12.2011. godine.

Izet Hasanagić

 

EDUKATIVNA RADIONICA U UDRUZI SLIJEPIH KARLOVAČKE ŽUPANIJE

28.10.2011. godine u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije održana je edukativna radionica, te preventivni zdravstveni pregledi u sklopu provedbe trogodišnjeg projekta „Znam, hoću, mogu“ financiranog od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Kako na vrijeme prepoznati rak dojke, ali i kako se nositi s dijagnozom bila je tema radionice koju je vodila predsjednica Udruge žena liječenih od bolesti dojke Europa Donna „Agata“ Karlovac gđa. Zdenka Zlonoga, te dr. Biserka Hranilović iz  Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije. Radionici su prethodili preventivni pregledi članova Udruge,  poput mjerenja kolesterola, krvnog tlaka i šećera koje su obavili djelatnici županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Edukativnu radionicu otvorila je dr. Hranilović navodeći poražavajuće podatke o broju oboljelih žena od ove zloćudne bolesti na području Karlovačke županije, ali i o postotku smrtnosti istih. U svom predavanju istaknula je važnost ranog otkrivanja bolesti koje uvelike ovisi o samim ženama, koje bi redovito trebale obavljati preventivne preglede, jer prema statistici,  izlječivost je čak 90 posto ukoliko se bolest otkrije na vrijeme.

Drugi dio radionice provodila je gđa.  Zdenka Zlonoga predsjednica Udruge žena liječenih od bolesti dojke Europa Donna „Agata“ Karlovac koja trenutno okuplja 50-ak žena koje su završile ili tek počinju bitku s ovom bolesti. Gđa. Zlonoga je članicama Udruge prezentirala na koji način pravilno obaviti samopregled dojki koji bi svaka žena trebala obavljati barem jednom mjesečno.

Veliki odaziv članica Udruge bio je sam po sebi dokaz koliko je velika svijest žena o opasnosti od ove bolesti, te koliko je važno vršiti samopreglede ali i obavljati preventivne pregleda poput mamografije i ultrazvuka dojki.

 

Josipa Hasan

 

"MREŽA ŽENA"

Ovogodišnji susret članica Mreže slijepih žena održana je od 14.-16.10.2011. godine u Zagrebu, te je ujedno bio i centralna točka obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa. Program trodnevnog skupa bio je baziran na edukativnim radionicama namijenjenim voditeljicama sekcija žena pri Udrugama slijepih s područja cijele Hrvatske. Prvi dan skupa održana je radionica na temu „ Pravne osnove za ravnopravnost žena i stvarna praksa u ostvarivanju prava slijepi žena“ održana od strane djelatnica stručne službe. Drugi dan skupa bio je rezerviran za dvije zasebne cjeline. Edukativnu radionicu pod nazivom „Aktivizmom do naših prava“ koju je održala gđa. Sanja Cesar, prof.psiholog iz udruženja CESI, dok je radionicu „Projektne aktivnosti“ održao gosp. Roman Danko, prof. Prednost ovih radionica bila je razmjena iskustava, te aktivno sudjelovanje članica podijeljenih u male radne skupine. Posljednji dan skupa održana je Mreža žena pod vodstvom voditeljice Mreže slijepih žena gđa. Marije Mustač. Bila je to prilika da članice iznesu svoja ostvarenja u proteklih godinu dana, te da ujedno razmjenom iskustava i ideja unaprijede svoj budući rad.     

 

Voditeljica sekcije žena

Antonija Hasan

 

MEĐUNARODNI DAN BIJELOG ŠTAPA

15. listopada 1996. godine Republika Hrvatska pridružila se zemljama diljem svijeta te proglasila Međunarodni dan bijelog štapa, koji je ujedno postao i danom svih slijepih osoba, te prilika da se šira javnost upozna sa problematikom ove marginalizirane skupine ljudi.

Ovim riječima započelo je i obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa u Udruzi slijepih Karlovačke županije. Tradicionalno druženje, ove godine održano je  dan uoči 15. listopada no to nije umanjilo njegov svečani ton. Ove godine Udruga je imala još jedan razlog više za proslavu ; završetak Humanitarne akcije prodaje likovnih djela darovanih od strane ULAK-a, s ciljem prikupljanja sredstava za kupovinu uređaja „Poet Compact“ , koji slijepima omogućuje samostalno čitanje svih materijala na crnom tisku samo jednim pritiskom tipke. Uređaj radi na principu skenera tako što skenira materijal na crnom tisku i pretvara ga u zvučni zapis na hrvatskom jeziku, a omogućuje i promjenu jezika izgovora što omogućuje i čitanje literature na stranim jezicima. U potpunosti je prilagođen slijepim osobama, jednostavan je za uporabu (ima svega šest tipaka), te za njegovo korištenje nije potrebna informatička pismenost.

Humanitarna akcija nastala je u suradnji s Gradom Karlovcem, te je medijska promocija nabavljenog uređaja bila odlična prilika za zahvalu svima koji su sudjelovali u akciji a posebice Gradonačelniku gosp. Damiru Jeliću kojem je Predsjednik Udruge Vlatko Golac uručio zlatnik s likom Louisa Braille-a, te zahvalnicu za izrazit doprinos u rješavanju problematike slijepih osoba na području Karlovačke Županije. Osim predstavnika Grada, obilježavanju su prisustvovali i predstavnici Županije, Centra za socijalnu skrb, Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski te Doma za stare i nemoćne „SV. Antun“. Kao i dosadašnjih godina, obilježavanju se odazvao velik broj članova, te je nakon svečanog dijela nastavljeno ugodno druženje do kasnih popodnevnih sati. 

 

 

Josipa Hasan

 

IZABERITE I VI ZDRAVLJE!

Posljednji tjedan u mjesecu rujnu, Karlovačka županija - Savjet za zdravlje te mnogobrojni suorganizatori iskoristili su za poticanje svojih sugrađana na zdraviji i aktivniji način življenja, te su tako kroz niz aktivnosti provedenih u cijeloj Karlovačkoj županiji obilježeni Svjetski dan srca i Svjetski dan starijih osoba. Udruga slijepih Karlovačke županije i ovog se puta odazvala pozivu, te su njeni članovi sudjelovali u aktivnostima  koje pospješuju opće psihofizičko stanje organizma, a ujedno su i prilika da se steknu nova saznanja o kvalitetnijem načinu življenja.

Obilježavanje Svjetskog dana srca

Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca duž cijele Karlovačke županije organizirano je niz aktivnosti posvećenih prevenciji bolesti srca i krvnih žila. Članovi Udruge slijepih Karlovačke županije pridružili su se sugrađanima na prostoru ispred Gradskog kazališta „Zorin dom“, gdje su obavili preliminarne preglede (mjerenje tlaka, šećera, kolesterola, određivanje kardiovaskularnog rizika te savjetovanje s liječnikom), te sudjelovali u zajedničkom vježbanju i organiziranoj šetnji karlovačkim parkovima pod stručnim vodstvom. Organizirane šetnje nastavljene su i u narednim danima, u poslijepodnevnim satima, te su im se članice Udruge sa zadovoljstvom odazvale.

 

Obilježavanje Svjetskog dana starijih osoba

Obilježavanju Svjetskog dana starijih osoba, s obzirom da je velik dio članova upravo treće životne dobi,  Udruga slijepih Karlovačke županije pridala je veliku važnost. Dan otvorenih vrata Doma za starije i nemoćne osobe „Sv. Antun“ bila je prava prilika da se posjeti članica Udruge, ali i da se pokaže zanimanje za aktivnosti Doma i njegovih štićenika. Okrugli stol održan u prostorijama Doma Sv. Antun okupio je vrhunske predavače na temu gerontološke i gerijatrijske zaštite, ali poslužio je i u svrhu prezentacije Kataloga informacija za osobe treće životne dobi Karlovačke županije, te je također, i ova aktivnost bila popraćena od strane djelatnika Udruge slijepih Karlovačke županije.

 

Josipa Hasan

 

SUDJELOVANJE NA 3. SAJMU UDRUGA

U subotu, 24.09.2011. godine, Šetalište Dr. Franje Tuđman bilo je poprište za održavanje trećeg po redu Sajma Udruga. Idealna lokacija jesenskih boja u samom središtu grada, ugostila je preko 60  Udruga koje su iskoristile ovu priliku da predstave svoj rad i aktivnosti, te raznovrsne proizvode. Raznovrsnost programa, te uređeni štandovi privukli su velik broj građana, koji su sa zanimanjem popratili ovu manifestaciju namijenjenu informiranju, prezentaciji ali i razvoju buduće suradnje.

Naša Udruga sudjelovale je i ove godine, te su se posjetioci imali prilike upoznati se s našim radom i aktivnostima, ali i modernim tiflotehničkim pomagalima za slijepe. Posjetitelje su posebno zainteresirala zvučna pomagala za slijepe poput prepoznavača boja, govornog toplomjera ili metra, a posebno veliko zanimanje pokazali su i za Brailleovo pismo, te tehniku pisanja na pisačem stroju koju su im prezentirali naši članovi.

Svim zainteresiranim posjetiocima podijeljeni su i tiskani materijali, te primjerci časopisa „Život slijepih - List za slijepe i njihove prijatelje“ kako bi se predstavile aktivnosti Udruge i njenih članova ali i potaknula senzibilizacija lokalne javnosti za potrebe slijepih osoba.

 

Josipa Hasan

 

TRADICIONALNO DRUŽENJE DVIJU UDRUGA

U subotu, 10.09.2011. održano je tradicionalno druženje dviju Udruga slijepih; Udruge slijepih Istarske županije i Udruge slijepih Karlovačke županije. Druženje je započelo uz natjecanje u elektronskom pikadu u prostorijama istarske Udruge, a nastavilo se u odmaralištu Cukrići uz natjecanje u visećoj kuglani. Sve je završilo ugodnim druženjem uz domjenak. Iako je ovo bio prije svega prijateljski susret, nije na odmet spomenuti rezultate natjecanja.

U ekipnoj konkurenciji u elektronskom pikadu Udruga slijepih Karlovačke županije osvojila je 2. mjesto.

U pojedinačnoj konkurenciji u  kategoriji A bez ostatka vida član  Milan Đurić osvojio je 1. mjesto, dok je u kategoriji B sa ostatkom vida član Izet Hasanagić osvojio 2. mjesto.

U natjecanju u visećoj kuglani u kategoriji A bez ostatka vida član Udruge Vlatko Golac osvojio je 3. mjesto, dok je u kategoriji B sa ostatkom vida član  Izet Hasanagić osvojio 1. mjesto, a Nedjeljko Popović 3. mjesto.

Zoran Lukšić

 

 

„ZNAM,HOĆU,MOGU“ -  kvalitetnija skrb za slijepe osobe

  Udruga slijepih Karlovačke županije započela je s provedbom programa „Znam, hoću, mogu – pomoć, podrška i edukacija članova za samostalniji život u lokalnoj zajednici“. Ovaj program provodit će se u partnerstvu sa Centrom za socijalnu skrb Karlovac u naredne tri godine, a njegovo financiranje osiguralo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Program odgovara na potrebne posebno osjetljive skupine naše zajednice, a to su osobe koje su izgubile osjetilo vida u kasnijem životnom razdoblju, te su im pojedine usluge nedostupne, bilo zato što žive sami ili zato što žive na udaljenim, teže dostupnim područjima, posebice na područjima posebne državne skrbi.

U narednom razdoblju korisnicima će se, u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Karlovac, približiti čitav spektar usluga na terenu, od pružanja pravne i psihosocijalne podrške, usluge informiranja o pravima iz socijalne skrbi, posredovanja u ostvarivanju prava, te usluge dostave i prijevoza za obavljanje vlastitih potreba.  Provedbu programa kao suradnici podržali su i Grad Karlovac i Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije. Tako će se korisnicima u suradnji s Zavodom za javno zdravstvo Karlovačke županije omogućiti i preventivna zdravstvena zaštita u vidu edukativnih radionica i preventivnih zdravstvenih pregleda. Ovi pregledi održavat će se dva puta godišnje, a uključivat će mjerenje osnovnih zdravstvenih parametara (krvni tlak, šećer u krvi, indeks tjelesne mase i kolesterol), te individualno savjetovanje s liječnikom specijalistom.

Kako bi se korisnici lakše adaptirali na život bez osjetila vida planirano je i održavanje serije grupnih i individualnih edukativnih radionica za korištenje modernih pomagala za slijepe, a pojedina pomagala korisnicima će biti ostavljena u trajno vlasništvo.

Također, korisnicima će se omogućiti i obuka samostalnog kretanja dugim bijeli štapom kao i stjecanje osnovne informatičke pismenosti na specijaliziranoj informatičkoj opremi.

Provedbom programa pojedine socijalne usluge približit će se slijepim osobama, što će uz informiranje i adekvatnu edukaciju korisnika rezultirati povećanjem njihove samostalnosti i neovisnosti o drugim osobama, a samim time i omogućiti im duži boravak u njihovim domovima (prevencija institucionalizacije).

Zoran Lukšić

 

SEMINAR „ŽENE I VOĐENJE“

     Od 9. do 14 srpnja u Edukacijsko-rehabilitacijskom kampu Premantura održan je seminar "Žene i vođenje" koji se provodi u okviru projekta "Jednake mogućnosti za žene i djevojke s oštećenjem vida" koji financijski podupire Europska unija kroz program Europski instrument za demokraciju i ljudska prava (EIDHR) te Grad Zagreb. Seminar "Žene i vođenje" nastao je u suradnji s Hrvatskim savezom slijepih, a provodila ga je organizacija CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje - ženska, neprofitna udruga osnovana na Međunarodni dan žena - 8.ožujka 1997.g. - kao odgovor na probleme kršenja ljudskih prava, posebice ženskih i manjinskih prava, probleme militarizma, nacionalizma i pada ekonomskog standarda u poslijeratnom periodu. 

    Na seminaru je sudjelovalo 19 žena angažiranih u udrugama slijepih i slabovidnih osoba, a koje će stečena iskustva i znanja podijeliti sa ženama u svojoj lokalnoj zajednici. Među njima nalazila se i gđa. Antonija Hasan, Voditeljica sekcije žena koja djeluje kao sastavni dio Udruge slijepih Karlovačke županije. Kroz pet dana rada sudionice su radile na unaprjeđenju svojih komunikacijskih i socijalnih vještina te vještina vođenja, a uz rad na tim vještinama glavna tema seminara bila su ženska ljudska prava i rodna ravnopravnost.  Gđa. Hasan istaknula je svoje zadovoljstvo provedenim seminarom, te se nada će uz pomoć aktivistica Udruge CESI, sa  drugim ženama lokalne zajednice i članicama Udruge slijepih Karlovačke županije održati različite akcije kroz koje će promicati veće sudjelovanje žena s oštećenjem vida u društvenom životu te upozoriti na problem višestruke diskriminacije s kojim se susreću.

Josipa Hasan

 

TRADICIONALNO DRUŽENJE TRIJU UDRUGA

Udruga slijepih Karlovačke županije organizirala je u povodu obilježavanja Dana grada Karlovca tradicionalni susret članova prijateljskih udruga slijepih iz Istarske, Primorsko – goranske i Karlovačke županije.Susret je održan u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije na Strossmayerovom trgu. Na početku susreta goste je pozdravio predsjednik karlovačke Udruge gosp. Vlatko Golac, i zaželio mi ugodno druženje te još jednom istaknuo važnost dugogodišnjeg prijateljstva i suradnje triju Udruga. Uz druženje održana su natjecanja u elektronskom pikadu i šahu. Prvo mjesto u elektronskom pikadu osvojila je Udruga slijepih Istarske županije, druga je bila Udruga slijepih Karlovačke županije, te treća Udruga slijepih Primorsko – goranske županije. U šahu prvo mjesto osvojili su Riječani, drugo Karlovčani, a treće mjesto gosti iz Pule.

Josipa Hasan

 

 

HUMANITARNA AKCIJA ZA  KUPNJU  UREĐAJA „ POET COMPACT “

Udruga slijepih Karlovačke županije i Grad Karlovac 28.06.2011. započeli su sa zajedničkom humanitarnom akcijom i prodajom slika čiji prihod je namijenjen za kupnju uređaja „Poet Compact“. U prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice za mlade održana je konferencija za medije, gdje su Gradonačelnik Damir Jelić i Predsjednik Udruge Vlatko Golac predstavili humanitarnu akciju, te zamolili pravne osobe ali građane da se u što većem broj odazovu i pomognu u prikupljanju  novčanih sredstva. Uređaj „Poet Compact“ prijeko je potreban članovima Udruge slijepih Karlovačke županije, jer slijepima omogućuje samostalno čitanje teksta na crnom tisku te njegovo pretvaranje u zvučni zapis na hrvatskom jeziku, a njegova cijena iznosi 30.500,00 kuna.

Posebna zahvalnost izražena je članovima karlovačkog ULAK-a koji su sudjelujući u likovnoj koloniji stvorili umjetničke slike  čijom ćemo prodajom pokušati ostvariti naš cilj.

Svi koji žele uključiti u ovu humanitarnu akciju kupnjom umjetničke slike  mogu se javiti svakim radnim danom od 8 do 16 sati na adresu Udruge slijepih Karlovačke županije, Strossmayerov trg 2, Karlovac, tel: 614-242.

           

Unaprijed zahvaljujemo u ime svih članova naše Udruge

Vlatko Golac

uređaj "Poet Compact"

 

POJEDINAČNO PRVENSTVO SLIJEPIH HRVATSKE U ELEKTRONIČKOM PIKADU

Članovi Športskog društva slijepih „4 rijeke“ Karlovac, koje djeluje pod okriljem Udruge slijepih Karlovačke županije, sudjelovali su u periodu od 02. do 05.06.2011. godine na Pojedinačnom prvenstvu slijepih Hrvatske u elektroničkom pikadu. Na natjecanju je ukupno sudjelovalo 59 natjecatelja sa područja cijele Hrvatske podijeljenih u dvije kategorije, slijepih i slabovidnih osoba. Od ukupno četiri člana Društva koji su sudjelovali, dvoje u kategoriji slijepih osoba ušli su među 16 najboljih, dok je Nedjeljko Popović u kategoriji slabovidnih osoba osvojio 3. mjesto. Nastavak je to uspješnih rezultata koje članovi Športskog društva slijepih „4 rijeke“ Karlovac kontinuirano ostvaruju, među kojima je i osvojeno 2. mjesto na Ekipnom prvenstvu slijepih Hrvatske u elektroničkom pikadu u  prošloj godini.

Milan Đurić

 

 

DRUŽENJE ŽENA TRIJU UDRUGA

Dugogodišnja je uspješna suradnja, ali prije svega prijateljstvo između triju Udruga; Udruge slijepih Primorsko-goranske županije – Rijeka, Udruge slijepih Istarske županije – Pula i Udruge slijepih Karlovačke županije. Godine su to ispunjene uzajamnom potporom i druženjem, te tako, svake godine jedna se od Udruga nađe u ulozi organizatora druženja slijepih žena triju Udruga.

U subotu 21.05.2011., članice Udruge slijepih Karlovačke županije krenule su na put prema gradu Puli i Udruzi slijepih Istarske županije – Pula. Nakon kave dobrodošlice, te pozdravnih riječi, i predstavljanja posebnih gošći, Udruge slijepih Kopar, iz susjedne Slovenije druženje je započelo u prostorijama Udruge uz predavanje i edukativnu radionicu o zdravoj prehrani i njenoj važnosti u prevenciji bolesti. Žene iz triju Udruga iskazale su veliko zanimanje za radionicu te su više nego aktivno sudjelovale u njenoj provedbi. Slijedeće odredište na putu bilo je odmorište Istarske Udruge u Cukrićima, gdje nas je uz veliko gostoprimstvo i ugodno prirodno okruženje dočekalo i posebno iznenađenje. Organizatori su omogućili svim sudionicama da se okušaju u terapijskom jahanju. Prvotni strah od konja, ubrzo je zamijenilo oduševljeno maženje lijepih i prije svega mirnih životinja. Nije se dugo čekalo, i već su najhrabrije uz pomoć stručnih trenera bile u sedlu i krenule u avanturu. Praćene sunčevim zrakama, neke su se članice okušale i u natjecanju na visećoj kuglani, a druge su uživale u hladu sjenice, i zvucima glazbe. Uz ukusnu hranu, pjesmu i ples druženje je trajalo u kasne poslijepodnevne sate, te smo se teškog srca odlučile na povratak svojim domovima. Nije na odmet napomenuti da se cijelim putem iz vozila čula pjesma i smijeh razdraganih članica.

Dojmove nam nije uspjela pokvariti ni neumoljiva kiša koja nas je pratila cijelim putem kući, jer ipak važne su bile sunčeve zrake i prekrasno iskustvo koje smo proživjele u danu koji je ostao za nama u prekrasnoj Istri.

Voditeljica sekcije žena

Antonija Hasan

 

 

„ŽIVOT SLIJEPIH“  – LIST ZA SLIJEPE I NJIHOVE PRIJATELJE

Časopis Udruge slijepih Karlovačke županije pod nazivom „Život slijepih“ – list za slijepe i njihove prijatelje, izdaje se šestu godinu za redom, a njegovu važnost ponajbolje znaju sami članovi koji svake godine uz pomoć djelatnika marljivo rade na njegovom izdavanju. Unutar korica navedeni su svi važniji događaji u radu Udruge i njenih članova iz protekle godine. Od projekata, prijateljskih susreta, održavanja radionica pa do sportskih natjecanja, sve su to događaji od iznimne važnosti za slijepe i slabovidne osobe koji su u njima sudjelovali, pa iz toga proizlazi i važnost da postoji pisani trag na još jednu vrlo uspješnu godinu u radu Udruge.

Promocija časopisa održana je 25.03.2011. godine u prostorijama Udruge. Uz članove, prezentaciji su bili nazočni i predstavnici Grada Karlovca, Karlovačke županije, te Centra za socijalnu skrb. Primjerak časopisa podijeljen je svim prisutnim članovima i gostima, ali i predstavnicima lokalnih medija koji su cijeli događaj popratili na lokalnim radio i tv postajama. Također, primjerak časopisa dostavljen je svim prijateljskim Udrugama slijepih, te gradovima i lokalnim zajednicama na području Karlovačke županije.

Josipa Hasan

 

 

NOVI USPJEH ŠDS – a  „4 RIJEKE“ KARLOVAC

U subotu 12. ožujka 2011. godine ŠDS „ 4 rijeke“ Karlovac sudjelovalo je na XII. Memorijalnom kuglačkom turniru „ A. Obradović i D. Jaroš“, ujedno na 5. kolu II. Hrvatske kuglačke lige za slijepe. Na turniru je sudjelovalo šest ekipa  iz  Varaždina,  Krapine,  Koprivnice, Virovitice,  Karlovca i domaćini, ekipa iz Požege. Prvo mjesto, u jakoj konkurenciji osvojili su domaćini ŠUS „Zlatna dolina“ Požega, drugo mjesto ŠUS Varaždin, a treće mjesto osvojila je ekipa ŠDS-a „4 rijeke“ Karlovac. U pojedinačnom natjecanju u kategoriji B1, prvo mjesto osvojio je Tomo Ričko iz Krapine, drugo Željko Zec iz Virovitice, a Vlatko Golac iz Karlovca osvojio je treće mjesto. U kategoriji B2, prvo mjesto osvojio je Antun Kovačević iz Požege,  Izet Hasanagić iz Karlovca osvojio je drugo mjesto, a Božidar Levanić iz Varaždina treće mjesto. U karegoriji B3, prvo mjesto zauzeo je Josip Banović iz Požege, drugo mjesto Ivan Benković iz Varaždina i treće mjesto Željko Lovasić iz Koprivnice. 6. kolo II. HKL odigrati će se u Varaždinu 26. ožujka, gdje će ŠDS „ 4 rijeke“ Karlovac nastaviti utrku za ulazak u I. ligu Hrvatske kuglačke lige za slijepe.   

Josipa Hasan

 

BRIGA ZA ZDRAVLJE“ POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ŽENA

         Povodom Međunarodnog dana žena Udruga slijepih Karlovačke županije odlučila je pokloniti svojim članicama edukacijsku radionicu, pod nazivom „Briga za zdravlje“. Kako je navela i voditeljica sekcije žena gđa. Antonija Hasan, u svom obraćanju članicama i gostima, ove godine tema susreta nisu bili međusobni odnosi muškaraca i žena, ili položaj slijepih žena u društvu, nego zdravlje, pravilna prehrana i preventiva bolesti, sve u cilju poboljšanja života slijepih i slabovidnih žena.

Radionica je osmišljena u suradnji sa djelatnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstva Karlovačke županije, koji su izašli u susret članicama Udruge slijepih, te su u sklopu radionice provedeni osnovni pregledi koji odaju uvid u opće zdravstveno stanje pojedinca ; mjerenje razine šećera u krvi, kolesterola, mjerenje tlaka, te kontroliranje tjelesne težine. Dr. Biserka Hranilović svakoj je članici Udruge na osnovi njenih nalaza dala preporuku i stručno mišljenje kako obaviti prevenciju bolesti, te neke povećane vrijednosti vratiti u okvire normalnih. Članice Udruge slijepih u velikom su se broju odazvale na radionicu, te iskazale veliko zanimanje za predavanje koje održala dr. Hranilović, također sa zadovoljstvom su prihvatile prijedlog Zavoda za javno zdravstvo za nastavak suradnje sve u cilju prevencije bolesti te poboljšanja životnih uvjeta slijepih i slabovidnih žena. Kako su i same članice navele, život slijepih osoba obilježen je smanjenom mogućnošću kretanje, te im to predstavlja najveći problem koji vodi ka poteškoćama u zdravlju. Nakon održane radionice, na zadovoljstvo članica Udruge ali i djelatnica Zavoda za javno zdravstva, dogovorena je buduća suradnja u obliku pojedinačnih radionica za svaki od zdravstvenih problema koje su same članice navele kao njima najvažniji. Susretu je kao gošća, prisustvovala je i gđa. Nada Gerber ispred Zajednice žena HDZ-a „ Katarina Zrinski “ koja je uručila i prigodni poklon članicama Udruge. Po završetku radionice žene su nastavile ugodno druženje uz  ukusne proizvode donacije Pekare Lekaj i domaće kolače i slastice. Također članicama su uručene i crvene ruže, donacija poduzeća Zelenilo d.o.o. Karlovac, te slatki poklon Udruge slijepih Karlovačke županije da ih sjeti na ugodno provedeno prijepodne u njihovu čast.   

Antonija Hasan

 

AKTIVNOSTI ŠDS-a „4 RIJEKE“ KARLOVAC U VELJAČI

Najkraći mjesec u godini itekako je bio pun aktivnosti, natjecanja i uspješnih rezultata za ŠDS „4 rijeke“ Karlovac.

19. i 20. veljače u Kraljevici održan je III. Memorijalni šahovski turnir „Anđelko Rauker“, na kojem je kao sudionik nastupio i predstavnik ŠDS -a „4 rijeke“ Karlovac,  gosp. Vlatko Golac. U konkurenciji 16 natjecatelja, natjecanje završio dijeleći, sa istim brojem bodova, poredak od 6. do 13. mjesta.

24.02. održano je već tradicionalno druženje Udruga Šibensko-kninske i Karlovačke županije. Ove godine ulogu domaćina imala je Šibensko-kninska županija, te je druženje i prijateljsko natjecanje u pikadu održano u prostorijama Udruge u Šibeniku. Šibenčani su iskoristili prednost domaćeg terena i pobijedili, te je druženje nastavljeno u ugodnom društvu uz pravu dalmatinsku spizu.

26.02. održano je natjecanje u pikadu, domaćini natjecanja bila je Organizacija slijepih Virovitičko-podravske županije. U prostorijama Udruge skupilo se 5 ekipa ; Udruga slijepih Pakrac, PKS „Zvuk“ Zagreb, Športske organizacije slijepih „Život 1“ i „Život 2“, te ŠDS „4 rijeke“ Karlovac. U jakoj konkurenciji, ŠDS „4 rijeke“ Karlovac izborili su 1. mjesto, te tako na najbolji način započeli natjecanja u pikadu u 2011. godini.

 

Josipa Hasan

 

DONACIJA RAČUNALA OBITELJI ĐOGIĆ

    Smail Đogić dugogodišnji je član Udruge slijepih Karlovačke županije, kao izbjeglica iz Bosne i Hercegovine sa svojim mnogobrojnom obitelji utočište je pronašao u malom mjestu pokraj Slunja, i od tada Udruga pomaže ovoj socijalno ugroženoj obitelji na koji god način može. Pružajući moralnu i financijsku potporu, Udruga je sudjelovala i u izgradnji novoga doma obitelji prije nekoliko godina. U obitelji Đogić odrasta petero djece, koji su u različitim stadijima obrazovanja, od osnovne škole do fakulteta. Potaknuta upravo tom činjenicom, Udruga je krenula u akciju nabavke računala za vrijedne učenike kako bi im se dodatno olakšalo školovanje. Još jednom sluha za potrebe slijepih i osobiti senzibilitet pokazala je Karlovačka pivovara. Članovi Uprave odazvali su se  apelu Udruge slijepih Karlovačke županije, te odlučili darovati jedno od svojih računala. 22.02.2011. Predsjednik Udruge Vlatko Golac u pratnji djelatnika posjetio je obitelj Đogić u Slunju i predao donaciju mladim članovima obitelji. Zahvalnost ove skromne obitelji ogromna je i teško ju opisati riječima, no htjeli bismo se još jednom reći jedno veliko „ HVALA“ našim velikodušnim donatorima Karlovačkoj pivovari.

Josipa Hasan

 

 

GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUGE SLIJEPIH KARLOVAČKE ŽUPANIJE

29.01.2011. godine, u prostorijama na Srtossmayerovom trgu,  Udruga slijepih Karlovačke županije održala je Redovnu godišnju skupštinu. Osim članova Udruge, Skupštini su prisustvovali i gosti iz prijateljskih Udruga slijepih Republike Hrvatske ; Primorsko-goranske, Istarske i Međimurske županije, te predstavnici lokalnih medija koji su popratili događanje.

Održavanje Godišnje skupštine prilika je za iznošenje rezimea aktivnosti Udruge u prošloj 2010. godini, te plana rada za nadolazeću godinu. Kao i proteklih šest desetljeća, Udruga slijepih Karlovačke županije, radila je na otkrivanju slijepih osoba na području Karlovačke županije i na njihovom uključivanju u rad Udruge, te pružanju pomoći istima u ostvarivanju svih prava i povlastica koje pripadaju slijepim osobama, a proizlaze iz zakona Republike Hrvatske. Kontinuirano se vršio obilazak starijih i nemoćnih, te socijalno ugroženi članovi, kojima je u nekoliko navrata uručena i novčana pomoć, također članovima je redovito pružana pomoć u obavljanju svakodnevnih potreba u cilju poboljšanja kvalitete njihovih života. Dugogodišnji predsjednik Udruge gospodin Golac, posebno je istaknuo kako je Udruga radila na ishođenju dokumentacije za smještaj u Dom umirovljenika za one članove kod kojih se ukazala takva potreba, ali i na uključivanje članova u projekt pomoć u kući, koji se provodi na području Karlovačke županije. Također, naglasio je i potrebu za izjednačavanjem doplatka za tuđu pomoć i njegu koja nije jednaka za sve invalide. Sudionici Skupštine obaviješteni su o provedenim projektima Udruge, te o planu rada za iduću godinu, koji će i dalje prvenstveno biti okrenut potrebama slijepih i slabovidnih osoba, te pružanju pomoći istima pri ostvarivanju njihovih prava i povlastica. Naglašeno je kako će rad Udruge i ove godine biti stavljen u okvire mogućnosti koji će biti nametnuti zbog očekivanog smanjenja prihoda financijskih sredstava.

Skupština je privedena kraju sa lijepim željama gostiju, ali i samih članova, da i u idućoj godini Udruga slijepih Karlovačke županije nastavi sa održavanjem visokog standarda u svom radu i u provedbi aktivnosti prijeko potrebne pomoći slijepim i slabovidnim osobama na području Karlovačke županije. 

Josipa Hasan

 

TURNIR SLIJEPIH U KUGLANJU

 Športsko društvo slijepih „4 rijeke“ Karlovac 22.01.2011. godine bilo je ulozi organizatora 3. kola II kuglačke lige za slijepe, prema pravilniku Hrvatskog športskog saveza slijepih.Natjecanje je održano na kuglani Doma Oružanih snaga u Karlovcu, a sudjelovale su ekipe iz Virovitice, Koprivnice, Požege, Varaždina, Zaboka i naravno ekipa domaćina iz Karlovca. Prvo mjesto osvojila je ekipa Požege, drugo Karlovac, treće Varaždin, četvrto Virovitica, peto Koprivnica i šesto Zabok. U kategoriji B1 prvi je bio Željko Zec iz Virovitice, drugi Vlatko Golac iz Karlovca i treći Milan Đurić iz Karlovca. U kategoriji B2 najbolji je bio Izet Hasanagić iz Karlovca, drugi Antun Kovačević iz Požege i treći Josip Lovačić iz Virovitice. Josip Banović iz Požege pobjednik je u kategoriji B3, drugi je bio Iban Križanac iz Virovitice i treći Nedjeljko Popović iz Karlovca.

 

Josipa Hasan

 

SVETI NIKOLA RAZVESELIO NAJMLAĐE

Vrijeme Božićnih blagdana najveselije je razdoblje u godini za najmlađe, i nema djeteta koje ne zaviri u čizmicu ostavljenu na prozoru za Sv. Nikolu da je napuni poklonima i slatkišima. Mnogi članovi naše Udruge nisu u mogućnosti napuniti tu tako važnu čizmicu, te im tu u susret kao i dosadašnjih godina izlazi Udruga. 06.12.2010., povodom obilježavanja blagdana Svetog Nikole, Udruga slijepih Karlovačke županije dodijelila je slatkiše djeci svojih članova. Kao i prošle godine, Tvrtka Kraš donirala je slatke pakete koji su jako razveselili najmlađe. Osim slatkih poklona, svakom djetetu Udruga je dodijelila i novčani poklon u iznosu od 100 kuna. 

Ovom prilikom zahvaljujemo se tvrtci Kraš na izrazitom senzibilitetu za slijepe osobe, te što smo zahvaljujući donaciji i ove godine mogli razveseliti svoje najmlađe.

Tajana Umnik

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA INVALIDA

Povodom Međunarodnog dana invalida 03.12.2010. godine predstavnici Udruge slijepih Karlovačke županije posjetili su OŠ Dubovac. Ovogodišnji Dan invalida bio je u znaku slijepih osoba, budući da slijepa djevojčica Elena Mrkonja pohađa 5 c razred OŠ Dubovac. Stoga je cilj ovog projekta bio educirati i senzibilizirati učenike, učitelje, roditelje i lokalnu javnost o problemima i potrebama osoba s invaliditetom, posebno slijepih osoba.

Tim je povodom Udruga slijepih u predvorju škole organizirala izložbu i prezentaciju tiflotehničkih pomagala i drugih predmeta prilagođenih slijepim osobama. Učenicima svih razreda demonstriran je rad i način primjene pojedinih pomagala poput govornog tlakomjera i toplomjera, govornog tračnog metra, analognih i digitalnih satova prilagođenih slijepima, govorne kuhinjske vage, indikatora tekućine u posudi, prepoznavača boja, te računala sa govornom jedinicom i čitačem ekrana za slijepe. Učenici su također bili upoznati s bijelim štapom, reljefnim kartama Karlovačke županije, te društvenim igrama prilagođenih slijepim osobama koje su izazvale poseban  interes mališana. Organizatori ovog jednodnevnog projekta bili su Ana Sudarević, školska knjižničarka, te Andrea Grkovski-Zimet, profesorica hrvatskog jezika.

Vlatko Golac

 

ODRŽANO ŠAHOVSKO PRVENSTVO SLIJEPIH I SLABOVIDNIH HRVATSKE

 Dana 04. i 05.12.2010. godine u prostorijama Hrvatskog saveza slijepih u Zagrebu održano je 17. brzopotezno šahovsko prvenstvo slijepih i slabovidnih osoba Republike Hrvatske, te ujedno i 31. memorijalni turnir „Vladimir Mirković“ gdje je nastupio član Športskog društva slijepih „4 rijeke“ Karlovac Vlatko Golac. Od ukupno 24 natjecatelja Golac je zauzeo solidno 11 mjesto. 

Zoran Lukšić

 

NASTAVAK USPJEŠNOG REZULTATSKOG NIZA ŠDS-a

„4 RIJEKE“ KARLOVAC

 Nakon ostvarenog 2.mjesta u državnom prvenstvu u zvučnom pikadu za slijepe u Premanturi, članovi Športskog društva slijepih „4 rijeke“ Karlovac nastavili su sa izvrsnim rezultatima. Na tradicionalnom prijateljskom susretu slijepih u zvučnom pikadu održanom u Karlovcu u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije 20.11.2010. godine, članovi ŠDS-a „4 rijeke“ u vrlo jakoj konkurenciji osvojili su prvo mjesto.

Na turniru je nastupilo ukupno sedam momčadi: Čakovec, Krapina, Zagreb, Šibenik, Virovitica, Pula i  Karlovac. Drugo mjesto osvojio je Pikado klub slijepih iz „Zvuk“ Zagreba, dok je treće mjesto pripalo ekipi iz Čakovca. ŠDS „4 rijeke“ Karlovac nastupilo je u sljedećem sastavu: Vlatko Golac i Milan Đurić u kategoriji A bez ostatka vida, te u kategoriji B s ostatkom vida Vladimir Srpak i Izet Hasanagić.

 

Zoran Lukšić

 

POSJET UČENICIMA OŠ GRABRIK

Povodom Međunarodnog tolerancije 16.11.2010. godine Udruga slijepih Karlovačke županije posjetila je  4. b razred Osnovne škole Grabrik na poziv učiteljice Marine Felić. Članica Udruge, gospođa Antonija Hasan, upoznala je učenike sa različitostima koje postoje među ljudima, te im je svojim primjerom približila život slijepe osobe. Učenici su bili uzbuđeni što imaju priliku upoznati slijepu osobu, te su imali mnoštvo pitanja za gospođu Antoniju.

Prezentirana su im i neka od pomagala za slijepe prilagođena njihovom uzrastu. S velikim zanimanjem razgledali su društvene igre prilagođene slijepim osobama (čovječe ne ljuti se, domino, šah, igraće karte) zatim Brailleovu abecedu, dugi bijeli štap, atlas na Brailleovom pismu, govorni toplomjer, govorni ručni sat, govorni mobitel, govorni pokazivač boja, kartu Karlovačke županije, taktilne slike za slijepe i govorni metar. Učenike smo obradovali slatkišima, te ih pozvali da nas posjete u prostorijama naše Udruge kako bi se još bolje upoznali, što su oni s oduševljenjem prihvatili.

 

 

Tajana Umnik

 

2. MJESTO ŠDS-a „4 RIJEKE“ KARLOVAC

NA EKIPNOM PRVENSTVU SLIJEPIH HRVATSKE U PIKADU.

 10. Ekipno prvenstvo slijepih Hrvatske u elektronskom pikadu održano je od 12. do 14. studenog u Edukacijsko-rehabilitacijskom kampu slijepih u Premanturi. Na prvenstvu je sudjelovalo ukupno 10 ekipa. Športsko društvo slijepih „4 rijeke“ Karlovac zauzelo je izvrsno 2. mjesto. Prvo mjesto zauzela je ekipa Udruge slijepih Međimurske županije iz Čakovca, dok je 3. mjesto pripalo ekipi Športskog društva slijepih „Učka“ iz Pule. 

ŠDS „4 rijeke“ Karlovac nastupilo je u sljedećem sastavu: Vlatko Golac i Milan Đurić u kategoriji B1, te Izet Hasanagić i Nedjeljko Popović u kategoriji B2.    

 

Vladimir Srpak

 

UDRUGA SLIJEPIH KARLOVAČKE ŽUPANIJE ZAPOSLILA ČLANA

TEMELJEM PROGRAMA JAVNIH RADOVA

Temeljem mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a u skladu s Nacionalnim planom za poticanje zapošljavanja za 2009. i 2010. godinu, Udruga slijepih Karlovačke županije zaposlila je člana Izeta Hasanagića. Program je, između ostalog, namijenjen osobama s invaliditetom bez radnog iskustva, koje se nalaze na evidenciji Zavoda dulje od tri godine.

Izet Hasanagić je mlađa osoba s ostatkom vida od 5 %  s kojim se vrlo dobro služi, te će kao takav biti zadužen za poslove asistenta starijim i nemoćnim slijepim osobama na području grada Karlovca. Temeljem programa Javnih radova Izet će pružati pomoć članovima u obavljanju svakodnevnih radnji poput nabavke prehrambenih namirnica, plaćanja računa, slanja pošte, nabavke potrebnih lijekova, pravilnog uzimanja lijekova, mjerenja tjelesne temperature, krvnog tlaka, te razine šećera u krvi, odlaska liječniku, zubaru kao i prilikom obavljanja ostalih aktivnosti prema individualnim potrebama članova.

Tijekom radnog odnosa u Udruzi Izet će završiti tečaj računalnog opismenjavanja slijepih osoba u sklopu provedbe projekta „Slijepi i računalo“ koji će se održavati u prostorijama Udruge, što će mu omogućiti  i obavljanje jednostavnijih administrativnih poslova.

Program će se provoditi u vremenskom razdoblju od  02. studenog. 2010. godine do 30. travnja  2011. godine. Troškove plaće u potpunosti će snositi Hrvatski zavod za zapošljavanje.

 

Vlatko Golac

 

ODRŽANA PREZENTACIJA TIFLOTEHNIČKIH POMAGALA

Dana 19.10.2010. godine, s početkom u 11 sati i 30 minuta, u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije  održana je prezentacija tiflotehničkih pomagala za slijepe i slabovidne osobe u organizaciji tvrtke Tiflosystem iz Italije.

Tiflosystem, sa sjedištem u okolici Padove, već  se 20 godina bavi prilagodbom i obradom tehnologije za potrebe proizvodnje pomagala za slijepe, slabovidne i nepokretne osobe, te je tržišni leader u tom području.  Prezentacija proizvoda ove tvrtke u Karlovcu prva je od njih nekoliko koje će se u narednim danima održati na području cijele Hrvatske.

Prisutni članovi Udruge te svi zainteresirani ovom su se upoznali s modernim pomagalima prilagođenim slijepim i slabovidnim osobama poput čitača računalnih ekrana, govornih programa za računalo, elektronskog povećala različitih dimenzija, brailleove elektronske bilježnice, brailleovog sata, te drugih proizvoda iz asortimana navedene tvrtke.

Spomenuti proizvodi, koji su izazvali velik interes svih prisutnih, uskoro će biti dostupni i na hrvatskom tržištu, što će zasigurno olakšati tešku svakodnevnicu slijepih i slabovidnih osoba.

 

Vlatko Golac

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA BIJELOG ŠTAPA

Dana 15.10.2010. godine Udruga slijepih Karlovačke županije, već tradicionalno, obilježila je Dan bijelog štapa. U 10 sati započelo je okupljanje članstva u prostorijama Udruge. Svečanosti su, uz članstvo, prisustvovali i gradonačelnik Damir Jelić, dožupan Milenko Rebić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Višnja Jović, predstavnici Centra za socijalnu skrb, te predstavnici lokalnih medija.

Svečanost obilježavanja Dana bijelog štapa otvorio je predsjednik Udruge Vlatko Golac koji je sve prisutne pozdravio, te upoznao s aktualnim pitanjima slijepih osoba. Nakon uvodnog govora predsjednika emitirana je reportaža koja je snimljena kako bi se uveličala ova svečanost, te sve prisutne upoznalo s aktivnostima koje su se događale u Udruzi. Ovom prigodom Udruga je dodijelila jednokratnu novčanu pomoć svojim najugroženijim članovima. Nakon reportaže, prisutni članovi i gosti upoznati su s 3 aktualna problema koja imaju slijepe osobe, a to su inkluzivni dodatak, sustavno financiranje udruga i saveza osoba s invaliditetom i pravo na besplatne cestarine koje je upravo uoči Dana bijelog štapa i riješeno u korist slijepih osoba. Nakon izlaganja problema članovi su se s pitanjima obratili gradonačelniku, te ostalim gostima. Dogovorena je pomoć i suradnja u svezi rješavanja pitanja zapošljavanja naših dvoje članova, te još nekih problema na koje svakodnevno nailaze slijepe osobe. Nakon razgovora članova  s predstavnicima grada i županije uslijedio je ručak, te je uz pjesmu nastavljeno druženje do popodnevnih sati.

Uoči Dana bijelog štapa Udruga je održala i radio emisiju na Hrvatskom radio Karlovcu, te emisiju uz izravan prijenos na lokalnoj tv postaji „4 rijeke“ gdje je emitirana i reportaža o aktivnostima Udruge.

 

Tajana Umnik

 

SUDJELOVANJE NA 2. SAJMU UDRUGA

Nakon odgađanja zbog loših vremenskih uvjeta, u subotu, 02.10. 2010. godine, na parkiralištu uz Športsku dvoranu, održan je drugi po redu Sajam udruga. Na Sajmu je sudjelovalo ukupno 59 udruga iz Karlovca, Duga Rese i Rijeke koje su iskoristile ovu priliku za predstavljanje svojih radova, proizvoda i aktivnosti, za međusobnu razmjenu iskustava u radu, za razvoj  suradnje, te za poticanje građana svih dobnih skupina na uključivanje u rad udruga.

Na Sajmu je sudjelovala i naša Udruga koja je posjetiteljima podijelila tiskani materijal u cilju poticanja senzibilizacije javnosti o problemima slijepih osoba te predstavila moderna tiflotehnička pomagala za slijepe. Posjetitelje su posebno zainteresirala zvučna pomagala za slijepe poput prepoznavača boja, govornog metra, govorne kuhinjske te osobne vage, te govornog toplomjera i tlakomjera, kao i društvene igre prilagođene slijepim osobama  (domine, šah, igraće karte, Čovječe ne ljuti se).

Ove godine Grad  Karlovac izradio je i zajedničku web stranicu - elektronski adresar u kojemu su predstavljene djelatnosti, kontakti,  projekti i fotografije održanih aktivnostsvih sudionika Sajma.  Stranicu možete posjetiti na adresi www.sajamudrugakarlovac.com.

Zahvaljujemo organizatorima na ovoj uspješnoj manifestaciji.

 

Zoran Lukšić

ŠDS „4 RIJEKE“ PRIMLJENO U ČLANSTVO

HRVATSKOG ŠPORTSKOG SAVEZA SLIJEPIH

Na izvanrednoj sjednici Skupštine Hrvatskog športskog saveza slijepih, održanoj 30. rujna 2010. godine, nakon dugogodišnjeg napora, Športsko društvo slijepih „4 rijeke“ Karlovac konačno je primljeno u članstvo ovog Saveza. Ova odluka donesena je jednoglasno.

Primitkom u članstvo Saveza ŠDS-u „4 rijeke“ Karlovac omogućen je nastup u 2. kuglačkoj ligi za slijepe, u kojoj će se zajedno s ostalim momčadima boriti za plasman u 1. ligu.

Našim kuglačima želimo puno sreće!

Zoran Lukšić

 

PRIJATELJSKI SUSRET DVIJU UDRUGA U KARLOVCU

 18.09.2010. godine održan je tradicionalni susret dviju prijateljskih udruga,  Udruge slijepih Županije istarske – Pula i Udruge slijepih Karlovačke županije.  Organizacija susreta ove je godine pripala Karlovčanima. Ovom prigodom dugogodišnji prijatelji razmijenili su međusobna iskustva o radu te o aktualnim pitanjima vezanim za slijepe osobe. Također, već tradicionalno, održan je i turnir u elektronskom pikadu, i to u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

 U ekipnoj konkurenciji, u razigravanju Puljani su bili bolji te odnijeli pobjedu. U pojedinačnoj konkurenciji, u kategoriji A bez ostatka vida prvo mjesto zauzeo je Radenko Družetić (Pula), drugo Mišo Šupljikac (Pula), a treće Edo Žugčić (Pula).

 U kategoriji B sa ostatkom vida prvo mjesto pripalo je Saši Stankoviću (Pula), drugo mjesto Vladimiru Srpaku  (Karlovac), a treće Izetu Hasanagiću  (Karlovac).

 Uz razgovor i druženje susret je završio u kasnim poslijepodnevnim satima.

Vlatko Golac

 

VJEŽBANJE ŽIVOTA

Hrvatski savez slijepih u razdoblju od 17. do 27. kolovoza 2010. provodio je projekt „Vježbanje života“  sufinanciran od strane Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, u čijoj sam provedbi i osobno sudjelovao. Cilj projekta bio je kvalitetno organizirati slobodno vrijeme za mlade sa oštećenjem vida kroz bavljenje sportskim aktivnostima, učenje samoobrane, te održavanje edukativnih radionica o korištenju GPS za slijepe i o ovisnostima. Na projektu je sudjelovalo 20 korisnika i 7 volontera, te dvije izvoditeljice Karmen Nenadić i Vinka Hrgović-Cvetko.

Na projektu su bile organizirane radionice samoobrane, GPS radionica i pikado. Voditelj radionice o samoobrani bio je Zoran Grgos. Na samoobrani smo naučili kako napadaču zadati udarce u glavu, prsa, noge. Također smo naučili kako se u samoobrani možemo obraniti pomoću bijelog štapa za slijepe, šilom, ključem, rukom i nogom. Na GPS radionici naučili smo se kretati GPS uređajem, te smo to primjenjivali u praksi od odmarališta do plaže i od trgovine do odmarališta. Voditelj GPS radionice bio je Tomo Juzbašić. Na radionici pikada smo se međusobno takmičili, imali smo turnir za slijepe i slabovidne osobe, te za videće. Na turniru za slabovidne osvojio sam 2. mjesto. Voditelj pikado radionice bio je Saša Stanković. Zadnji dan smo se zabavljali uz Istarsku grupu „Duo Magnolija“ do ranih jutarnjih sati.

Moji dojmovi su vrlo pozitivni i najviše mi se svidjela radionica o samoobrani, te bih preporučio svima da se odazovu na slične radionice. Smatram da je to za slijepe osobe jako korisno, jer im se uvelike može olakšati svakodnevni život.

Lijepi pozdrav svim čitateljima!

Nedeljko Popović

 

 

 

ŠAHOVSKI TURNIR POVODOM ROĐENDANA GRADA KARLOVCA

U subotu, 10. srpnja 2010. godine Udruga slijepih Karlovačke županije organizirala je šahovski turnir za slijepe povodom obilježavanja 431. rođendana grada Karlovca. Turnir se održao između Udruge slijepih Primorsko-goranske županije, Udruge slijepih županije Istarske –Pula i Udruge slijepih Karlovačke županije. Kao predstavnica Grada Karlovca sve prisutne pozdravila je gospođa Marija Jelkovac, pročelnica Upravnog odjela za opće poslove, te izrazila zadovoljstvo što su se i slijepi uključili u proslavu dana grada Karlovca i svima zaželjela puno športskog uspjeha u šahovskom turniru. Nakon odigranog turnira prvo mjesto zauzela je ekipa iz Rijeke, drugo mjesto zauzeo je Karlovac i treća je bila ekipa iz Pule. Nakon podijele pehara i ručka, druženje je nastavljeno do kasnih poslijepodnevnih sati.

Ovim susretom se naša Udruga po prvi puta uključila u program obilježavanja rođendana našeg Grada, te se nadamo da će to postati praksa i u budućnosti i da će susret postati tradicionalan.

Tajana Umnik

 

IZLET U STUBIČKE TOPLICE

Dana 30.06.2010. godine Udruga slijepih Karlovačke županije organizirala je izlet za članove u Stubičke toplice. Na ugodnim ljetnim temperaturama članovi su sa svojim pratnjama uživali u ljepotama vanjskih i unutarnjih bazena, te u prekrasno uređenom okolišu punom zelenila. Nakon ugodnog druženja i kupanja organiziran je ručak za sve prisutne, nakon čega je uslijedio povratak kući. Udruga je snosila cjelokupan trošak izleta za svoje članove i njihove pratnje.

Tajana Umnik

 

PROJEKT „SLIJEPI I RAČUNALO“

U srpnju 2010. godine Udruzi slijepih Karlovačke županije odobren je od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi projekt pod nazivom „Slijepi i računalo“. Opći cilj ovog projekta je informatičko opismenjavanje slijepih i slabovidnih osoba u cilju njihovog osnaživanja za život u lokalnoj zajednici.

Za potrebe realizacije projekta uplaćena su sredstva u iznosu od 62.200,00 kuna, od čega je kupljena oprema za provođenje projekta, i to: 3 prijenosna računala, 3 stola za računala i 3 daktilo stolice, scaner s pripadajućim OCR programom, govorna jedinica za slijepe Supernova, te čitač ekrana na hrvatskom jeziku Wintalker Voice. Informatičkom opismenjavanju članova prethodila je instalacija opreme te obuka djelatnika od strane stručne osobe za rad s govornim programom za slijepe. Na taj je način omogućena dugoročna održivost ovog projekta bez dodatnih troškova predavača.

U prvoj grupi edukaciju polazi 6 članova Udruge, po čijem završetku se planira i edukacija druge grupe polaznika. Svi polaznici nakon edukacije biti će osposobljeni za obradu teksta, rad sa perifernim jedinicama (printer i scener), uporabu elektroničke pošte, te korištenje interneta. Svim polaznicima obuka će omogućiti veću samostalnost i pristup informacijama (zvučne knjige, publikacije, časopisi, dnevne novine), dok će se onim mlađima nezaposlenima omogućiti veća konkurentnost na tržištu rada.

Članovi Udruge iskazali su veliko zanimanje za sudjelovanje u ovom projektu, te ga doživljavaju kao još jedan način uključivanja u svijet videćih osoba. Projekt će se nastaviti provoditi i u 2011. godini, sve dok bude zainteresiranih članova Udruge za računalnim opismenjavanjem.

 

 

Zoran Lukšić

 

"SLIJEPA ŽENA - DOMAĆICA"

Udruga slijepih Karlovačke županije završila je s provedbom projekta „Slijepa žena-domaćica“ koji je odobren od strane Lidl Hrvatska d.o.o. k.d. u humanitarnoj akciji „Pomozimo kupnjom“. Osnovni cilj ovog projekta bio je educirati slijepe žene-članice Udruge, za samostalno obavljanje svakodnevnih kućanskih aktivnosti i pripremanje hrane, te stjecanje vještina za čišćenje i održavanje higijene vlastitog životnog prostora. Voditeljica projekta bila je djelatnica Udruge Tajana Umnik, defektolog-socijalni pedagog, a u projektu je sudjelovalo 10 žena-članica Udruge. Iz dobivenih sredstava nabavljena su pomagala za slijepe: kuhinjska vaga s hrvatskim izgovorom, osobna vaga s hrvatskim izgovorom, prepoznavač boja s hrvatskim izgovorom, zdjelice za mjerenje, žličice za mjerenje, naljepnice za označavanje, indikator tekućine, brajev tajmer, obilježivač pasta, te druga kuhinjska pomagala kao što su tosteri, štapni mikser sa sjeckalicom, aparat za kavu, te usisavač za čišćenje prostora. Kupljena pomagala za slijepe biti će podijeljena slijepim ženama- sudionicama projekta kako bi im se olakšalo obavljanje svakodnevnih kućanskih aktivnosti.  

Dana 10. lipnja 2010. godine održana je press konferencija za lokalne medije na kojoj je u sklopu posljednje radionice prezentiran samo dio stečenih vještina s prethodnih radionica gdje su žene pripremale jednostavnija hladna jela i deserte . Ovim putem zahvaljujemo se donatoru  Lidl Hrvatska na doniranim sredstvima kojima se slijepim ženama omogućila samostalnost u obavljanju svakodnevnih kućanskih aktivnosti.

Tajana Umnik

 

TRADICIONALNI SUSRET SLIJEPIH ŽENA

Dana 05. lipnja 2010. održan je tradicionalni susret slijepih žena Udruge slijepih Istarske županije Pula, Udruge slijepih Primorsko-goranske županije, te Udruge slijepih Karlovačke županije u Karlovcu. Na taj dan obilježava se i „Dan zaštite okoliša“, te je tom prigodom za žene bila organizirana radionica na temu „Uzgoj sobnog bilja i cvijeća“ gdje  se govorilo o raznim vrstama bilja i cvijeća, te o emocionalnom odnosu sa biljem i cvijećem. Svaka sudionica susreta dobila je na poklon sadnicu kako bi simbolično obilježila „Dan zaštite okoliša“ zasadivši je u svom domu,. Također, žene su dobile i poklon paket koji su im pripremile članice iz Karlovca kao domaćini. Žene iz Udruge slijepih Primorsko-goranske županije razveselile su žene Udruge slijepih Karlovačke županije poklonivši im  radove koje su same izradile na svojim radionicama. Nakon radionice i razmjene poklona krenuli smo na izletište Muljavu na Petrovoj gori gdje smo uz vodiča prošli šetnicom koja je prilagođena osobama s invaliditetom, te slijepim osobama. Također smo na Petrovoj gori posjetili Kraljev grob, te spomenik podignut na vrhu Velikom Petrovcu. Nakon šetnje i razgledavanja žene su uz ručak, ples i pjesmu nastavile druženje do kasnih popodnevnih sati.

Tajana Umnik

 

DAN OBITELJI U DOMU ZA STARIJE I NEMOĆNE „SVETI ANTUN“

Dan obitelji održan je 13. svibnja 2010. godine u Domu za starije i nemoćne „Sveti Antun“. To je posebno svečani dan za korisnike doma i njihove obitelji. To je dan željnog očekivanja najmilijih kada svakog korisnika Doma posjeti jedan do dva člana obitelji, a najčešće su to kćeri, sinovi, unuci ili prijatelji.

I ove godine, iz Udruge slijepih Karlovačke županije, prisustvovali smo svečanom obilježavanju „Dana obitelji“. Naša članica Udruge Slavica Spičanović korisnica je Doma. Iz naše Udruge na poziv Slavice, svečanosti su prisustvovale Anita Milčić i Nevenka Kruljac u pratnji socijalnog pedagoga Udruge Tajane Umnik.

Pri dolasku u Dom osjećalo se svečano raspoloženje, užurbanost i radost susreta s najmilijima, koji su dolazili u Dom. Korisnici Doma priredili su bogat kulturno-umjetnički program. Prije izvođenja programa, ravnateljica Doma, gospođa Nada Murganić, pozdravila je članove obitelji svojih štićenika. U kraćem izlaganju upoznala nas je sa životom i radom štićenika Doma.

Štićenici Doma izveli su raznovrstan i kvalitetan program. U programu su dominirale pjesme koje je izvodio pjevački zbor uz tamburaški sastav. Članovi literarne sekcije recitirali su pjesme naših  književnika. Nakon izvođenja programa prisustvovali smo izložbi radova štićenika Doma. Na izložbi su bili likovni radovi, radovi modelara i ručni radovi. Kulturno-umjetnički program i izložba potvrđuju da su štićenici Doma vrlo aktivni i kreativni. Svaki od njih može birati vrstu aktivnosti za koju ima smisla i nadarenosti.

Na kraju kulturno-umjetničkog programa za sve sudionike održan je domjenak, na kojem se nastavilo druženje i međusobno upoznavanje. Obilježavanje Dana obitelji u Domu ostati će svima u trajnom i ugodnom sjećanju.

Čestitamo ravnateljici i osoblju Doma na skrbi i uspješnom radu za dobrobit svojih štićenika.

Nevenka Kruljac

 

ODRŽANA HUMANITARNO-LIKOVNA KOLONIJA

U subotu, 10.04.2010. godine, u suradnji s Udruženjem likovnih autora Karlovac – ULAK, u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije  održana je humanitarno-likovna kolonija. Na koloniji je sudjelovalo ukupno 18 likovnih umjetnika koji su, koristeći različite tehnike slikanja, izradili 30-ak likovnih djela. Izrađena umjetnička djela bit će temelj za organiziranje humanitarne aukcije s ciljem prikupljanja sredstava za nabavku prijeko potrebnog uređaja Poet Compact, vrijednog oko 30 tisuća kuna. Navedeni uređaj prilagođen slijepim osobama, tekst s papira pretvara u zvučni zapis na hrvatskom jeziku ili u Brailleovo pismo čime se slijepoj osobi omogućuje samostalno čitanje časopisa, knjiga, liječničkih nalaza, zapisnika sa sjednica i svih drugih tekstualnih zapisa. Također, uređaj omogućuje trajnu pohranu zvučnog zapisa njegovim  snimanjem  na CD medije. Udruga slijepih Karlovačke županije  očekuje nabavku Poet Compact uređaja do kraja godine, nakon čega će svakodnevno biti na raspolaganju članovima Udruge. Planirana nabavka navedenog uređaja  uvelike će poboljšati kvalitetu života slijepih osoba. 

 

 

Zoran Lukšić

 

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA ŽENA

Dana 08. ožujka 2010. godine Udruga slijepih Karlovačke županije obilježila je Međunarodni dan žena. Predsjednica Sekcije žena Antonija Hasan pozdravila je sve prisutne žene, te im zaželjela sretan Dan žena i ugodno druženje. Predsjednica Udruge „Ženska grupa Korak“ Sadika Zvirkić održala je radionicu o ravnopravnosti spolova, te nasilju i načinima zaštite žene s invaliditetom prilikom bilo kojeg oblika nasilja. Nakon vrlo korisnog predavanja prisutne žene uživale su u poeziji poznate Karlovačke pjeskinje Ane Postružnik.  Kao gošće pridružile su se i  predsjednica Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ gospođa Nada Murganić, te gospođa Nada Gerber, koje su tom prigodom sve prisutne razveselile tortom. Sekcija žena Udruge slijepih Karlovačke županije dobila je donaciju čokolada od trgovine Dinova-Diona d.o.o. i cvijeće od Vrtnog centra Flora-commerce d.o.o. čime su razveselile svoje članice. Ugodno druženje žene su nastavile do kasnih popodnevnih sati. Ovom prigodom zahvaljujemo se našim donatorima na izrazitom senzibilitetu za slijepe osobe čime su uljepšali Dan žena našim članicama.

 

Tajana Umnik

 

ODRŽANA 3. REDOVNA SJEDNICA SKUPŠTINE UDRUGE SLIJEPIH

KARLOVAČKE ŽUPANIJE

 

27. veljače 2010. godine s početkom u 10 sati, u prostorijama Udruge održana je 3. redovna Skupštine Udruge slijepih Karlovačke županije. Na sjednici je prisustvovalo 16, od ukupno 17 članova Skupštine. Sjednici su prisustvovali i predstavnici prijateljskih udruga s kojima naša Udruga ostvaruje dugogodišnju uspješnu suradnju,  i to gospođa Marija Ciglar, predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije, Zlatko Kuftić, predsjednik Udruge slijepih Županije istarske – Pula, te Duško Miočić, predsjednik Udruge slijepih Primorsko – goranske županije.

 Na početku sjednice predsjednik Vlatko Golac  pozdravio je uzvanike i sve prisutne, te prigodnim govorom otvorio sjednicu. Tijekom rasprave o Izvještaju o radu i financijskom izvješću za 2009. godinu Voditeljica sekcije žena pri Udruzi, gospođa Antonija Hasan iznijela je kratak rezime svih aktivnosti Sekcije žena Udruge u protekloj godini. Nakon toga,  predsjednik Športskog društva slijepih „4 rijeke“ Karlovac, Izet Hsanagić, iznio je sve uspjehe i postignuća Društva u protekloj godini. U raspravu su se uključili i uzvanici koji su zajednički zaključili da se na osnovu Izvještaja o radu i financijskog izvještaja za 2009. godinu može uočiti kontinuirani kvalitetan rad Udruge, te da u uspjehu Udruge postoji vrlo značajan doprinos članova.  Također, uočljiva je vrlo dobra suradnja Udruge s lokalnom samoupravom. Nakon usvajanja Izvještaja o radu i financijskog izvještaja za 2009. godinu, te plana i programa rada za 2010. godinu prisutni su raspravljali o aktualnim temama vezanim za problematiku slijepih osoba, kako na lokalnoj, tako i na nacionalnoj razini, gdje su doneseni određeni zaključci. Nakon zaključivanja sjednice Skupštine, za sve prisutne organiziran je prigodan ručak. Do popodnevnih sati svi prisutni članovi i uzvanici proveli su ugodne trenutke u neformalnom razgovoru i međusobnoj razmjeni iskustava.

 

Zoran Lukšić

 

      DRUGO MJESTO ŠDS-a "4 RIJEKE"" KARLOVAC NA TURNIRU

 U PIKADU ZA SLIJEPE U VIROVITICI

Članovi Športskog društva slijepih „4 rijeke“ Karlovac na turniru u zvučnom pikadu za slijepe, održanog 20.02.2010. godine u Virovitici, ostvarili su još jedan značajan uspjeh.

Na turniru je nastupilo ukupno pet momčadi: dvije momčadi iz Organizacije slijepih Virovitičko – podravske županije, Pikado klub slijepih "Zvuk" Zagreb, Udruga slijepih Županije bjelovarsko-bilogorske, te ŠDS „4 rijeke“ Karlovac. U značajnoj konkurenciji članovi našeg društva osvojili su 2. mjesto. ŠDS „4 rijeke“ nastupilo je u sljedećem sastavu: u A kategoriji Vlatko Golac i Milan Đurić, te u B kategoriji Vladimir Srpak i Izet Hasanagić. Također, 13. i 14.02. 2010. godine održan je memorijalni turnir za slijepe „Anđelo Raukar“ u Rijeci gdje je nastupio član Športskog društva slijepih „4 rijeke“ Vlatko Golac. Od ukupno 18 natjecatelja Vlatko Golac zauzeo je 7. mjesto.

 

 

Zoran Lukšić

 

OBILJEŽAVANJE VALENTINOVA I PREDSTAVLJANJE

 NOVOG BROJA ČASOPISA UDRUGE

Dana 11. veljače 2010. godine Udruga slijepih Karlovačke županije organizirala je druženje članova povodom obilježavanja Svetog Valentina -dana ljubavi. Ovom prigodom Udruga je predstavila novi broj svog časopisa, petog po redu, pod nazivom „Život slijepih-list za slijepe i njihove prijatelje“ koji je podijeljen svim prisutnim članovima Udruge, kao i medijima koji su cijeli događaj popratili na lokalnim radio i tv postajama. Izdavanje časopisa pokrenuto je prije 5 godina s idejom informiranja lokalne javnosti o svim aktivnostima, kulturnim događanjima, uspjesima, postignućima, ali i problemima slijepih osoba na lokalnom području. Autori članaka u časopisu, uz pomoć djelatnika Udruge, su članovi Udruge što ovom časopisu daje poseban značaj. Izdavanje glasila osigurala je Udruga vlastitim sredstvima. Nakon predstavljanja časopisa svakoj ženi dodijeljen je simboličan poklon povodom obilježavanja Valentinova.

Tajana Umnik

 

SUDJELOVANJE ČLANICA SEKCIJE ŽENA U HUMANITARNOJ AKCIJI

 

Dana 28. prosinca 2009. godine žene Udruge slijepih Karlovačke županije prisustvovale su humanitarnom koncertu za malog Filipa Tarasa u Domu oružanih snaga „Zrinski“ u Karlovcu. Humanitarni koncert organizirao je Zbor mladih župe Presvetog Srca Isusovog za malog Filipa Tarasa, dječaka koji boluje od cerebralne paralize, kako bi mu se kupila nova invalidska kolica te prilagodio stambeni prostor i time omogućilo lakše kretanje. Osim domaćina, Zbora mladih župe Presvetog Srca Isusovog, na koncertu su nastupili i gostujući zborovi Agape župe Majke Božje Snježne s Dubovca, zbor mladih Charisima župe „Sv. Ivana Krstitelja“ iz Rečice, zbor mladih Emanuel župe Sv. Franje Ksaverskog sa Švarče i grupa Fides koji su se rado odazvali. U prepunoj dvorani Doma „Zrinski“ humanitarnim koncertom prikupljeno je 20 tisuća kuna, a uz ta sredstva za Filipa je 27 tisuća kuna već uplatio Grad Karlovac, pa bi ukupno prikupljeni novac trebao biti dovoljan za kupnju novih invalidskih kolica i prilagodbu prostora u Filipovu domu.

Tajana Umnik

 

PREDBLAGDANSKE AKTIVNOSTI U UDRUZI

16.12.2009. godine u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije za članove udruge održan je tradicionalni božićni domjenak. U organizaciji domjenka, donacijom svojih proizvoda uvelike su nam pomogle tvrtka Ana-trade d.o.o., te slastičarnica Slatki centar. Ovom prigodom predsjednik udruge Vlatko Golac upoznao je sve prisutne sa svim uspjesima i postignućima udruge u tekućoj godini, te sa planovima udruge za narednu godinu. Domjenak je protekao u blagdanskom ozračju uz prijateljsko druženje članova sve do večernjih sati. Također, u ovo predblagdansko vrijeme razveselili smo djecu naših članova poklon-paketima slatkiša koje nam je i ove godine omogućio Grad Karlovac. Crkva Presvetog Trojstva donirala je pakete namirnica za pet socijalno najugroženijih članova udruge. Ovom prilikom želimo zahvaliti svim našim donatorima na nesebičnosti, razumijevanju i izrazitom senzibilitetu za potrebe slijepih osoba u ovo blagdansko vrijeme. 

 

Zoran Lukšić

 

DUHOVNA OBNOVA

Dana 14. prosinca 2009. godine žene Udruge slijepih Karlovačke županije prisustvovale su  duhovnoj obnovi pod nazivom „U susret Božiću“ koju je vodio pater Zvjezdan Linić, jedan od najvećih hrvatskih karizmatika. Njegov dolazak i ovoga puta organizirao je karlovački dekan Ferdinand Vražić. Kao i inače kada gostuje pater Zvjezdan Linić karlovčani su ispunili do zadnjeg mjesta dvorane Doma oružanih snaga „Zrinski“. Duhovnom obnovom uoči Božića Linić je pokušao ljudima duhovnim porukama pomoći da lakše dočekaju najveći kršćanski blagdan. Atmosferu iščekivanja rođenja Djeteta dodatno je pojačalo unošenje Betlehemskog svjetla u zamračenu dvoranu Doma oružanih snaga. Burnim pljeskom pozdravili su ga vjernici među kojima je bilo i mnoštvo djece, mladih, starih, bolesnih, ali i gradskih čelnika i dužnosnika. Svim okupljenim vjernicima Linić je poručio „ne bojte se, sretan vam Božić“.

Tajana Umnik

 

POSJET SVETOG NIKOLE

Kao i do sada, Sveti Nikola je i  ove godine razveselio djecu naših članova. Dan uoči blagdana Svetog Nikole djeci naših članova uručeni su poklon paketi s mnogo raznovrsnih slatkiša, što nam je ponovno omogućila tvrtka Kraš d.d. Zagreb. Uz to, Udruga slijepih Karlovačke županije uručila je i svakom djetetu novčani poklon u iznosu od 200 kuna.

Ovim putem zahvaljujemo našem donatoru koji je i u ova krizna vremena pokazao izrazitu humanost i razumijevanje za našu udrugu te ponovno razveselio naše najmlađe.

Zoran Lukšić

 

USPJEH ŠPORTSKOG DRUŠTVA SLIJEPIH "4 RIJEKE" KARLOVAC

NA DOMAĆEM TERENU

  Dana 28.11.2009. godine, u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije  održan je tradicionalni prijateljski turnir u zvučnom pikadu za slijepe osobe. Na turniru je nastupilo sedam ekipa: Športska udruga slijepih „Zagorje", Udruga slijepih Istarske županije – Pula, Organizacija slijepih Virovitičko-podravske županije, Udruga slijepih Županije šibensko-kninske, Udruga slijepih Međimurske županije, Pikado klub slijepih „Zvuk“ Zagreb i Športsko društvo slijepih „4 Rijeke“ Karlovac.

U izrazito jakoj konkurenciji Športsko društvo slijepih „4 Rijeke“ ponovilo je zapažen uspjeh sa turnira PKS "Zagreb", te ponovno osvojilo izvrsno treće mjesto. Drugo mjesto pripalo je Pikado klubu slijepih „Zvuk“ iz Zagreba, dok je prvo mjesto pripalo Udruzi slijepih Međimurske županije. Za ekipu Karlovca nastupili su Vlatko Golac i Milan Đurić u A kategoriji, te Izet Hasanagić i Vladimir Srpak u B kategoriji.

 

 

Zoran Lukšić

 

ZAPAŽEN USPJEH ŠPORTSKOG DRUŠTVA

SLIJEPIH „4 RIJEKE“ KARLOVAC

Dana 17.10.2009. godine članovi Športskog društva slijepih „4 rijeke“ Karlovac nastupili su na  prvom turniru pikado kluba slijepih „Zvuk“ iz Zagreba,  te osvojili izvrsno treće mjesto. Na turniru je nastupilo ukupno deset ekipa: PKS „Zvuk 1“, PKS „Zvuk 2“, ŠDS „4 rijeke“ Karlovac, SDS Karlovac, Rijeka, Bjelovar, Pula, Varaždin, Čakovec, te ŠUS Zagorje-Krapina. ŠDS „4 rijeke“ nastupilo je u sljedećem sastavu: u kategoriji A nastupili su Vlatko Golac i Milan Đurić, dok su u kategoriji B nastupili Marijan Brazdičić, Izet Hasanagić, te Vladimir Srpak kao rezerva. Prvo mjesto zauzeo je PKS „Zvuk 1“, dok je drugo mjesto pripalo ekipi iz Rijeke. Nadamo se da je ovaj uspjeh  početak serije dobrih rezultata Športskog društva slijepih „4 rijeke“ Karlovac.

Zoran Lukšić

 

OBILJEŽAVANJE DANA BIJELOG ŠTAPA

 Već, tradicionalno, i ove godine Udruga slijepih Karlovačke županije obilježila je dan svih slijepih i slabovidnih, Međunarodni dan bijelog štapa. U svijetu se ovaj dan obilježava od 1964. godine, kada ga je tadašnji predsjednik SAD-a Lyndon Johnson  proglasio Danom bijelog štapa, dok se u Hrvatskoj obilježava od 1996. godine odlukom Hrvatskog sabora. Na ovaj dan javnost se tradicionalno upoznaje s problematikom slijepih osoba.

Bijeli štap je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, ali i pomagalo koje slijepima omogućava samostalno kretanje na poznatom terenu. Da bi štap stvarno bio pomagalo, slijepa osoba mora proći tečaj poduke za samostalno kretanje tijekom kojeg savladava osnove tehnike i vještine korištenja štapa, osnovna prometna pravila i teren kojim će se samostalno kretati.

Udruga slijepih Karlovačke županije organizirala je središnju svečanost obilježavanja Dana bijelog štapa 14.10.2009. godine. Svečanost je započela u okupljanjem članova Udruge u prostorijama Udruge u 10:00 sati. Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Grada Karlovca, Karlovačke županije, Centra za socijalnu skrb, Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“, Doma za starije i nemoćne „Sveti Antun“, te predstavnici lokalnih medija. Ovu manifestaciju otvorio je predsjednik Udruge gospodin Vlatko Golac, prigodnim govorom u kojem se između ostalog dotakao problema doplatka za tuđu njegu i pomoć. Naime, ovaj doplatak na sljepoću, kako ga mnogi nazivaju, u Hrvatskoj iznosi svega 38 eura, što je daleko najmanji iznos doplatka u svim zemljama regije, te izaziva opravdano nezadovoljstvo svih slijepih osoba diljem zemlje. Ovom prilikom, Udruga je uručila novčanu pomoć socijalno najugroženijim članovima. Nakon toga, za sve prisutne emitirana je TV reportaža koja je snimljena za potrebe obilježavanja Dana bijelog štapa. Reportaža prikazuje rad i postignuća Udruge u posljednje vrijeme, tekuće probleme slijepih osoba, aktivnosti športske sekcije i sekcije žena koje djeluju u sklopu Udruge,  kao i posjet domu članice Udruge Antonije Hasan, kako bi  se što zornije javnosti predočila svakodnevnica jedne slijepe osobe. Nakon održanog govora svim prisutnim članovima Udruge dana je mogućnost postavljanja pitanja predsjedniku Udruge te prisutnim gostima, nakon čega je uslijedio ručak. Susret je nastavljen do popodnevnih sati uz razgovor i druženje svih prisutnih. Spomenuta reportaža emitirana je u večernjim satima na lokalnom  programu TV „4 rijeke“, čime je i završilo ovogodišnje obilježavanje Dana bijelog štapa.

 

Zoran Lukšić

 

IZLET U TOPUSKO

Dana 29.09.2009. godine članovi Udruge slijepih Karlovačke županije okupili su se u 7 sati ispred prostorija Udruge gdje su u ugodnom jutarnjem ćaskanju čekali polazak na izlet. U 7, 30 sati autobusom smo krenuli na izlet u Top-terme Topusko. Članovi Udruge uživali su kupajući se u unutarnjem, a zahvaljujući sunčanom i toplom vremenu, i u vanjskom bazenu. Pojedini članovi prošetali su po prelijepoj prirodi u blizini Terma Topusko. U 14 sati uputili smo se u restoran gdje je poslužen ručak. Nakon ručka krenuli smo prema Petrovoj gori gdje smo posjetili Kraljev grob. Kraljev grob je uređeno mjesto pokopa posljednjeg hrvatskog kralja narodne krvi Petra Svačića po kojem je Petrova gora dobila ime nakon njegove pogibije u bitci s Mađarima 1097. godine. Nakon cjelodnevnog ugodnog druženja vratili smo se u Karlovac u 17,30 bogatiji za još jedno prelijepo iskustvo.

 

 

Tajana Umnik

 

SAJAM UDRUGA 2009. GODINE 

Dana 26.09.2009. godine, u organizaciji Savjeta mladih Grada Karlovca i Udruge Carpe Diem, održan je prvi Sajam Udruga na kojem je sudjelovalo ukupno 64 udruga sa područja Karlovačke županije. Susret je održan s ciljem prezentiranja i promoviranja lokalnih udruga, poticanja građana na uključivanje u rad udruga, te međusobnog povezivanja i razvoja suradnje među udrugama. Na ovoj manifestaciji udruge su prezentirale svoje aktivnosti, dosadašnja postignuća i buduće planove, i to istodobno na više različitih lokacija: na parkiralištu ispred Školske športske dvorane, Vunskom polju, te u prostorijama male škole „Rakovac“.

Na ovoj cjelodnevnoj manifestaciji prezentirana je i naša Udruga, koja je zbog velikog odaziva udruga te nedostatka štandova, bila prisiljena dijeliti štand sa predstavnicima Udruge defektologa Karlovačke županije.  Na štandu naše Udruge  predstavljena su različita pomagala za slijepe koja su pobudila veliki interes šire javnosti, poput brailleovog pisaćeg stroja Perkins, četverokanalnog kazetofona, atlasa za slijepe, društvenih igara za slijepe, bijelog štapa, pisaće table sa šilom, budilice i ručnog sata za slijepe, govornog toplomjera, govornog tlakomjera, govornog prepoznavača boja i sl.  Također, svima zainteresiranima podijeljeni su primjerci časopisa „Život slijepih – list za slijepe i njihove prijatelje“, zbornika Udruge „Korak u život“, te informativne brošure pod nazivom „Na koji način voditi slijepu osobu“. Organizatorima ovog susreta možemo uputiti samo riječi pohvale, te se nadamo da će postati tradicionalan. 

 

 

 

Zoran Lukšić

 

PRIJATELJSKI SUSRET UDRUGE SLIJEPIH KARLOVAČKE ŽUPANIJE I UDRUGE SLIJEPIH ŽUPANIJE ISTARSKE U PULI

19.09.2009. godine održan je tradicionalni susret Udruge slijepih Županije istarske-Pula i Udruge slijepih Karlovačke županije u Puli. Na susretu koji se održava svake godine predstavnici Udruga razmijenili su iskustva o radu Udruga, o pomoći slijepim osobama, te o problemima s kojima se susreću u svom radu. Nakon ugodnog druženja i razmjene iskustava održan je turnir u pikadu gdje su Karlovčani osvojili 2. mjesto ekipno, a pojedinačno u A kategoriji bez ostatka vida Vlatko Golac osvojio je 2. mjesto, Milan Đurić 3. mjesto, te u B kategoriji s ostatkom vida Vladimir Srpak osvojio je 1. mjesto. Susret je protekao u ugodnoj atmosferi uz odličnu organizaciju Udruge slijepih Županije istarske-Pula.

 

 

Predsjednik Udruge:

                                                                                                     Vlatko Golac

SUSRET PRIJATELJA

U prostorijama Udruge slijepih Primorsko-goranske županije u Rijeci, 05. rujna 2009. godine održan je tradicionalni susret slijepih žena Udruge slijepih Županije istarske Pula, Udruge slijepih Karlovačke županije i Udruge slijepih Primorsko-goranske županije. Našu Udrugu ovom prigodom predstavljale su četiri članice: Slavica Spičanović, Nevenka Kruljac, Ana Milovac i Štefica Kapitanić.U prijateljskom ozračju sve prisutne žene pozdravio je predsjednik Udruge slijepih Primorsko-goranske županije, te predsjednica sekcije žena, čime je i započeo ovaj susret. Nakon doručka održan je turnir u pikadu između tri udruge sa po četiri predstavnice u svakoj ekipi. Prvo mjesto osvojila je Udruga slijepih Primorsko-goranske županije, drugo mjesto Udruga slijepih Županije istarske Pula, dok je treće mjesto pripalo našoj Udruzi. Za osvojene plasmane u odigranom turniru sve tru Udruge dobile su prikladne pehare.

Nakon turnira u pikadu uslijedio je odlazak u drevni pomorski grad Bakar. Uz vodiča, krenuli smo u obilazak starog dijela bakarskih ulica i trgova, te smo posjetili Crkvu Svetog Andrije. Nakon razgledavanja uslijedilo je odmor uz pripadajuće osvježenje u bakarskoj konobi. Ženama je poslužen obilat ručak s ukusnim desertom. Nakon ručka uslijedilo je druženje žena uz zvukove harmonike koju je svirao gospodin Ivan Terljević.Kao uspomenu na ugodno druženje Udruga slijepih Primorsko-goranske županije svakoj je ženi uručila prikladan poklon; monografiju Primorsko-goranske županije uz glazbeni CD, koja će nas podsjećati na ugodno provedene trenutke do ponovnog susreta sljedeće godine.

 

Tajana Umnik

 

NAGRADA GRADA KARLOVCA PREDSJEDNIKU UDRUGE SLIJEPIH

KARLOVAČKE ŽUPANIJE VLATKU GOLCU

Dana 13.07.2009. godine, povodom obilježavanja 430. rođendana grada Karlovca, u Gradskom kazalištu „Zorin dom“ održana je svečana sjednica Gradskog vijeća u sklopu koje se svake godine dodjeljuju nagrade i priznanja najzaslužnijim građanima, pravnim osobama, udrugama, klubovima, organizacijama i zajednicama za njihovo djelovanje kojim su pridonijeli razvoju, boljitku i promociji grada Karlovca ili njegovih pojedinih djelatnosti. Ove godine nagrada Grada Karlovca, koja je ujedno i najprestižnija nagrada koju Grad Karlovac uopće dodjeljuje, pripala je predsjedniku Udruge slijepih Karlovačke županije, gospodinu Vlatku Golcu,  temeljem njegovog dugogodišnjeg požrtvovnog rada i borbe za što bolje uvjete života slijepih osoba na području Karlovačke županije. Ova prestižna nagrada, ujedno je i veliko priznanje našoj Udruzi za dugogodišnji  kvalitetan i uspješan rad.

 

 

Zoran Lukšić

 

POSJET JARUNU I TUHELJSKIM TOPLICAMA

Dana 17. lipnja 2009. godine Udruga slijepih Karlovačke županije organizirala je izlet za svoje članove u sklopu projekta „Mi to možemo“, financiranog od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Ujutro su članovi krenuli u Zagreb u obilazak višeosjetilnog parka na južnoj strani Jaruna. To je prvi takav park u Hrvatskoj, a prilagođen je potrebama slijepih i slabovidnih osoba, te osoba s invaliditetom. Uz stručno vodstvo obišli smo višeosjetilni park, te stazu za slijepe i slabovidne osobe gdje se ciljano odabranim biljem djeluje na ljudska osjetila. Sastavni dio parka su i skulpture koje služe kao smjerokaz ili taktilni podražaj, te su odabrane biljke koje se ističu strukturom lista ili kore, mirisom, prepoznatljivim i jestivim plodom, šumom lišća, pa su članovi mogli osjetiti i opipati raznovrsno bilje, plohe i sprave za slijepe osobe. Nakon posjete Jarunu krenuli smo na kupanje u Tuheljske toplice u luksuznim vanjskim i unutarnjim bazenima. Tuheljske toplice poznato su lječilište, kupalište i izletište. Smještene su na samom izvoru termalne vode i ljekovitog blata, okružene zelenilom netaknute prirode zagorskih brežuljaka. U restoranu Terma Tuhelj bio je organiziran obilan i bogat ručak za sve članove. Nakon ručka članovi su nastavili uživati u bogatoj ponudi vanjskih i unutarnjih bazena Tuheljskih toplica. Nakon ugodnog druženja i kupanja uslijedio je povratak kući autobusom te nastavak ugodne atmosfere i razmjena pozitivnih dojmova svih sudionika. I ovog puta Udruga slijepih Karlovačke županije za svoje članove i njihove pratioce snosila je sve troškove izleta.

 

 

Tajana Umnik

 

 

SREDIŠNJE OBILJEŽAVANJE ŠEZDESETE OBLJETNICE OSNUTKA UDRUGE SLIJEPIH KARLOVAČKE ŽUPANIJE

 Dana 03.06.2009. godine Udruga slijepih Karlovačke županije obilježila je  jubilarnu šezdesetu obljetnicu svojeg rada i postojanja u prostorijama Gradskog kazališta „Zorin dom“, u Karlovcu. Svečanosti su prisustvovali predstavnici gradske i županijske vlasti, predstavnici općina i gradova unutar Karlovačke županije, predstavnici udruga slijepih,  brojni članovi i svi ostali dugogodišnji prijatelji naše Udruge. Svečanost  je himnom otvorila poznata hrvatska operna diva, porijeklom iz našeg grada, gospođa Ivanka Boljkovac, nakon čega je predsjednik Udruge Vlatko Golac pozdravio sve prisutne. Uslijedilo je čitanje referata o razvoju Udruge kroz povijest, te o svim njenim dosadašnjim uspjesima i dostignućima. Manifestaciju je upriličio i poznati hrvatski glazbenik, također ponos našeg grada, gospodin Viktor Vidović, koji je svojom besprijekornom glazbenom izvedbom uveselio sve prisutne. Uslijedila je dodjela prigodnih poklona, plaketa i zahvalnica svima onima koji su kroz povijest svojim neizmjernim doprinosom omogućili, i još uvijek omogućavaju uspješan rad naše Udruge, te poboljšanje kvalitete života svih slijepih na području Karlovačke županije. Udruga je ovom prilikom primila prigodne poklone od predstavnika Hrvatskog saveza slijepih, te od ostalih prijateljskih udruga. Nakon dodjele priznanja uslijedila je skromna zakuska za sve prisutne, a druženje je nastavljeno i u prostorijama Udruge. Na kraju, želimo zahvaliti svim dosadašnjim članovima, zaposlenicima, prijateljima i vanjskim suradnicima koji su svojim zalaganjem svih ovih godina pridonijeli uspješnom radu Udruge slijepih Karlovačke županije.

 

 

Zoran Lukšić

 

TRADICIONALNI SUSRET TRIJU PRIJATELJSKIH UDRUGA

 

 Dana 30.05.2009. godine u Puli je održan prijateljski susret triju udruga slijepih: Udruge slijepih Istarske županije – Pula, Udruge slijepih Primorsko –goranske županije, te Udruge slijepih Karlovačke županije, a naknadno su se priključili i članovi Udruge slijepih Međimurske županije. Susret se sastojao od ekipnih i pojedinačnih natjecanja u pikadu, ekipnog natjecanja u kuglanju koje se održavalo u ERKS  „Cukrići“, te pojedinačnog natjecanja u šahu koje se također održavalo u ERKS „Cukrići“. Na navedenim natjecanjima sudjelovalo je sedam članova naše Udruge koji su ostvarili zapažene rezultate: u ekipnom, te u pojedinačnom  natjecanju u pikadu osvojena su treća mjesta,  u ekipnom natjecanju u kuglanju osvojeno je treće mjesto, dok je u pojedinačnom natjecanju u šahu osvojeno također treće mjesto. Ovaj tradicionalni susret prošao je u znaku druženja i prijateljskog ozračja između svih prisutnih. Na kraju valja napomenuti da će sljedeće godine domaćin ovog susreta biti naša Udruga.

 

 

Marijan Brazdičić

 

 

SUSRET SLIJEPIH ŽENA HRVATSKE

 

 

Dana 09. i 10. svibnja 2009. godine, povodom blagdana Majčinog dana, održan je susret slijepih žena iz cijele Hrvatske. Ovaj susret obilježava se svake godine u drugom gradu, dok je ove godine našoj Udruzi pripala čast za organizaciju susreta nakon punih dvadeset i devet godina.

 

Susret je započeo u subotu, okupljanjem žena i njihovih pratioca u prostorijama Udruge, nakon čega je uslijedio organizirani prijevoz autobusom do restorana «Frankopan», gdje su naše gošće bile smještene. Nakon svečanog ručka uslijedio je izlet u Svetice gdje je izvršeno razgledavanje Pavlinskog samostana i Crkve Blažene Djevice Marije. Nakon toga obiđene su znamenitosti starog grada Ozlja, u sklopu kojeg je posjećen i muzejski prostor starog grada. Uslijedio je odlazak u Krašić gdje je obiđena znamenita Krašićka crkva i Dolina kardinala iz koje je potekao blaženi kardinal Alojzije Stepinac, kao i drugi hrvatski svećenici. Nakon povratka u hotel «Frankopan» i svečane večere, održana  je zabava i humanitarna tombola za sve sudionice uz prigodnu glazbu do kasnih večernjih sati.

 

U nedjelju, nakon doručka, za sve sudionice susreta održana je edukativna radionica na temu «Pomoć slijepoj ženi u odabiru odjevnih predmeta» koju je vodio poznati karlovački stilist Igor Dobranić. Nakon radionice slijedio je susret svih prisutnih sa članicama Zadruge Božur, koje su tom prilikom održale prezentaciju svojih tradicionalnih proizvoda. U 12:30 održan je svečani ručak, nakon čega je uslijedio prijevoz sudionica na autobusni i željeznički kolodvor, čime je ovaj susret završio.

 

 

 

Zoran Lukšić

 

USKRŠNJI DOMJENAK

Dana 22.04.2009. godine u 16 sati  u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije održan je Uskršnji domjenak za sve prisutne članove Udruge. Gost na domjenku bio je povjerenik za pastoral za osobe sa posebnim potrebama pri Zagrebačkoj nadbiskupiji, gospodin Dragutin Goričanec, koji je tom prigodom održao kratku duhovnu obnovu za prisutne članove. Također, gospodin Goričanec uveseljavao je sve prisutne pjesmom i glazbom na  harmonici, što je članove Udruge posebno oduševilo.  Susret je prošao u vrlo pozitivnom ozračju na radost svih prisutnih članova.

 

 

Zoran Lukšić

 

OSMI OŽUJAK!

 

Povodom 8. ožujka, Međunarodnog dana žena, u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije održan je susret naših članova sa članicama Zadruge Božur, kojom su nam prigodom prezentirale svoje radove i počastile nas svojim ekološki uzgojenim proizvodima. Uz eko proizvode jedan dio članica Zadruge Božur bavi se i proizvodnjom čipke i tekstilnih predmeta. Kao gošće bile su nam i gospođe iz Katarine Zrinske. Uz upoznavanje naših članova sa članicama iz Zadruge Božur, postavljen je novi kontakt slijepih s novim prijateljima i time je postignuta socijalizacija naših članova u društvu.

 

 

Sanja Vergaš

 

 

ČLANOVI UDRUGE NA PREDSTAVLJANJU NAJVEĆE SLIKE NA SVIJETU

 

26.02.2009. godine članovi naše udruge posjetili su predstavljanje najveće slike na svijetu slikara Đuke Siroglavića u prostorijama Hrvatskog društva političkih zatvorenika u Zagrebu. Prilikom ove manifestacije predstavljena je knjiga s ratnom tematikom «Družili smo se sa smrću» autora Đuke i Sonje Siroglavić. Valja napomenuti da je slikom «Val»,  veličine 11 tisuća kvadratnih metara i težine veće od pet tona, oboren Guinnessov rekord. Ova manifestacija bila je humanitarnog karaktera, budući da je gospodin Siroglavić odlučio 1000 dijelova ove slike donirati za 33 udruge. Tako je i naša udruga dobila dio ovog značajnog djela koje će od  sada krasiti naše prostorije.

 

 

DAN VALENTINOVA

 

Povodom obilježavanja blagdana Svetog Valentina Udruga slijepih Karlovačke županije organizirala je prvo ovogodišnje druženje za svoje članove. Tom prilikom u novo adaptiranim prostorijama naše Udruge okupio se veliki broj članova koji su razgledali adaptirani prostor i izrazili zadovoljstvo sa svime što je učinjeno. Ovogodišnje druženje članstva svojom prisutnošću obogatila je i poznata karlovačka pjesnikinja i dugogodišnja prijateljica naše Udruge, gospođa Ana Postružnik, koja nam je tom prilikom predstavila svoju najnoviju zbirku pjesama objavljenu pod nazivom „Oaza samoće“. Gospođa Postružnik je i ovaj puta svojom jednostavnošću i neposrednošću, kao i svojom predivnom najnovijom poezijom izazvala izvanredno dobro raspoloženje kod svih naših članova koji su nakon toga nastavili druženje u radosnom tonu uz skromnu zakusku do ranih popodnevnih sati.

 

 

Anita Milčić

 

 

OTVORENE NOVOUREĐENE PROSTORIJE

 

Uoči obilježavanja 60. godišnjice rada Udruge slijepih Karlovačke županije dana 27. siječnja su, u nazočnosti gradonačelnika Damira Jelića i župana Ivice Horvata, svečano otvorene adaptirane prostorije udruge. Adaptaciju je financiralo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi s 88 tisuća kuna, a obuhvatila je uređenje sanitarnog čvora, vratiju, parketa i zidova. Predsjednik Vlatko Golac upoznao je goste s aktivnostima njihovih članova među kojima su one sportske i kulturne naravi i pružanje pomoći socijalno ugroženim članovima.

 

Gradonačelnik i župan pohvalili su rad udruge koja je po pisanju projekata jedna od najaktivnijih u Karlovcu i obećali veća sredstva za potrebe slijepih u gradu i županiji. Udruga je predstavila novi broj svog časopisa „Život slijepih – List za slijepe i njihove prijatelje“ te najavila nastavak provođenja projekta „Mi to možemo“ namijenjenog obučavanju slijepih u samostalnom kretanju po gradu.

 

 

 

LJEPŠI I RADOSNIJI BOŽIĆ ZA SNJEŽANU I JOVANKU

Ove godine u prosincu, mjesecu darivanja, članice Udruge slijepih Karlovačke županije odlučile su ovaj Božić učiniti radosnijim i ljepšim Snježani Kucjak i Jovanki Bjelajac, koje se već dugi niz godina nalaze na smještaju u ustanovi za smještaj i rehabilitaciju odraslih osoba u Loboru bez i jedne kune vlastitih primanja.

U danima adventa na prijedlog sekcije žena u našoj udruzi pokrenuta je akcija prikupljanja dragovoljnih priloga kojima su naše članice željele obradovati teško bolesnu Snježanu Kucjak i Jovanku Bjelajac. U ovu akciju uključili su se i naši kolege, tako je za vrlo kratko vrijeme sakupljena lijepa svotica novca.

Dana 20. prosinca tajnica Anita Milčić, voditeljica sekcije žena Antonija Hasan i članica izvršnog odbora Sanja Vergaš posjetile su Snježanu Kucjak i Jovanku Bjelajac u ustanovi u Loboru. Tom prilikom uručen im je u spomenutoj akciji prikupljen novac, kao i Božićni poklon paketi naše udruge.

Dirnute našom pažnjom i ljubavlju naše prijateljice Snježana i Jovanka iskazivale su veliku radost i zahvalnost, kako zbog dobivenih poklona, ali još puno više od toga obradovala ih je naša posjeta kojom smo unijeli malo promjene u njihovu monotonu svakodnevnicu i spoznaje da u svojim patnjom ispunjenim životima nisu same, jer postoje prijatelji koji ih vole i misle na njih.

 

 

Anita Milčić

 

 

PROSINAČKE RADOSTI NAŠIH NAJMLAĐIH

Udruga slijepih Karlovačke županije i ove godine pripremila je puno radosti djeci svojih članova. Dan u oči blagdana svetog Nikole djeci su podijeljeni paketi sa puno različitih slatkiša koje nam je za ovu priliku donirala firma Kraš iz Zagreba. Uz ovakav obilan paket slatkiša svako dijete dobilo je i novčani poklon u visini 100 kuna što je dar naše udruge.

Povodom Božićnih blagdana djeci su podijeljeni prigodni Božićni poklon paketi koji su donacija Gradskog poglavarstva grada Karlovca.

Zahvaljujemo našim donatorima koji su nam svojom humanošću omogućili da smo i ove godine mogli djeci naših članova pripremiti puno blagdanskih radosti.

Anita Milčić

 

PIKADO TURNIR

U subotu 29. studenog 2008. godine u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije održan je tradicionalni pikado turnir na kojemu su nastupile četiri udruge: Udruga slijepih Istarske županije iz Pule, Udruga slijepih Zagorsko-krapinske županije iz Krapine, Udruga slijepih Šibensko-kninske županije iz Šibenika i domaćin Udruga slijepih Karlovačke županije. Natjecanje je održano u ekipnoj konkurenciji. Prvo mjesto zauzela je Udruga slijepih Istarske županije, drugo mjesto pripalo je domaćinu Udruzi slijepih Karlovačke županije, treće mjesto zauzela je Udruga slijepih Zagorsko-krapinske županije, dok je Udruga slijepih Šibensko-kninske županije završila kao četvrto plasirana na ovom natjecanju. Nakon službenog dijela bio je upriličen ručak za sve sudionike natjecanja uz prigodno druženje između starih prijatelja.

Anita Milčić

 

 

I MI TO MOŽEMO

Dana 8. studenog 2008. godine Udruga slijepih Karlovačke županije počela je sa provođenjem projekta „I mi to možemo“, koji je financiran od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, a čiji je cilj osposobiti slijepe osobe za samostalno kretanje po ulicama grada Karlovca. Prvi dio projekta odvijao se 8. i 9. studenog u Termama Topusko, a u njemu je sudjelovalo 8 članova Udruge slijepih Karlovačke županije i 8 njihovih volontera, koji su tom prilikom poslužili kao pratioci slijepih osoba. Stručne izvoditeljice projekta profesorice defektolozi, instruktori kretanja, tom prilikom, kroz stručne radionice obučavale su pratioce o vođenju slijepih osoba, kako bi iste imale apsolutnu sigurnost kad se kreću uz pomoć videćeg vodiča. Na istim radionicama slijepe osobe prošle su kroz obuku upoznavanja unutarnjeg prostora, primjenjivanjem tehnike bijelog štapa, osnovnog pomagala pri kretanju slijepih, te zaštite gornjeg i donjeg dijela tijela, kako bi njihovo kretanje u zatvorenom i otvorenom prostoru bilo što sigurnije i uz takvu zaštitu prolazilo bez ozljeda koje nastaju kod nailaženja različitih prepreka sa kojima se slijepe osobe prilikom kretanja susreću.

Nakon ovih edukacijskih radionica projekt će biti nastavljen individualnim radom sa svakim sudionikom. Svaki sudionik projekta odraditi će 18 školskih sati sa instruktorom kretanja te na taj način biti osposobljen za samostalno kretanje, što će svakom sudioniku projekta omogućiti samostalno obavljanje za život najnužnijih poslova, a time poboljšati i kvalitetu života.

Anita Milčić

 

 

AKTIVNOSTI UDRUGE SLIJEPIH KARLOVAČKE ŽUPANIJE POVODOM „DANA BIJELOG ŠTAPA“

Obilježavanje „Dana bijelog štapa“ pri Udruzi slijepih Karlovačke županije započelo je 10. listopada 2008. godine emisijom na lokalnoj televiziji 4 rijeke, u kojoj su gostovali predsjednik Udruge gospodin Vlatko Golac, dopredsjednik gospodin Marijan Brazdičić i tajnica pri Udruzi Anita Milčić, i u kojoj je emitirana reportaža snimljena za tu priliku, kroz koju su članovi Udruge slijepih Karlovačke županije upoznali javnost sa problemima, svakodnevnim životom i postignućima i uspjesima slijepih osoba.

13. listopada u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije održan je Dan otvorenih vrata za učenike osnovnih škola sa područja grada Karlovca. Učenici i njihovi nastavnici tom prilikom upoznati su sa pomagalima sa kojima se slijepe osobe svakodnevno služe, prezentirano je pisanje i čitanje Brailleovog pisma, a kroz razgovor sa voditeljima udruge mogli su saznati puno kako o radu udruge, tako i svakodnevnom životu slijepih osoba. Za prisutne učenika održano je i natjecanje u bacanju pikadu te su oni imali priliku vidjeti kako se natjecanje odvija na zvučnom pikadu, prilagođenom slijepim osobama, što je izazvalo oduševljenje među njima. Ovog puta najbolji u bacanju pikada bili su učenici škole Braća Seljan. Predsjednik i tajnik udruge odgovorili su na niz pitanja koja su prisutni učenici postavljali interesirajući se za probleme, svakodnevni život, postignuća i uspjehe slijepih osoba.      

Dana 14. listopada u prostorijama Knjižnice za mlade, Banjavčićeva 8, održane su dvije radionice na temu „Orijentacija i kretanje slijepih osoba u suradnji s videćom okolinom“ i „Komunikacija sa osobama sa oštećenjem vida“. Predavačice su bile profesorice defektolozi, gospođa Blaženka Paković i gospođa Gordana Šestić. Ove radionice bile su uvod u provođenje našeg novog projekta „I mi to možemo“, koji je financiran od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i koji će se provoditi u mjesecima koji su pred nama, a kroz koji će naši članovi biti osposobljavani za samostalno kretanje na području našeg grada. Ove radionice bile su upriličene za naše članove, za učenike srednjih škola sa područja grada Karlovca i za sve zainteresirane građane. Odaziv svih spomenutih na održane radionice nadmašio je sva naša očekivanja.

15. listopada također u Knjižnici za mlade organiziran je središnji dio obilježavanja Dana bijelog štapa, na kojem su bili prisutni svi članovi Udruge slijepih Karlovačke županije, kojima je zdravstveno stanje omogućavalo dolazak na jedan ovakav skup. Ovom skupu prisustvovali su i uzvanici, dogradonačelnik grada Karlovca gospodin Josip Zaborski, pročelnica odjela za zdravstvo i društvene aktivnosti pri Karlovačkoj županiji gospođa Višnja Jović, ravnateljica Centa za socijalnu skrb u gradu Karlovcu gospođa Mirjana Pogačić i voditeljica Odjela za ravnopravnosti spolova pri Karlovačkoj županiji gospođa Marica Dančulović, tajnica SOIA gospođa Veronika Lender, predsjednik Udruge umirovljenika gospodin Pavao Umnik te predsjednica Zajednice žena Katarina Zrinski gospođa Nada Gerber. Nakon pozdrava i uvodne riječi predsjednika Golca svi prisutni imali su priliku zajednički pogledati, za tu svrhu snimljenu televizijsku reportažu, kroz koju je na najbolji mogući način prezentiran rad naše Udruge, kao i život slijepih osoba sa njihovim problemima i postignućima. Nakon odgledane reportaže riječ je uzeo dogradonačelnik gospodin Josip Zaborski, koji je istakao kako je gledajući ovu reportažu, koja se sastojala od spontanih nastupa naših članova, doživio još veći senzibilitet za potrebe slijepih osoba te izrazio spremnost da će se kao čelnik Gradskog Poglavarstva ubuduće još više angažirati na pružanju pomoći i podrške slijepim osobama. Istovjetno mišljenje izrazila je i pročelnica Odjela za zdravstvo i društvene aktivnosti Karlovačke županije gospođa Višnja Jović. Predsjednik Udruge slijepih Karlovačke županije gospodin Golac i tajnica gospođa Milčić izrazili su veliko zadovoljstvo odnosom Gradskog Poglavarstva i Županije prema našoj Udruzi jer od njihove strane nismo doživljavani kao siromasi koji uvijek nešto trebaju, traže i mole, već kao partneri koji svoj rad usmjeravaju isključivo za dobro slijepe populacije. Iza toga uslijedio je nastup zbora Matice umirovljenika grada Karlovca, koji su toga dana članovima Udruge slijepih Karlovačke županije darovali jedan predivan koncert. Iza toga za sve članove pripremljen je domjenak u prostorijama udruge.     

 

Anita Milčić

 

STARI PRIJATELJI PONOVO ZAJEDNO 

Dana 27. rujna 2008. godine održan je tradicionalni susret članova Udruge slijepih Istarske županije i članova Udruge slijepih Karlovačke županije. Ovaj susret održava se naizmjenično svake godine u Puli i Karlovcu. Ove godine domaćin susreta bila je naša Udruga. Ovogodišnji susret bio je ispunjen natjecanjem u bacanju pikada, razmjenom iskustava iz rada obje udruge te ugodnim druženjem između članova obje udruge. Došlo je i do razmjene simboličnih poklona između obje udruge, a cjelokupno druženje bilo je ispunjeno prijateljstvom i razumijevanjem koje već niz godina između obje udruge postoji i koje će se sljedeće godine obnoviti istim ovakvim susretom u Puli.

Anita Milčić 

 

SUSRET SLIJEPIH ŽENA U PULI

Tradicionalni susret žena prijateljskih udruga slijepih Istarske županije, Primorsko-goranske županije i Karlovačke županije održan je 13. rujna 2008. godine, a domaćin ovogodišnjeg susreta bila je Udruga slijepih Istarske županije, koja je ovogodišnji susret organizirala u Puli. Na taj susret ispred Udruge slijepih Karlovačke županije odazvalo se šest članica i predsjednik udruge Vlatko Golac. Susret je bio ispunjen razmjenom iskustava vezanih uz svakodnevni život između sudionica navedenog susreta, članica Udruge slijepih Istarske županije, Primorsko-goranske županije i Karlovačke županije. Sudionice ovog susreta imale su priliku razgledati Pulu i posjetiti daleko poznatu pulsku Arenu. Nakon toga u prostorijama Udruge slijepih Istarske županije bilo je organizirano natjecanje u pikadu, u kojem je sudjelovala većina učesnica ovog susreta. Prvo mjesto u A kategoriji zauzela je predstavnica Udruge slijepih Istarske županije, profesorica Đina Tončić Fonović. Prvo mjesto u B kategoriji osvojila je predstavnica Udruge slijepih Primorsko-goranske županije, gospođa Vilma. Nakon uživanja u igri pikada došlo je do razmjene poklona između prisutnih udruga, a domaćin ovogodišnjeg susreta Udruga slijepih Istarske županije uručila je prigodni poklon svakoj ženi sudionici ovog susreta i nazočnim udrugama. Ovogodišnji susret slijepih žena triju prijateljskih udruga završio je zajedničkim ručkom i druženjem. Rastali smo se uz želju da se sljedeće godine u isto ovako velikom broju okupimo u Rijeci, kada će domaćin ovog skupa žena biti Udruga slijepih Primorsko-goranske županije.

 

Antonija Hasan

 

SOCIJALNA ZAŠTITA ČLANOVA

Od kada Udruga slijepih Karlovačke županije ima socijalnu radnicu mnogo se radi na socijalnoj zaštiti članova. Osnovali smo Tim koji radi na pomoći socijalno najugroženijim članovima, a to obuhvaća i naše odlaske na teren, dakle posjete njihovim kućama i razgovore sa članovima njihovih obitelji. Također naše članove obilazimo i u bolnici, kada su na liječenju i kada im je najteže.

Iz iskustva mogu reći da su upravo ti posjeti, u kući, a pogotovo u bolnici najvredniji za naše članove. Uvjerila sam se da jedan razgovor, nekada par riječi čovjeku puno više znači nego da je dobio ne znam kakvo bogatstvo. Tako su svi naši obilasci, nekada i vrlo zahtjevni, već samim time što su dosta udaljeni od Karlovca, i što neki ljudi stanuju na mjestima za koja i nismo znale da postoje, vrlo udaljena sela, gdje vas čudi da tako daleko od svega ljudi uopće žive bili nagrađeni zadovoljstvom i srećom naših članova, koji su se uvijek iskreno radovali našem dolasku. Puno im je značila naša iskazana briga, suosjećanje i razumijevanje njih i njihovih problema, te spremnost da im se pomogne u ostvarivanju njihovih prava, da ih se uputi i savjetuje i tek da se sa njima porazgovara o sasvim običnim stvarima i svakodnevnim temama.

U prvoj polovici ove godine posjetili smo 24 člana u njihovim kućama, a jednog našeg člana posjetili smo u Karlovačkoj bolnici.

Prilikom obilaska našim članovima uručili smo i materijalne pomoći. Tako smo osigurali 10 materijalnih pomoći onim članovima koji nemaju prihoda (žive od socijalne pomoći), a uza to Udruga je za svakog posjećenog člana osigurala i prigodan poklon paket.

Također je Udruga i ove godine svojim članovima osigurala donaciju u ogrjevnom drvetu. Drva je doniralo poduzeće PD Lignum, a dogovoren je i prijevoz do kuća članova sa Komunalnim poduzećem Duga Resa. Drva je dobilo 6 naših članova. 

                                                                                                  Tanja Jezerinac, dipl. soc. radnik

 

KARLOVČANI NA IZLETU U ČAKOVCU

Dana 11. lipnja 2008. godine po odluci Izvršnog odbora Udruga slijepih Karlovačke županije organizirala je za svoje članove izlet u drevni grad Čakovec u Međimurskoj županiji. Tog dana za članove Udruge slijepih Karlovačke županije bio je organiziran posjet crkvi Svetog Nikole, kojom prilikom su bili upoznati, kroz iscrpno izlaganje tamošnjeg gvardijana, o djelovanju franjevaca na području Čakovca kroz 350 godina njihovog dolaska na to područje. Iza toga bio je organiziran posjet muzeju Međimurja u Čakovcu. Tom prilikom članovi su imali priliku upoznati povijest toga kraja i sve važnije događaje koji su se tijekom vremena odvijali na tim prostorima. Članovi su imali priliku, uz stručno tumačenje voditelja, razgledati sve postave istog muzeja, kroz koje je izražen svakodnevni život i rad ljudi na Međimurskom području kroz stoljeća koja su iza nas. Nakon toga u restoranu Pilka za sve sudionike izleta upriličen je ukusan i obilan ručak. Nakon ručka organiziran je posjet Čakovečkim bazenima gdje su članovi proveli drugi dio izleta u plivanju i uživanju u svim popratnim sadržajima koje nude predivno uređeni bazeni grada Čakovca. U večernjim satima uslijedio je povratak kući autobusom koji je protekao u radosnoj atmosferi i izražavanju zadovoljstva organizacijom i sadržajem ovog izleta od strane svih sudionika. I ovog puta Udruga slijepih Karlovačke županije za svoje članove i njihove pratioce snosila je sve troškove izleta.

Anita Milčić

 

RAZVOJ KULTURE U KARLOVCU

Dana 26. svibnja 2008. godine po želji svojih članova Udruga slijepih Karlovačke županije organizirala je u Biblioteci za mlade, kako za svoje članove tako i za sve zainteresirane članove, tribinu pod nazivom „Razvoj kulture u Karlovcu“, koju je održao profesor Vladimir Peršin i na kojoj je bilo govora o svim kulturnim događajima koja su se kroz minula stoljeća odvijala u našem gradu, sve do današnjih dana. Na kraju zainteresirani imali su priliku postavljati različita pitanja vezana uz spomenutu tematiku na koje je profesor Peršin sa puno strpljenja rado odgovarao. Svi prisutni izrazili su zadovoljstvo sa svime što su ovom prilikom čuli i tako još više proširili svoja saznanja o kulturnom razvoju kroz koji je naš grad minulih stoljeća prolazio.

Anita Milčić

 

DRUŽENJE ČLANOVA TRIJU PRIJATELJSKIH UDRUGA

Dana 17. svibnja 2008. godine u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije održano je druženje između članova Udruge slijepih Istarske županije iz Pule, Udruge slijepih Primorsko-goranske županije iz Rijeke i domaćina, Udruge slijepih Karlovačke županije. Tom prilikom za sve sudionike ovog događaja bila je organizirana šetnja na Koranu, posjet Karlovačkom muzeju, te natjecanje u bacanju pikada, te zajednički ručak, nakon kojeg je uslijedila razmjena iskustava u radu prisutnih udruga, te sklapanje novih prijateljstava i obnavljanje onih već postojećih. Udruge su međusobno razmijenile prigodne poklone. Svi sudionici ovog druženja razišli su se svojim kućama noseći sjećanje na još jedan lijepo provedeni dan u gradu na četiri rijeke.

Anita Milčić

 

DAN OBITELJI U DOMU ZA STARIJE OSOBE SVETI ANTUN

Dana 15. svibnja u domu za starije osobe sveti Antun u Karlovcu održano je tradicionalno obilježavanje dana obitelji.

Toga dana svake godine susreću se u prostorijama doma sveti Antun korisnici članovi njihovih obitelji i djelatnici doma,

 Koji taj dan provode u zajedničkom druženju, iskazujući ljubav i poštovanje jedni drugima. Na poziv  članice naše udruge i  korisnice doma za starije osobe sveti Antun gospođe Slavice Spičanović ovogodišnjem obilježavanju dana obitelji prisustvovale su  tajnica Udruge slijepih Karlovačke županije Anita Milčić i socijalna radnica pri istoj udruzi Tanja Jezerinac. Jer gospođa Slavica Udrugu slijepih Karlovačke županije doživljava kao svoju drugu obitelj. Svečanost je započela koncertom pjevačkog zbora doma sveti Antun koji je uz pratnju mladih tamburaša iz KUDA Matija Gubec izvodio pjesme koje zbor pjeva na svojem svako tjednom glazbenom druženju. Bili smo oduševljeni izvedenim koncertom u  kojem  su pjevali stari u poodmakloj životnoj dobi a svirali mladi koji su tek na pragu života i koji su ujedinjeni u ljubavi prema glazbi izveli ovaj predivni

Nakon toga imali smo priliku promatrati igrokaz pod naslovom Zašto je tajnica dobila otkaz u izvedbi korisnika doma sveti Antun koji su nas odličnom glumom pripremanom pod vodstvom njihove socijalne radnice gospođe Dubravke nasmijali do suza. 

Iza toga uživali smo u razgledavanju radova koje korisnici doma svakodnevno izrađuju na svojim kreativnim radionicama. Oduševljeni ljepotom radova i marljivošću ljudi koji su unatoč visoke životne dobi zadržali kreativnost kojom mogu izrađivati radove na čijoj bi im ljepoti mogle pozavidjeti i mnogo mlađe osobe,  krenuli smo u blagovaonicu gdje smo uživali u veoma ukusnim delicijama koje su za tu priliku pripremili majstori iz domske kuhinje. Ovdje nas je čekalo još jedno lijepo iznenađenje susreli smo se i sa našom drugom članicom teško bolesnom gospođom Zorom Amić koja svoje dane provodi smještena u stacionaru vezana uz bolesničku postelju, ali ovog dana njezin sin i snaha uz pomoć djelatnika doma pronašli su mogućnosti da ju izvedu u društvo i tako unesu malo promjene u njezinu svakodnevnicu.

U društvu naše domaćice gospođe Slavice prošetali smo lijepo uređenom parku doma sveti Antun, nakon čega smo se uputili u sobu gospođe Slavice gdje smo uživali u predivnom cvijeću koje ona unatoč svoje visoke slabo vidnosti sa puno ljubavi njeguje. Ostatak vremena proveli smo u ugodnom ćaskanju sa gospođom Slavicom i u ranim večernjim satima oprostivši se od nje napustili smo dom za starije osobe sveti Antun, sa predivnim sjećanjem na ovaj lijepi svibanjski dan, osjećajući veliku radost zbog svega lijepog što smo doživjeli družeći se sa gospođom Slavicom korisnicima i djelatnicima doma za starije osobe sveti Antun.         

Milčić Anita

 

IZRAZ LJUBAVI PREMA SLIJEPIMA HDZ-a KARLOVAČKE ŽUPANIJE - ZAJEDNICE ŽENA „KATARINA ZRINSKI“

Dana 28.04.2008. godine Udrugu slijepih Karlovačke županije posjetile su predstavnice Županijske zajednice žena „Katarina Zrinski“, koje su tog dana obilježavale dan pogibije Zrinskog i Frankopana, hrvatskih velikana, jer spomenuta zajednica nosi ime „Katarina Zrinski“ i po uzoru na tu velikanku hrvatske povijesti, svakodnevno djeluje postupajući po njenim stavovima i slijedeći njezin sjajan primjer.

Tog dana uz žene koje pripadaju Zajednici žena „Katarina Zrinski“ Karlovac, Udrugu slijepih Karlovačke županije posjetili su i njihovi gosti iz cijele Hrvatske, koji su tog dana došli na spomenutu svečanost. U prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije tom prilikom našli su se tri saborske zastupnice, Karmela Caparin – predsjednica zajednice žena na državnom nivou i Bjelovarske županije, Nevenka Majdanić – predsjednica zajednice žena „Katarina Zrinski“ Osječko-baranjske županije i Ivanka Roksandić – predsjednica zajednice žena Sisačko-moslavačke županije i ostale gošće predstavnice Zajednice žena „Katarina Zrinski“ iz cijele Hrvatske. Ovaj skup bio je uvećan i prisustvom Karlovačkog gradonačelnika gospodina Damira Jelića i tajnika HDZ-a Karlovca gospodina Ivana Krznarića.

Povod ovoj posjeti bila je predaja govornog tlakomjera Udruzi slijepih Karlovačke županije, što je donacija HDZ-a Karlovačke županije – Zajednice žena „Katarina Zrinski“ Udruzi slijepih Karlovačke županije. To je nastavak suradnje koja je započela 5. ožujka 2008. godine, kada je Udruga slijepih Karlovačke županije povodom Međunarodnog dana žena 8. Marta organizirala dan otvorenih vrata na koji su bile pozvane žene svih političkih stranaka i udruga koje se bave pitanjem žena u našem gradu, sa ciljem pobuđivanja senzibiliteta za probleme slijepih žena kod istih. Tom prilikom žene Zajednice žena „Katarina Zrinski“ izrazile su najveću osjetljivost za potrebe slijepih žena i predvođene svojom predsjednicom gospođom Nadom Gerber, povele akciju prikupljanja novčanih sredstava za nabavku govornog tlakomjera za potrebe članova Udruge slijepih Karlovačke županije, kojeg je tog dana gospođa Nada Gerber predala kao poklon Udruzi slijepih Karlovačke županije.

Nakon ovog humanog čina nastavljen je razgovor između članova Udruge slijepih Karlovačke županije i naših gostiju kroz koji su oni upoznati sa radom Sekcije slijepih žena pri našoj Udruzi i ostalim problemima sa kojima se slijepe osobe susreću.

Ovu priliku iskoristio je predsjednik Udruge slijepih Karlovačke županije gospodin Vlatko Golac, obrativši se prisutnim saborskim zastupnicama sa zamolbom da, kad za to dođe vrijeme, podrže rješenje pitanja doplatka za tuđu pomoć i njegu za koje se Hrvatski savez slijepih već godinama bori. Nadamo se da će ovaj susret sa spomenutim saborskim zastupnicama makar malo pridonijeti rješenju ovog gorućeg pitanja za slijepe.

Nakon ovog humanog čina koji se odvijao u prostorijama naše Udruge, nastavljeno je druženje između članica Udruge slijepih Karlovačke županije, Zajednice žena „Katarina Zrinski“ i njihovih gostiju, polaganjem vijenca na spomenik Katarine Zrinske u predvorju Karlovačkog muzeja, te prisustvom na predavanju koje je u prostorijama Zorin doma u Karlovcu održao gospodin doktor Milan Kruhek na temu uloga Zrinskih i Frankopana u Hrvatskoj povijesti. Druženje je završilo svečanim domjenkom koji je protekao u toploj, radosnoj i prisnoj atmosferi. Ovaj dan ostao je svim članicama Udruge slijepih Karlovačke županije u najljepšem sjećanju. Još ćemo se dugo sjećati humanosti i ljubavi koja nam je toga dana bila iskazana od strane HDZ-a Karlovačke županije – Zajednice žena „Katarina Zrinski“ i njihovih gostiju iz cijele Hrvatske.

 

 

MALENI U POSJETU UDRUZI SLIJEPIH

Dana 10.04.2008. godine Udrugu slijepih Karlovačke županije posjetilo je dvanaestero djece vjeroučenika iz evanđeoske crkve „Milost i istina“, koja djeluje u neposrednoj blizini naše Udruge. Do ovog posjeta došlo je na inicijativu same djece, pripadnika spomenute crkvene zajednice, koja su izrazila želju da upoznaju slijepe građane pored čijih prostorija svakodnevno prolaze. Djeca su posjetila našu Udrugu u pratnji svojih vjeroučiteljica, Marije Buljat i njene pomoćnice Snježane. Tom prilikom djeca su kroz razgovor upoznata sa načinom života slijepih ljudi i sa svime onim što naša Udruga kroz svoje djelovanje čini na poboljšanju njihovog života. Isto tako djeci su pokazana pomagala sa kojima se slijepi ljudi svakodnevno služe, kao što su govorno računalo, govorni mobitel, vaga i toplomjer, stroj za pisanje brajice i sva ostala pomagala koja služe slijepima za pisanje. Pokazane su također i knjige tiskane na brajici te je izvršena prezentacija čitanja Brajevog pisma. Djeci je također prezentirana najnovija Biblija za slijepe u zvučnoj tehnici, snimljena na CD-ima, koju je Udruga Zamisli iz Zagreba kreirala tako da bude dostupna najširem krugu slijepih ljudi u Hrvatskoj i koju sada posjeduju svi naši za to zainteresirani članovi. Djeci je također prikazan i kratki edukativni film „Kako susretati i voditi slijepu osobu“. Nakon toga nastavljeno je druženje između naših malih gostiju, njihovih vjeroučiteljica i naših članova, koje je bilo ispunjeno prisnim i ugodnim razgovorom, a naši gosti razveselili su nas zapjevavši pjesme koje su tijekom vjeronauka kroz trud svojih vjeroučiteljica naučili. Ovo druženje ostalo je u ugodnom i radosnom sjećanju kako našim članovima, tako i našim malim gostima, i uvjereni smo da će ono pridonijeti razvoju prijateljstva između slijepih osoba u našem gradu i spomenute djece koja su kroz ovu posjetu našoj Udruzi imala priliku upoznati slijepe ljude, njihov život, njihove potrebe, postignuća i uspjehe.

 

 

IZBORNA SKUPŠTINA UDRUGE SLIJEPIH KARLOVAČKE ŽUPANIJE

Dana 29.03.2008. godine u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije održana je Izborna godišnja skupština kojoj je prisustvovalo svih 17 delegata, koji sačinjavaju Skupštinu Udruge slijepih Karlovačke županije. Spomenutoj Skupštini prisustvovali su i uzvanici, predstavnici prijateljskih udruga sa kojima Udruga slijepih Karlovačke županije njeguje dugogodišnju suradnju i prijateljstvo. Kao gosti na spomenutoj Skupštini sudjelovali su predsjednik Hrvatskog saveza slijepih gospodin Vojin Perić, predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije gospođa Marija Ciglar iz Čakovca, predsjednik Udruge slijepih Primorsko-goranske županije gospodin Duško Miočić iz Rijeke i predstavnik Udruge slijepih Istarske županije gospodin Edo Žufić.

Na istoj Skupštini pročitan je Izvještaj o radu Udruge slijepih Karlovačke županije za 2007. godinu, kao i dodatak istom koji govori o radu iste Udruge u prva tri mjeseca 2008. godine. Pročitani izvještaji izazvali su pozitivno izjašnjavanje predsjednika Hrvatskog saveza slijepih gospodina Vojina Perića, koji nije krio zadovoljstvo zbog uspješnog rada naše Udruge kroz proteklih godinu dana i svega pozitivnog i dobrog što je ona u tom razdoblju učinila na pružanju pomoći i rješavanju problema slijepe populacije u Karlovačkoj županiji. I ostali naši uzvanici, kao i prisutni članovi izrazili su veliko zadovoljstvo sa radom naše Udruge kroz spomenuto razdoblje.

Nakon diskusije koja se vodila o pročitanim izvještajima Skupština je izabrala tajnim glasanjem Izvršni odbor koji se sastoji od 7 članova, kako zahtijeva Statut naše Udruge. Kao članovi Izvršnog odbora izabrane su sljedeće osobe:

1. Golac Vlatko

2. Milčić Anita

3. Hasan Antonija

4. Brazdičić Marijan

5. Vergaš Sanja

6. Đurić Milan

7. Petrić Radojka

Odmah nakon izbora Izvršni odbor održava svoju 1. sjednicu i za predsjednika bira gospodina Vlatka Golca, za tajnika gospođu Anitu Milčić, za dopredsjednika Udruge gospodina Marijana Brazdičića i Nadzorni odbor u sastavu Bosiljevac Janko, Vlach Vera i Poljak Ivan. Ovim činom Udruga slijepih Karlovačke županije dobiva tijela koja će kroz sljedeće četiri godine biti pokretači i nositelji rada pri našoj Udruzi. Nakon toga u prostorijama Udruge upriličen je ručak za sve prisutne, nakon kojeg je nastavljeno druženje članova i prisutnih gostiju, koje je proteklo u razmjeni međusobnih iskustava, što je bilo obostrano obogaćenje kako za članove Skupštine Udruge slijepih Karlovačke županije, tako i za prisutne goste.

 

POSJET SLIJEPIM PRIJATELJIMA IZ KUTINE

Dana 26.03.2008. godine u 10 sati ispred prostorija Udruge slijepih Karlovačke županije krenuli smo automobilom Udruge u uzvratni posjet prijateljima koji žive u gradu Kutini i mjestima koja gravitiraju gradu Kutini. U maloj, ali veseloj grupici bili su gospođa Nevenka Kruljac, Marijan Brazdičić, Štefica Kapitanić i Sanja Vergaš. Naš vozač bio je mladi, ali veoma pažljiv i ljubazan, Tomica. Putovanje do Kutine prošlo je u veselom razgovoru i razmjeni iskustava i problema u svakidašnjem životu nas slijepih. Po dolasku u Kutinu, uz pomoć građana, našli smo prostorije udruge. Tamo su nas dočekali gospodin Milan predsjednik, gospođa Jasna i njihova djelatnica. Malo smo se osvježili uz kavu ili sok te smo uz ljubazne domaćine prešli u zgradu gdje se održavala Skupština. Gospodin Milan je pozdravio sve nazočne, a zatim je počela Izborna skupština. Ispred Hrvatskog saveza slijepih sve je pozdravio predsjednik gospodin Perić, a zatim sam ispred Udruge pozdravila sve nazočne i zaželjela im puno uspjeha u radu. Nakon što je radni dio završio, ručali smo i ugodno se zabavili sa starim prijateljima, a stekli smo i nova poznanstva, a nadam se i nova prijateljstva. Bilo nam se teško rastati, ali pred nama ima još vremena i nadam se puno susreta. Uz tople riječi naših domaćina uputili smo se prema našem gradu.

Vergaš Sanja

 

ZBOR ČLANSTVA PRI UDRUZI SLIJEPIH KARLOVAČKE ŽUPANIJE

Dana 15.03.2008. godine u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije održan je Zbor članstva kojemu je prisustvovalo 36 članova, koji su saslušali Izvještaj o radu Udruge slijepih Karlovačke županije za protekle četiri godine od zadnjeg Zbora članstva, koji je održan 29. lipnja 2004. godine ispred prostorija naše Udruge, jer vodstvo novo osnovane Udruge slijepih Grada Karlovca i Karlovačke županije toga dana nisu dozvolili ulaz našim članovima u vlastite prostorije.

Nakon pročitanog Izvještaja članstvo je izrazilo zadovoljstvo sa svime što je kroz protekle četiri godine postignuto u radu Udruge slijepih Karlovačke županije, koja je kao ptica Feniks podignuta iz pepela i uspješno radila na rješavanju problema i potreba slijepih osoba u Karlovačkoj županiji. Prisutni članovi svojom diskusijom učinili su ovaj Zbor plodnim kroz davanje korisnih prijedloga i smjernica za daljnji rad Udruge.

Nakon ovoga sudionici Zbora javnim glasanjem izabrali su 17 delegata koji će kroz sljedeće četiri godine sačinjavati Skupštinu Udruge slijepih Karlovačke županije, koja će kao najviši organ upravljanja kroz to razdoblje pri našoj Udruzi, kako smo uvjereni, uspješno djelovati. Kao delegati u Skupštini pri Udruzi slijepih Karlovačke županije izabrani su sljedeći članovi:

1. Brazdičić Marijan

2. Đurić Milan

3. Đogić Smail

4. Popović Nedeljko

5. Banovac Petar

6. Brložan Stjepan

7. Hasan Antonija

8. Milčić Anita

9. Golac Vlatko

10. Petrić Radojka

11. Milovac Ana

12. Vergaš Sanja

13. Vergaš Božidar

14. Kapitanić Štefica

15. Maričić Stjepan

16. Kruljac Nevenka

17. Hasanagić Izet

Nakon izbora spomenutih delegata u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije za sve sudionike Zbora upriličen je ručak, nakon čega je nastavljeno druženje članstva u radosnoj atmosferi do poslijepodnevnih sati.

 

ŽUPANIJSKI TURNIR U KUGLANJU ZA SLIJEPE U KARLOVCU 8.3.2008.

Na turniru je nastupilo 6 međužupanijskih udruga: Osijek, Virovitica, Krapina, Rijeka, Pleternica i Karlovac. Turnir je započeo u 08:00 sati, a završio u 13:00 sati. Takmičenje je proteklo u najboljem redu, a rezultati jesu:
- Rijeka prva, 1582 srušena čunja
- druga Virovitica, 1390 srušenih čunjeva
- treći Osijek, 1305 srušenih čunjeva
- četvrti Karlovac, 1291 srušeni čunj
- peti Zagorje, 1057 srušenih čunjeva
- šesta Pleternica, 1251 srušeni čunj, bili su van konkurencije jer nisu imali B1 igrača.

U Udruzi slijepih Karlovačke županije bilo je proglašenje pojedinačno i ekipno.

U pojedinačnom: - B1 Ivan Kombol, Rijeka, bio je prvi
- B1 Tomo Ričko, Zagorje, drugi
- B1 Vlatko Golac, Karlovac, treći
- B1 Željko Zec, Virovitica, četvrti
- B1 Milan Đurić, Karlovac, peti
- B1 Stojan Bjelajac, Osijek, šesti

- B2 Vili Jelušić, Rijeka, prvi
- B2 Zeljko Marinko, Pleternica, drugi
- B2 Darko Sarapa, Osijek, treći
- B2 Izet Hasanagić, Karlovac, četvrti
- B2 Antun Maturić, Virovitica, peti
- B2 Nedeljko Popović, Karlovac, šesti
- B2 Josip Dalić, Pleternica, sedmi
- B2 Zlatko Roginić, Zagorje, osmi

- B3 Mario Muškardin, Rijeka, prvi
- B3 Vladimir Čop, Rijeka, drugi
- B3 Franjo Bičanić, Osijek, treći
- B3 Ivan Križanac, Virovitica, četvrti
- B3 Marijan Brazdičić, Karlovac, peti
- B3 Zvonko Krajačić, Karlovac, šesti
- B3 Milan Pletikapa, Zagorje, sedmi
- B3 Dragutin Biondić, Virovitica, osmi
- B3 Ante Valentić, Pleternica, deveti

Nakon proglašavanja i podjele pehara i medalja u Udruzi je priređen domjenak za sve učesnike turnira.

SLATKI ŽIVOT U KARLOVCU

Dana 29. veljače Udrugu slijepih Karlovačke županije posjetile su djelatnice Hrvatskog saveza slijepih, profesor defektolog Vinka Hrgovčić Cvetko i dipl. soc. radnica Lovorka Tesar koje su održale predavanje u sklopu provođenja projekta Hrvatskog saveza slijepih Kristali crnog šećera za od dijabetesa oboljele članove Udruge slijepih Karlovačke županije.
Tom prilikom uz niz korisnih savjeta kako se nositi sa tim teškim oboljenjem i spriječiti njegovo daljnje napredovanje članovima je predstavljen i Priručnik za slijepe osobe oboljele od dijabetesa kojeg je Hrvatski savez slijepih izdao u zvučnoj tehnici na CD-u i dvokanalnim kazetama kako bi on na taj način u potpunosti zadovoljio potrebe slijepih osoba zahvaćenim bolešću dijabetesa.
Tom prilikom svaki sudionik u ovom projektu dobio je na poklon spomenuti Priručnik po vlastitom izboru na CD-u ili kazetama.
U sklopu provođenja spomenutog projekta djelatnice Hrvatskog saveza slijepih posjetile su i one naše članove koji zbog teških posljedica koje im je dijabetes nanio kao nepokretne osobe nisu u mogućnosti doći u našu Udrugu.
Spomenute osobe prošle su kroz edukaciju, kako se nositi sa dijabetesom u svojim domovima koju su sa puno strpljenja provodile gospođe Vinka Hrgovčić Cvetko i Lovorka Tesar.
Uvjereni smo da će ovaj projekt Hrvatskog saveza slijepih i njegovo provođenje u našoj Udruzi uvelike pomoći našim članovima da im život sa dijabetesom bude što lakši i da svoj život prožive sa što manje posljedica od ove teške bolesti.

Anita Milčić

 

INFORMIRANOŠĆU DO LAKŠEG ZAPOŠLJAVANJA OSOBA SA INVALIDITETOM

Dana 27. veljače Udruga slijepih Karlovačke županije organizirala je u suradnji sa Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje područna služba Karlovac, tribinu o zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Na spomenutu tribinu pozvani su predstavnici Gospodarske komore, Obrtničke komore, predstavnici Grada i Županije, sve invalidske udruge i svi poslodavci sa područja grada Karlovca i okolice za koje se smatra da bi mogli zaposliti osobe sa invaliditetom. Ova tribina organizirana je sa ciljem upoznati poslodavce kao i sve sudionike tribine sa povlasticama i svim pogodnostima koje kao poslodavci mogu ostvariti prilikom zapošljavanja osoba sa invaliditetom koristeći mjere poticaja koje nudi Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i vladine mjere koje nudi Hrvatski zavod za zapošljavanje.Na istoj tribini upoznate su i osobe sa invaliditetom o pogodnostima koje one mogu kroz spomenuta poticajna sredstva prilikom zapošljavanja ostvariti.

Predavači na ovoj tribini bile su gospođa Jasminka Sučić socijalna radnica pri Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i gospođa Damira Benc zamjenica upravitelja istog fonda i djelatnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje područne službe Karlovac. Koje su ulažući veliki trud kroz svoja opširna izlaganja pružile prisutnima mnoštvo informacija koje će im omogućiti da uvide koje sve pogodnosti mogu ostvariti kao poslodavci ako se odluče zaposliti osobu sa invaliditetom. Ovom prilikom pružene su potrebne iscrpne informacije i osobama sa invaliditetom o svim pogodnostima koje im stoje na raspolaganju prilikom zaposlenja i koje im mogu pomoći da svoje radne zadatke uspješno obavljaju, kako na zadovoljstvo svojih poslodavaca tako i na svoju osobnu afirmaciju.

Nadamo se da će ova tribina barem malo pomoći i olakšati zapošljavanje osoba sa invaliditetom na području našeg grada i županije, jer je to gorući problem sa kojim se susreću invalidi svih kategorija.

Anita Milčić

DAN OTVORENIH VRATA U UDRUZI SLIJEPIH
- POMAGALA ZA SLIJEPE ŽENE

Povodom 8. ožujka, Međunarodnog dana žena, Udruga slijepih Karlovačke županije organizirala je Dan otvorenih vrata kako bi javnost upoznala sa životom i problemima slijepih žena. Slijepe žene žele isto što i one koje vide, međutim, u zajednici prevladavaju predrasude o njima. Može se primijetiti da one mogu napraviti isto što i videće žene.
Današnji smo dan iskoristile kako bi javnosti predočili sve ono čime si možemo pomoći u svakodnevnom životu i što nam olakšava brojne situacije o kojima videće osobe niti ne razmišljaju, poručila je Antonija Hasan, članica Udruge slijepih Karlovačke županije, te dodala kako su žene u udruzi dobro organizirane i povezane s ostalim sekcijama u Hrvatskoj.
Tako su se gosti Dana otvorenih vrata mogli upoznati s brojnim kućanskim pomagalima koja koriste slijepe žene kao što su govorna vaga, sat, mobitel, toplomjer, brajev centimetar… Tu su također šah za slijepe, igraće karte i domino, a prezentirano je i govorno računalo.
Žene iz karlovačke udruge napominju kako se ne sastaju često, ali ističu kako im posebno znači sedmodnevni boravak u odmaralištu za slijepe osobe u istarskoj Premanturi. Upravo su prethodnog ljeta imali zanimljive radionice u suradnji sa zagrebačkim kazalištem slijepih „Novi život“.
Na kraju je gostima Otvorenih vrata prikazan dokumentarni film Hrvatskog saveza slijepih pod nazivom „Boje neviđenog“. Film prati sudbine triju slijepih protagonistica koje odražavaju položaj slijepih žena u našoj zajednici.

KRISTINA U GRADU NA 4 RIJEKE

Dana 13. veljače u oči Blagdana Svetog Valentina dana ljubavi, Udruga slijepih Karlovačke županije organizirala je prvo ovogodišnje druženje svojih članova. Izvršni odbor naše udruge i ovom prilikom izašao je u susret našim članicama koje su izrazile želju da ove godine gošća na našem druženju bude slijepa pjesnikinja Kristina Semenjuh čije su pjesme uvijek rado čitane na prigodnim druženjima u prostorijama naše udruge.

Svi naši članovi izrazili su veliku radost kad se je tog predivnog sunčanog dana u ranim poslijepodnevnim satima gospođa Semenjuh pojavila u našim prostorijama, u društvu svojih kolegica i kolega članova Udruge slijepih grada Kutine,
Koji su se odazvali našem pozivu i došli u naš grad kako bi smo zajedno uživali u ljepoti i bogatstvu Kristininih stihova i kako bi smo kroz zajedničko druženje iskazivali ljubav jedni drugima sretni što ove godine Blagdan svetog Valentina obilježavamo zajedno.

Točno u 16 sati počelo je književno poslijepodne koje je Udruga slijepih Karlovačke županije organizirala u biblioteci za mlade uputivši poziv svim ljubiteljima poezije u našem gradu da se dolaskom na naše književno poslijepodne upoznaju sa kreativnošću slijepih ljudi kroz izražavanje poezijom.

Prilikom svog gostovanja u gradu na 4 rijeke Kristina se predstavila našim građanima svojim kratkim životopisom te predivnim pjesmama iz svoje druge zbirke Pod naslovom Pišem svjetlošću. U drugom djelu ovog književnog poslijepodneva Kristina Semenjuh predstavila je građanima Karlovca svoju novu treću knjigu pjesama koja je nedavno izišla iz tiska pod simboličnim nazivom I srcem mogu vidjeti, kao i svoj CD i dvd. Svojom pojavom i ljepotom i bogatstvom svojih stihova Kristina Semenjuh osvojila je i obogatila srca naših članova i svih prisutnih građana, koji su se duboko prožeti snagom i ljepotom njenih stihova razišli uvjerivši se kako ljudi lišeni očnog vida mogu vidjeti očima srca sve one horizonte koje život otvara pred nama.

Drugi dio ovog predivnog poslijepodneva proveli smo u prostorijama naše udruge u ugodnom druženju sa našim gostima iz Kutine, uz skromnu zakusku i razgovor u radosnoj i opuštenoj atmosferi. Koju su nam uljepšali naši donatori poklonivši nam bogate donacije u raznovrsnom cvijeću, kroz čiju smo ljepotu i miris doživjeli ljubav i dobrotu naših donatora koji su u ovim danima kad je cvijeće najskuplje iskazali veliku nesebičnost i kroz nježne latice cvijeća poklonili slijepima svoju ljubav i pažnju.

Od naših gostiju oprostili smo se u večernjim satima zadovoljni što smo kroz ovo druženje obogatili jedni druge i sa željom da ovakva druženja budu češća.

Za HSS Info napisala
Anita Milčić

 

ŠPORT U 2007. GODINI


U Udruzi slijepih Karlovačke županije osnovano je i Športsko društvo slijepih 4 rijeke Karlovac sa ciljem da bi se članstvo aktiviralo i na športskom planu.
Članstvo se bavi kuglanjem, pikadom i šahom, a žene održavaju svoju rekreaciju.
U 2007. godini nastupili smo na 6 kuglačkih turnira i to u Osijeku, Virovitici, Krapini, Zagrebu, Rijeci i Karlovcu. S tim da je naša Udruga bila domaćin jednog turnira.
Rezultati u kuglanju su bili osrednji, ali uz trening koji imamo jedanput tjedno na kuglani HV Zrinski, vjerujemo da će doći i bolji rezultati.
U pikadu nastupili smo na pojedinačnom otvorenom prvenstvu slijepih u Premanturi sa 5 takmičara. Rezultati su bili osrednji.
U Čakovcu je održan turnir u pikadu gdje je nastupilo 6 Županijskih udruga na kojem smo nastupili i mi, ali bili smo loši.


Drugi turnir održan je u našim prostorijama gdje je nastupilo 5 Županijskih udruga, ekipno i pojedinačno, a pojedinačno smo osvojili jednu zlatnu medalju.
Održavamo susrete sa našim prijateljskim Udrugama, Primorsko-goranskom udrugom i Udrugom slijepih Istarske županije Pula. Tako je održan turnir u Primorsko-goranskoj županiji na njihovom izletištu Samsonovo, a odigrali smo susrete u šahu, visećoj kuglani i potezanju užeta. To je prvi turnir koji će se održavati svake godine u jednoj od Udruga Pule, Rijeke i Karlovca.
29. 09. sa našom prijateljskom Udrugom održan je tradicionalni susret koji se održavaju jednom kod nas a jednom kod njih, a ove godine smo gostovali u Istarskoj županiji Pula, gdje smo bili ugošćeni u njihovoj podružnici Poreč. Ovakvi susreti između naših dviju Udruga znače puno za nas slijepe gdje izmjenjujemo mišljenja o radu naših Udruga. Na kraju razgovora odigran je i susret u pikadu ekipno i pojedinačno. U ekipnom smo bili drugi, a pojedinačno smo osvojili 3 medalje, 1 zlatnu i 2 srebrne. Gostovanje u Istri bilo je samo što se može poželjeti.
U šahu je 08. 12. u Karlovcu pri Udruzi invalida rada održan susret gdje je nastupilo 5 ekipa: Sisak, Zagreb, Duga Resa i 2 ekipe iz Karlovca. Naš jedan član je nastupio za prvu ekipu Karlovca koja je osvojila i prvo mjesto i dobio je zlatnu medalju.
Nadamo se da će rezultati biti bolji u 2008. godini.

Vlatko Golac

KARLOVČANI NA IZLETU U HRVATSKOM ZAGORJU

Dana 14. lipnja 2007 godine Udruga slijepih Karlovačke županije organizirala je za svoje članove izlet u Hrvatsko zagorje.

Krenuli smo u rano sunčano jutro autobusom ispred naše udruge i u dobrom raspoloženju, nakon 2 sata vožnje, stigli na naše prvo odredište Marija Bistrica gdje smo posjetili nacionalno svetište Majke Božje bistričke. Nakon zajedničkog ulaska u crkvu svatko od nas ostao je u tišini sa svojim zahvalama i molitvama, izgovarajući Bogu sve svoje potrebe koje su u našoj svakodnevnici velike zbog težine života kojeg sljepoća nameće. Sa naših usana klizile su i riječi zahvale Bogu za snagu koju nam svakodnevno daje i pomoć koju nam pruža, da unatoč teškog invaliditeta sa kojim smo suočeni dobro funkcioniramo i radujemo se našim životnim uspjesima. Riječi zahvale bile su upućene Bogu i za sve dobre ljude koji nam svojom ljubavlju i požrtvovnošću pomažu u lakšem podnošenju svakodnevnih životnih poteškoća. Sjetili smo se i onih naših članova koji zbog teških bolesti, koje uz sljepoću proživljavaju, danas nisu sa nama. Nakon izlaska iz crkve uputili smo se u razgledavanje lijepo uređenog okoliša svetišta i poznatog Bistričkog trga, vidjeli smo i lijepu novoizgrađenu zgradu samostana časnih sestara Karmelićanki, koje u tom strogom redu Bogu služe u Mariji Bistrici. Oni naši članovi u najboljoj kondiciji popeli su se i na vrh Kalvarije i razgledali svih 14 postaja križnog puta. Dok smo razgledavali nacionalno svetište Marija Bistrica u mislima prisjećali smo se događaja vezanih za to svetište. Prisjetili smo se 1991. godine kad je naša domovina bila zahvaćena ratnim vihorom, propovijedi pokojnog kardinala Franje Kuharića, kojom nas je pozivao na činjenje dobra našim neprijateljima, potičući nas da se borimo protiv mržnje i želje za osvetom. Prisjetili smo se i 1998. godine kad je Mariju Bistricu posjetio pokojni Papa Ivan Pavao 2., kojom je prilikom proglasio blaženim kardinala Alojzija Stepinca. Iz Marije Bistrice krenuli smo dalje radosni što smo imali priliku posjetiti nacionalno svetište Majke Božje bistričke, kuda su i naši preci rado hodočastili, čvrsto uvjereni da će nas blažena djevica Marija svojim zagovorom pratiti na svim našim životnim putovima.

Naše drugo odredište bilo je kraće zaustavljanje uz poznatu Gubčevu lipu u Gornjoj stubici, čija je cvatnja u punom jeku pa smo mogli uživati u predivnom mirisu njezinih cvjetova, koji je strujao kroz čisti zrak koji dolazi iz obližnjih šuma. Napojeni mirisom lipe i svježim zagorskim zrakom krenuli smo do našeg trećeg odredišta, muzeja Seljačke bune u Gornjoj stubici.

Muzej Seljačke bune smješten je na brežuljku u starom dvorcu koji je nekad pripadao grofovima Oršić. Na ulazu u muzej dočekala nas je ljubazna mlada voditeljica koja nas je povela u unutrašnjost dvorca i uz stručna objašnjenja provela nas kroz sve izložbene postave koji se nalaze iza debelih zidova dvorca. Razgledavajući muzejske postave vratili smo se u stoljeća koja su prohujala iza nas, a koja su bila ispunjena ratovima i natopljena krvlju. Imali smo priliku osvježiti naša sjećanja na seljačku bunu i povijesne događaje koji su joj prethodili. Vidjeli smo različita oružja, oruđa i mnoštvo predmeta sa kojima su se stanovnici ovog kraja kroz minula stoljeća u svom svakodnevnom životu koristili. Posjetili smo i vinski podrum i vidjeli sve predmete sa kojima su se stanovnici ovog kraja, koji je vjekovima poznat po vinogradarstvu, služili prilikom prerade grožđa i čuvanja vina.

Nakon šetnje kroz stoljeća vratili smo se u stvarnost prispjevši pred hotelski kompleks Matija Gubec u Stubičkim toplicama, gdje smo provodili drugi dio našeg izleta. Nakon bogatog ručka i kraćeg odmora zaputili smo se u bazene i uživali u svim blagodatima koje ljekovita termalna voda Stubičkih toplica pruža. Uživali smo plivajući u unutrašnjem i vanjskom bazenu i sunčajući se, radujući se svim ljepotama koje nam je pružio ovaj dan ranog ljeta. Osobitu nam je radost pričinjavalo naše druženje u bazenu gdje smo proveli tri sata u plivanju, razgovoru, šali i smijehu, natječući se tko će prvi doplivati do druge strane bazena ili tko će dalje roniti, gnjureći jedan drugog i natječući se tko će ostati duže pod vodom. U predvečerje ovog rano ljetnog dana uslijedio je povratak kući. Dok smo se vozili autobusom prema Karlovcu praćeni posljednjim zrakama zalazećeg sunca, osjećali smo veliku zahvalnost prema našem Stvoritelju koji nam je poklonio ovaj lijepi, različitim sadržajima bogato ispunjen dan, koji je unio osvježenje u našu svakodnevnicu. Osjećali smo zadovoljstvo i sa našom udrugom, koja je i ove godine iznašla mogućnost za potpuno financiranje ovog izleta kako za članove, tako i za njihove pratioce.

Ovim izletom završava i glavnina aktivnosti za članstvo u našoj udruzi, pred nama je dugo vruće ljeto kad ćemo se razići i provoditi te dane svatko od nas prema svojim željama i mogućnostima, ali i tada sjećat ćemo se mnogih lijepih doživljaja vezanih uz aktivnosti naše udruge u prvoj polovici ove godine. Sjećat ćemo se i različitih poteškoća koje smo prilikom organizacije naših aktivnosti imali, ali i velike radosti što smo sve planirano uspješno odradili. Osobito radosni mogu biti oni naši članovi koji su, kao potpune neznalice pristupili tečaju za informatičko opismenjivanje slijepih, koji se od rujna prošle godine provodi u našoj udruzi, postigli solidan napredak, iako su se ponekad ljutili na, kako im se u neznanju činilo, neposlušna i hirovita računala. Ove ljetne dane iskoristit ćemo kako bi se odmorili i osnažili za mnoštvo aktivnosti koje nas u jesen očekuju i koje će nam donijeti, nadamo se, puno radosti i zadovoljstva.


Anita Milčić

NOVI DOM OBITELJI ĐOGIĆ

Smail Đogić višegodišnji je član Udruge slijepih Karlovačke županije. Naše poznanstvo sa njim započelo je u prvim godinama nakon domovinskog rata, kada je nakon bijega iz ratnog pakla koji je vladao u njegovoj domovini Bosni, stvorio trajni dom sa svojom brojnom obitelji nastanivši se u selu Popovac kod Slunja i kao sto posto slijepa osoba pristupio u članstvo naše udruge. Gospodin Đogić uz sljepoću suočen je i sa drugom teškom bolešću, što mu život čini još težim. Gospodin Đogić otac je petero djece životne dobi od 17 do 5 godina, za koje on i njegova supruga Rasima sa ljubavlju i požrtvovnošću skrbe. Brojna obitelj Đogić godinama preživljava i školuje djecu od očeve minimalne mirovine i socijalne pomoći Centra za socijalnu skrb. Svakodnevni život obitelji Đogić odvijao se u maloj trošnoj kućici bez vode i ostalih uvjeta neophodnih za život dostojan čovjeka. Kroz sve ove godine Udruga slijepih Karlovačke županije vodila je brigu o obitelji Đogić i pomagala u različitim situacijama. Prije nekoliko godina udruga je osigurala novčane donacije i uvela vodu u kuću Đogićevih i tako ih riješila muka nošenja vode iz vodovoda udaljenog 500 metara. Udruga slijepih Karlovačke županije često je dodjeljivala novčane pomoći obitelji Đogić, naše članice radile su na prikupljanju rabljene odjeće i obuće za mnogobrojne članove te obitelji. Udruga je pokretala i nabavku ogrjevnog drva. Udruga slijepih karlovačke županije činila je što god je najviše mogla da bi svome članu Smajlu Đogiću i njegovoj brojnoj obitelji učinila život lakšim i kvalitetnijim. Životna želja našeg člana Smaila bila je uz skromnu kućicu u kojoj živi prigraditi jednu sobicu, kako bi mu djeca imala minimalne uvijete za život. Izlazeći u susret želji svoga člana, prije 15 mjeseci udruga je pokrenula Hrvatsku televiziju na snimanje priloga o obitelji Đogić i prikazivanje njihove teške situacije u okviru emisije «Život u živo», kako bi na taj način senzibilizirala javnost za pomoć našem članu u prigradnji te jedne sobe, koja je bila toliko značajna za njega i njegovu obitelj. Nakon emitiranja spomenutog priloga dogodilo se ono što ni najveći optimisti nisu mogli očekivati. Iznimno teška situacija u kojoj se nalazi obitelj Đogić dotakla je srca mnogih ljudi koji su pohitali u pomoć Đogićevima. Među prvima pojavila se Islamska zajednica u Hrvatskoj, predvođena gospodinom Šefkom Omerbašićem sa svojom donacijom u novcu, što je omogućilo početak radova. Udruga slijepih Karlovačke županije uspostavila je kontakt sa Ministarstvom branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti. Na adresu spomenutog ministarstva od strane naše udruge napisani su mnogi dopisi i obavljeno je mnoštvo telefonskih razgovora, što je rezultiralo dobivanjem najveće donacije vrijedne sto devedeset tisuća kuna u građevnom materijalu. Pojavio se i gospodin Muhradim Bečirović, vlasnik građevinske firme iz Rijeke, koji je sa svojim djelatnicima i suradnicima potpuno bez i jedne kune izveo sve građevinske radove.

Prilikom posjeta našim članovima povodom Uskršnjih blagdana predsjednik, tajnik i socijalna radnica pri našoj udruzi obišli su i obitelj Đogić. Naša posjeta slučajno se desila na prvi dan radova. Gledali smo kako bager krči teren pripremajući ga za kopanje temelja. Kroz sve ovo vrijeme gospodin Smail izvještavao nas je o odličnom napredovanju građevinskih radova. Bili smo jako radosni kad smo izvješteni da su građevinski radovi završeni i pozvani na svečanost predaje ključeva novo sagrađenog objekta, koja je zakazana za 13. kolovoza. Prilikom dolaska u dvorište obitelji Đogić predsjednik, tajnik i socijalna radnica bili smo ugodno iznenađeni ugledavši lijepu veliku kuću na kat u kojoj se nalazi 5 soba, kuhinja i 2 sanitarna čvora, sve potpuno uređeno i namješteno. Tako je naš Smail kroz inicijativu naše udruge i ljubav i dobrotu mnogih nesebičnih i dobrih ljudi, umjesto jedne sobice koju je tako žarko želio, dobio prekrasnu kuću sa 5 soba, što njemu i njegovoj brojnoj djeci omogućuje potpuno nov i kvalitetan život.

Nakon predaje ključeva i puno toplih riječi koje su izražavale radost, zahvalnost i zadovoljstvo, Efendija Azim Durmić blagoslovio je novi dom obitelji Đogić. Svi mi koji smo prisustvovali ovom događaju zahvaljivali smo našem Stvoritelju, znajući da bez njegove pomoći i vodstva ne bi mogli učiniti ništa.

U znak zahvalnosti obitelj Đogić za sve prisutne pripremila je prigodno druženje uz jelo i piće. Oprostili smo se od obitelji Đogić sa željom da uživaju u radosti koju su unijeli tako nenadano u njihove živote dobri ljudi velikog i toplog srca. Na putu kući osjećali smo radost i zadovoljstvo što vidimo da u ovo vrijeme, koje nam izgleda mračno i u kojem svakodnevno slušamo i čitamo o mnogim negativnim i zastrašujućim događajima koji nas okružuju, ima puno dobrih i svijetlih primjera, u što smo se i danas uvjerili. Čvrsto vjerujemo da u ljudima sa kojima živimo u našoj domovini Hrvatskoj ima puno pozitivnog potencijala, samo ga treba osloboditi, u čemu je Udruga slijepih Karlovačke županije ovog puta u potpunosti uspjela, pobudivši senzibilitet javnosti za rješenje životnog problema našeg člana Smaila Đogića.


Anita Milčić

REKREACIJSKI IZLET UDRUGE SLIJEPIH KARLOVAČKE ŽUPANIJE U TERME TOPUSKO

Dana 3. listopada Udruga slijepih Karlovačke županije organizirala je za svoje članove rekreacijski izlet u svima nama omiljele terme Topusko.

Krenuli smo u predivno rano listopadsko jutro autobusom ispred prostorija naše udruge, uživajući u krajoliku kroz koji smo putovali, a koji je jesen svojim majstorskim kistom počela pretvarati u mozaik najljepših boja. Topusko nas je dočekalo obasjano ranim listopadskim suncem, koje nas je mamilo na šetnju po starim i lijepo održavanim parkovima ovog malog, ali tako ugodnog mjesta. Uživali smo u svježem zraku koji dolazi iz okolnih šuma, ispunjen mirisom jesenskog raslinja, i miru i tišini koja vlada u ovo doba godine u Topuskom, a koju ispunjava cvrkut ptica i šum suhog lišća koje lagano treperi pokretano jesenjim povjetarcem. Nakon ovih užitaka u šetnji uputili smo se prema bazenu, gdje smo do ručka uživali u plivanju, međusobnom druženju ispunjenom ugodnim razgovorom, šalama i smijehom, što nam je uz plivanje i ostale aktivnosti u vodi pomoglo da se opustimo i zaboravimo svakodnevne teškoće i probleme sa kojima se susrećemo.

Radosni zbog ovako korisne rekreacije i opuštene atmosfere koja je cijelo vrijeme vladala među nama, pomalo umorni i gladni uputili smo se prema hotelskom restoranu i sa apetitom prionuli uz bogat i vrlo ukusan ručak. Na povratku kući zaustavili smo se uz lovačku kuću Muljava, gdje smo proveli još neko vrijeme družeći se i uživajući u predivnom ambijentu ovog, za Karlovčane omiljelog izletišta.

Sa zadovoljstvom u srcu i pjesmom na ustima vratili smo se u Karlovac, radosni što nam je naša udruga poklonila ovaj lijepi dan, koji je još jednom unio promjenu u sivilo naše svakodnevnice. Sve troškove ovog lijepog izleta u potpunosti snosila je naša udruga, zahvaljujući dobrim ljudima koji su to svojim donacijama omogućili. Zahvaljivali smo i našem Stvoritelju za poklonjeni jesenji sunčan i topao dan.

Anita Milčić

SENZIBILIZIRATI JAVNOST O PROBLEMIMA SLIJEPIH

Senzibilizirati javnost o problemima slijepih naziv je projekta kojeg financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, a kojeg Udruga slijepih Karlovačke Županije već drugu godinu provodi. U provođenje ovog projekta bile su utkane i sve naše aktivnosti prilikom ovogodišnjeg obilježavanja Dana bijelog štapa.

Obilježavanje Dana bijelog štapa u našem gradu započelo je dana 2. listopada emisijom na Hrvatskom radio Karlovcu, u kojoj su predsjednik i tajnik naše udruge upoznali javnost sa aktivnostima koje će od strane naše udruge biti provođene povodom obilježavanja Dana bijelog štapa, a kao gost u emisiji putem telefona sudjelovao je i tajnik HSS-a, gospodin Ivica Robić, koji je upoznao građane Karlovca o aktivnostima koje HSS namjerava organizirati povodom međunarodnog Dana bijelog štapa. Nakon ovakve medijske pripreme krenuli smo sa našim, za ovu priliku planiranim aktivnostima.

Dana 9. listopada Udruga slijepih Karlovačke županije organizirala je tribinu pod nazivom «Kako prepoznati kod djece slabovidne i potencijalno slijepe osobe». Predavač na ovoj tribini bio je dr. Joško Pavan, pročelnik očnog odjela kliničke bolnice Dubrava. Poticaj za održavanje ove tribine dali su oni naši članovi koji su u djetinjstvu imali velikih problema i doživljavali traume i u obitelji i u školama, zbog toga što njihova slabovidnost nije prepoznata na vrijeme, zbog čega su kasnije završili kao naši članovi sa trajnim gubitkom vida, kao osobe kojima medicina više ne može pomoći. Na ovu tribinu pozvani su djelatnici svih osnovnih škola sa područja Karlovačke županije, kao i djelatnici ustanova za predškolski odgoj djece sa područja grada Karlovca, koji su se odazvali u velikom broju, kao i naši članovi i ostali građani. U svom izlaganju dr. Pavan pojasnio je što se po medicinskim mjerilima smatra slabovidnošću, koji su najčešći uzroci koji uzrokuju slabovidnost kod djece i na što oni koji sa djecom rade moraju obraćati pažnju kako bi nastalu slabovidnost kod djece na vrijeme uočili. Bilo je govora i o tome kako se slabovidnost djece može prepoznati i kroz neke oblike njihovog neprihvatljivog ponašanja u pojedinim situacijama. Isto tako prisutni su bili izvješteni i o tragičnim posljedicama koje mogu nastati ako se slabovidnost kod djece na vrijeme ne prepozna i ne spriječi daljnje gubljenje vida. Nadamo se da smo ovom edukativnom tribinom makar malo pomogli onoj djeci koja imaju problema sa vidom.

Dana 10. listopada u prostorijama naše udruge održan je Dan otvorenih vrata na koji su pozvani učenici svih srednjih škola sa područja grada Karlovca, sa ciljem da naše mlade sugrađane upoznamo sa svakodnevnim životom slijepih ljudi i da se kroz jedno ovakvo druženje zbližimo i pobudimo u njima senzibilitet za naše probleme, ali i interes za naše uspjehe i postignuća. Ulaskom srednjoškolaca i njihovih nastavnika u naše prostorije zavladala je izuzetno radosna atmosfera. Učenici i njihovi nastavnici imali su priliku upoznati rad računala za slijepe i vidjeti kako se slijepi ljudi sa njime služe, a upoznati su i u koje svrhe slijepi ljudi najčešće koriste računala. Naši mladi prijatelji imali su priliku vidjeti i izložbu pomagala sa kojima se slijepi ljudi u svom svakodnevnom životu služe. Veliki interes kod učenika i njihovih nastavnika pobudila je izložba ručnih radova na kojoj su prikazani pleteni i kačkani ručni radovi slijepih žena i predivni radovi u duborezu koje je izradio naš vrijedni član, profesor Pupić. Učenici su imali priliku vidjeti i naše radove u glini koje su izradili naši članovi na kreativnim radionicama koje su vođene pri našoj udruzi. Prigodnim riječima predsjednik, gospodin Vlatko Golac, upoznao je mlade sa radom naše udruge i svakodnevnim životom slijepih ljudi, koja je ispunjena problemima i poteškoćama, ali i uspjesima i radostima. Ovo izlaganje gospodina Golca naši mladi prijatelji saslušali su sa velikom pažnjom, nakon čega su domaćinima postavili mnoštvo zanimljivih pitanja vezanih za život i položaj slijepih osoba. Osobito oduševljenje kod učenika izazvao je naš član, profesor književnosti Andrija Pupić, koji je unatoč visoke slabovidnosti sa kojom se borio čitav život, uspio završiti fakultet i do mirovine raditi kao profesor na Karlovačkoj gimnaziji, prenoseći svoje bogato znanje generacijama mnogih učenika. Bogato iskustvo koje profesor Pupić ima u dugogodišnjem radu sa mladima doprinijelo je stvaranju opuštene i prisne atmosfere između naših članova i naših mladih prijatelja, koji su se okušali u bacanju pikada sa našim članovima, kao i u igri šaha. Uvjereni smo da će nakon ovog posjeta Udruzi slijepih Karlovačke županije naši mladi sugrađani biti dobro informirani o životu, radu, problemima te mogućnostima i uspjesima slijepih osoba u našem gradu.

Dana 12. listopada u prostorijama naše udruge održan je svečani domjenak povodom obilježavanja Dana bijelog štapa za sve naše članove. Uz veliki broj naših članova ovoj skromnoj svečanosti odazvao se i veliki broj prijatelja i suradnika naše udruge. Imali smo priliku pozdraviti pročelnicu odjela zdravstva i socijalne skrbi Karlovačke Županije, gospođu Višnju Jović, pročelnika odjela za društvene djelatnosti pri Gradskom poglavarstvu grada Karlovca gospodina Gorana Jakšića, ravnateljicu centra za socijalnu skrb gospođu Mirjanu Pogačić, te predsjednicu SOIA gospođu Presečen i mnoge druge. Nakon prigodnih pozdravnih riječi predsjednika Golca pročitan je prigodni referat kroz koji su prisutni upoznati sa svim aktualnostima vezanim uz položaj slijepe populacije u Hrvatskoj i rad naše udruge. Nakon toga prikazan je prilog o useljenju obitelji Đogić u novu kuću koja je sagrađena na inicijativu naše udruge, što smatramo našim najvećim uspjehom u ovoj godini. Iza toga uslijedio je srdačan razgovor između naših članova i gostiju, koji su izrazili zadovoljstvo zbog uspješnog rada naše udruge i spremnost da nam kroz daljnju suradnju pomognu kako bi naš rad bio još uspješniji. Nakon ovog svečanog dijela u prostorijama udruge upriličen je ručak za naše članove, nakon kojeg je nastavljeno druženje članstva u radosnom tonu do kasnih poslijepodnevnih sati.

Dana 15. listopada na sam Dan bijelog štapa sedmero naših članova pridružilo se skupu slijepih osoba, koji je tog dana organizirao Hrvatski savez slijepih na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Istog dana na večer predsjednik i tajnik naše udruge gostovali su na lokalnoj televiziji 4 rijeke, gdje su kroz polusatnu emisiju upoznali javnost u našoj županiji sa životom, problemima i uspjesima slijepih ljudi, kao i djelovanjem naše udruge. Ovom emisijom završene su prigodne aktivnosti povodom ovogodišnjeg obilježavanja Dana bijelog štapa. Raduje nas što su i ove godine sve naše akcije bile dobro popraćene od strane elektronskih i tiskovnih medija.

Uvjereni smo da smo realizacijom ovih aktivnosti postigli još jedan korak u zbližavanju slijepih i videćih osoba u našem gradu.

Anita Milčić

OBITELJSKA I DOBROSUSJEDSKA POMOĆ SLIJEPIMA

Sa željom da pomogne obiteljima svojih članova, Udruga slijepih Karlovačke županije organizirala je tribinu pod nazivom „Obiteljska i dobrosusjedska pomoć slijepim osobama“, koja je održana dana 19. listopada u prostorijama naše udruge. Na ovoj tribini predavač je bila profesor defektolog Anica Šimunčić, koja već 50 godina radi sa osobama sa invaliditetom. Iskoristili smo njezino bogato iskustvo koje ona ima u radu sa invalidnošću zahvaćenim osobama, kako bi obitelji naših članova osnažili i educirali za pružanje bolje i kvalitetnije pomoći u svakodnevnom životu.

U svom izlaganju profesorica Šimunčić davala je stručne upute kako obitelj treba pomoći svom slijepom članu kako bi se mogao što bolje snalaziti u prostoru u kojem živi.

Obitelji su bile upućivane i o tome kako treba slijepoj osobi pomoći da bi se ona što lakše snalazila kod stola prilikom konzumiranja svakodnevnih obroka. Bilo je govora i o tome kako slijepu osobu naučiti da može obavljati bez pomoći većinu poslova potrebnih za svakodnevni život. Obitelji naših članova educirane su i o tome kako slijepu osobu treba voditi izvan prostora stanovanja i na što sve treba obratiti pažnju kako ne bi došlo do ozljeđivanja slijepe osobe ili do nekih drugih za nju neugodnih okolnosti.

Bilo je govora i o tome kako pomoći prilikom kupovine, da bi slijepa osoba kupila ono što zaista želi i bila zadovoljna onim što je kupila. Obitelji su educirane i o tome kako se ponašati prema slijepoj osobi prilikom izvođenja u šetnju, kako bi se ona osjećala što ugodnije i dobila što više informacija o području po kojem se kreće.

Na kraju ovog veoma zanimljivog izlaganja profesorica Šimunčić zamolila je članove obitelji naših članova da nam sa puno strpljivosti pokušavaju pružati što više onih informacija za koje smo zbog nedostatka vida svakodnevno uskraćeni. Naši članovi i njihove obitelji imali su priliku postavljati pitanja vezana za spomenute teme, na koje je naša iskusna gošća rado odgovorila.

Vjerujemo da smo održavanjem ove tribine barem malo pomogli našim članovima, osobito onim koji su vid izgubili u kasnijoj životnoj dobi i njihovim obiteljima, da se lakše nose sa novo nastalom situacijom koju sljepoća nameće.

Anita Milčić

IZET U SVOM STANU

Dan 19. studeni bio je veoma radostan za sve članove Udruge slijepih Karlovačke županije. Toga dana naš član Izet Hasanagić dobio je ključeve stana koji mu je dodijelilo Gradsko Poglavarstvo. Predaji ključeva prisustvovali su i tajnica naše udruge, gospođa Anita Milčić i djelatnica, gospođa Andreja Kruhović, dijeleći ove trenutke sreće i radosti sa našim Izetom.

Ovim radosnim trenucima prethodio je veliki trud našeg predsjednika, gospodina Vlatka Golca, koji je koristio svaki kontakt sa odgovornim osobama iz Gradskog Poglavarstva da bi skrenuo pažnju na težak položaj našeg člana Hasanagića i na potrebu hitnog rješavanja njegovog stambenog pitanja. Niti jedan susret sa gradonačelnikom, dogradonačelnikom i drugim odgovornim ljudima iz Gradskog Poglavarstva nikada nije prošao, a da predsjednik nije zamolio za pomoć u rješavanju Izetova problema. U tu svrhu uporni gospodin Golac obavio je mnoštvo telefonskih razgovora. Sva ova upornost dovela je do toga da je Gradsko Poglavarstvo dodijelilo Izetu Hasanagiću, kao samcu, predivnu garsonijeru veličine dvadeset i tri kvadrata, što će mu kao slijepoj osobi omogućiti ljepši i kvalitetniji život. Prije 3 mjeseca dijelili smo radost sa našim članom Smailom Đogićem i njegovom obitelji zbog uspješno riješenog njihovog stambenog pitanja, a samo 3 mjeseca kasnije radujemo se i drugom uspješno riješenom stambenom pitanju našeg člana, čime je naša udruga postigla da više nema niti jednog stambeno nezbrinutog člana.

Anita Milčić

BOŽIĆ U KARLOVCU

Tijekom 2007. godine Udruga slijepih Karlovačke županije provodila je različite aktivnosti kojima je pokušavala makar malo uljepšati i olakšati život svojih članova. Dani ispunjeni radom brzo su prolazili, smjenjivale su se brige oko organizacije različitih akcija i rada udruge i radosti zbog postignutih uspjeha. Radovali smo se svakom pomaku kojeg smo uspjeli ostvariti za dobrobit svakog našeg člana, suosjećali smo sa svakim našim članom koji se našao u problemima i patnjama pomažući im barem lijepom riječi, kad nismo imali drugih mogućnosti. U radu za dobro naših članova došli smo i do kraja ove godine i ukoračili u njezin posljednji mjesec prosinac, koji je mjesec darivanja, ispunjen mnoštvom blagdana. Udruga slijepih Karlovačke županije pripremila je za svoje članstvo različite aktivnosti koje su unijele puno radosti u naše živote. Dana 1. prosinca u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije održan je, povodom međunarodnog Dana invalida, pikado turnir na kojemu su sudjelovale naše prijateljske udruge: Udruga slijepih Istarske županije, Udruga slijepih Međimurske županije, Udruga slijepih Krapinsko Zagorske županije, slijepi bacači pikada iz Zagreba i domaćini ovog susreta Udruga slijepih Karlovačke županije. Osim dobrih rezultata koje su sudionici ovog turnira postigli, ovaj dan pamtiti će po cjelodnevnom druženju, razmjeni međusobnih iskustava i učvršćivanju starih prijateljstava.

Povodom ovogodišnjih Božićnih i Novogodišnjih blagdana Udruga slijepih Karlovačke županije dobila je donacije od firme Lidl i slatke darove iz tvornice Kraš. Ovim donacijama spomenute firme izrazile su ljubav i poštovanje prema slijepim osobama u našoj županiji, što je bila velika radost za sve nas.

Dana 6. prosinca našu udrugu posjetio je Sveti Nikola, koji je sa puno ljubavi za djecu naših članova ostavio slatke pakete ispunjene Kraševim proizvodima i novčani poklon u visini od 100 kuna po djetetu. Osmjesi na ožarenim dječjim licima izražavali su radost i zahvalnost Svetom Nikoli za ovaj lijepi, sa ljubavlju ispunjeni doživljaj.

U ovim predblagdanskim danima Udruga slijepih Karlovačke županije sjetila se i svojih teško bolesnih članova koji uz sljepoću podnose i druge patnje izazvane teškim oboljenjima, koje im još više otežavaju svakodnevnicu. Tajnica, socijalna radnica i djelatnica provele su nekoliko dana na terenu slušajući njihove tužne sudbine i diveći se hrabrosti i strpljivosti sa kojom ti ljudi nose križ svoje patnjom ispunjene svakodnevnice. Rastajali smo se u dubokoj vjeri da će im naš spasitelj Isus Krist dati snage da svoje živote na ovoj zemlji prožive u radosti i nadi sve do odlaska u vječnost. Ovi posjeti bili su velika radost i obogaćenje, kako za naše članove tako i za nas, uzajamno smo se radovali ljubavi koju smo poklanjali jedni drugima. Prilikom posjete svaki naš član dobio je prigodan Božićni poklon, za čiji su se sadržaj pobrinuli naši donatori.

U prosincu, mjesecu darivanja sekcija žena Udruge slijepih Karlovačke županije pokrenula je akciju prikupljanja dragovoljnog priloga kojim smo željeli u ovim blagdanskim danima obradovati gospođu Snježanu Kucjak, koja se kao slijepa i teško bolesna osoba nalazi smještena u ustanovi u Lobor gradu. Na sudjelovanje u ovoj akciji bile su pozvane prvenstveno žene, ali potaknuti ljubavlju i solidarnošću odazvali su se i naši kolege, te je vrlo brzo sakupljen novac koji je kao dar ljubavi poslan iz grada na 4 rijeke u Lobor teško bolesnoj Snježani Kucjak.

Dana 15. prosinca u prostorijama naše udruge održan je Božićni domjenak za sve članove, koji su se ovom prilikom odazvali u velikom broju. Zahvaljujući činjenici da posjedujemo vlastiti automobil mogli smo dovesti na ovo naše druženje i one naše teško pokretne članove, koji rijetko kada imaju priliku napustiti svoje domove. U prvom dijelu ovog susreta predsjednik naše udruge, gospodin Vlatko Golac, izvijestio je članstvo o radu udruge u 2007. godini, svim uspjesima koji su postignuti i problemima sa kojima se udruga susreće i na rješenju kojih treba u buduće poraditi. U drugom dijelu bilo je organizirano izvlačenje tombole koja je bila pripremljena od dobivenih donacija. Izvlačenje tombole omogućilo je našim članovima veliku radost i ugodnu zabavu. U trećem dijelu poslužen je ručak i nastavljeno je druženje članstva i zabava uz predivnu glazbu koju je izvodila grupa Evergrin, čiji su članovi i ovog puta odvojili svoje vrijeme da bi svoje slijepe sugrađane obradovali svojim predivnim sviranjem. Bio je to muzički dar ljubavi grupe Evergrin članovima Udruge slijepih Karlovačke županije za nadolazeći Božić.

Razišli smo se poželjevši jedni drugima sretne blagdane, zadovoljni zbog još jedne uspješno odrađene godine, u kojoj smo zahvaljujući velikoj upornosti i zalaganju našeg predsjednika, gospodina Golca, uspjeli riješiti stambene probleme dvojice naših članova, Smaila Đogića i njegove brojne obitelji i riješeno je stambeno pitanje i našeg člana Izeta Hasanagića, kojemu je firma Doma iz Karlovca darovala novi ormar kao Božićni dar.

Vratili smo se u naše domove sa sjećanjem na još jedan predivan doživljaj u prostorijama naše udruge, kako bi se u danima koji su pred nama pripremili za proslavu najveselijeg blagdana u kršćanstvu, Božića, kad je Bog došao na ovu zemlju, koja je zagađena grijehom, natopljena krvlju, ispunjena patnjama, da nas povede u novo nebo i novu zemlju, gdje prema njegovom obećanju više neće biti ni boli, ni patnje, jer će on otrti svaku suzu sa naših očiju.

Anita Milčić

DAR HRVATSKIH AUTO CESTA SLIJEPIMA U KARLOVCU

Dana 22. svibnja 2007. bio je veoma radostan za sve članove naše udruge, tog je dana u naše prostorije dopremljena donacija od 10 malo rabljenih računala koja su Hrvatske autoceste darovale Udruzi slijepih Karlovačke županije za potrebe naših članova. Ovoj donaciji najviše su se obradovali oni naši članovi koji od prošle jeseni redovito pohađaju tečaj informatičkog opismenjavanja slijepih, koji se svakodnevno provodi u našoj udruzi za sve one članove koji se žele koristiti računalom i uživati u svim mogućnostima koje ovo elektronsko sredstvo današnjice pruža slijepom čovjeku. Zahvaljujući humanosti odgovornih iz Hrvatskih autocesta riješeno je pitanje nabavke računala za njih. Uvjereni smo da ćemo naići na razumijevanje i kod drugih donatora i doći do sredstava kojima ćemo nabaviti i računalnu opremu za slijepe i tako našim članovima pomoći da se svojim znanjem koje su stekli na tečaju mogu koristiti u svojim domovima na vlastitim računalima.

Anita Milčić

BOJE NEVIĐENOG U KARLOVCU

U sklopu provođenja projekta Senzibilizirati javnost o problemima slijepih koji je financiran od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Udruga slijepih Karlovačke županije organizirala je prikazivanje filma boje nevidljivog na karlovačkoj televiziji Četri rijeke, sa željom da građani našeg grada kroz sudbine triju protagonistica u ovom filmu dublje uđu u problematiku slijepih osoba.

Navedeni film prikazan je 18. svibnja 2007. godine u 20 sati i 30 minuta u najgledanijem terminu. Film je prikazan u sklopu jednosatne tv emisije u kojoj su gostovali predsjednik naše udruge gospodin Vlatko Golac i tajnica gospođa Anita Milčić, koji su prigodnim riječima uveli gledateljstvo u sadržaj filma. Nakon emitiranja filma gospodin Golac i gospođa Milčić dali su svoje komentare na prikazani film i tako kao dobri poznavatelji problematike slijepih osoba još više približili građanima život slijepih osoba i probleme sa kojima se one u svakodnevnom životu susreću.Gledatelji Karlovačke televizije upoznati su sa svime što naša udruga čini na poboljšanju uvjeta života slijepih osoba u Karlovcu, kao i sa svim naporima koje čini naša krovna udruga HSS - boreći se za bolji i kvalitetniji život za sve slijepe u našoj domovini. Ovaj potresni film koji je po prvi puta prikazan u nekom gradu izvan Zagreba izazvao je veliko zanimanje među gledateljstvom u Karlovcu pa je Karlovačka televizija odlučila reprizirati Boje neviđenog povodom Dana bijelog štapa.

Anita Milčić

SUSRET U GRADU NA ČETIRI RIJEKE

Dugogodišnje prijateljstvo i suradnja povezuju Udrugu slijepih Karlovačke županije sa Udrugama slijepih Istarske županije i Primorsko goransko županije. U za nas teškim danima kad smo ulagali maksimalne napore kako bi unatoč kletvama i lažima kojima smo svakodnevno bili obasuti i medijskog linča kojemu smo bili izloženi, obranili smo opstojnost naše udruge. Prijatelji iz Pule i Rijeke bili su neprekidno uz nas pružajući nam moralnu pomoć i ohrabrujući nas da u toj teškoj borbi ustrajemo, time su na najbolji mogući način dokazali iskrenost i čvrstinu svog prijateljstva, jer pravi prijatelji prepoznaju se u nevolji.

U želji da naše prijateljstvo i suradnja još više učvrsti, sekcija žena Udruge slijepih Karlovačke županije organizirala je susret slijepih žena naše udruge i članica Udruga slijepih Istarske i Primorsko goranske županije, koji je održan 12. svibnja 2007. godine u prostorijama naše udruge.

Susret je započeo u 9 sati, međusobnim upoznavanjem sudionica ovog skupa i pozdravnim govorom voditeljice sekcije žena pri našoj udruzi gospođe Antonije Hasan, koja je poželjevši dobrodošlicu našim gošćama prisutne upoznala sa planom našeg jednodnevnog druženja , koji su naše gošće sa oduševljenjem prihvatile, i ciljem koji kroz ovo druženje žena želimo postići, a to su međusobno upoznavanje i razvijanje prijateljstva između žena triju prijateljskih udruga te razmjena međusobnih iskustava. Nakon čega je pročitana pjesma autora pjesnika i radijskog voditelja gospodina Marija Mihaljevića sa kojim smo imali predivno druženje za Blagdan svetog Valentina. Pjesma pod naslovom „Oprostite nam žene“. Ova pjesma provokativnog karaktera naišla je na veoma dobar prijem kod svih sudionica ovog skupa. Iza toga poslužen je zajednički doručak, nakon kojeg smo se po predivnom sunčanom vremenu, ali i ne prevrućem uputili u razgledavanje znamenitosti našeg grada.

Razgledavanje grada odvijalo se pod vodstvom profesora povijesti i jednog od najboljih poznavatelja znamenitosti našeg grada g. Vladimira Peršina. Prilikom posjete gradskom muzeju, naše gošće imale su priliku upoznati etničku zbirku koja govori o životu ljudi u Karlovcu i okolici u davnim vremenima. Razgledali smo i zbirku starih obrta koja pokazuje kako su se izrađivali mnogi predmeti u stara vremena. Razgledali smo također i arheološku postavu koja proizlazi iz arheoloških istraživanja na području našeg grada i okolice.

Nakon posjete muzeju uputili smo se u razgledavanje najstarije crkve u Karlovcu to je crkva Presvetog Trojstva koja se nalazi u starom dijelu grada u neposrednoj blizini naše udruge, u kojoj djeluju franjevci. Sve zanimljivosti o crkvi kao građevini i djelovanju franjevaca u našem gradu od njihovog dolaska do danas imali smo priliku čuti od našeg voditelja profesora Peršina. Nakon razgledavanja još nekih detalja u staroj gradskoj zvijezdi uputili smo se na Koranu gdje smo uz šum Koranskog slapa uživali u zelenilu koje u izobilju krasi naš grad.

Iza toga posjetili smo stari grad Dubovac, to je najviši vrh u našem gradu gdje su sudionice ovog skupa sa ostatkom vida i pratioci mogli uživati u predivnom pogledu na panoraKarlovca i cijele okolice. Žene u boljoj kondiciji penjale su se i na Branič kulu gdje su mogle vidjeti muzejsku postavu obrane Karlovca kroz stoljeća. Naše gošće izrazile su zadovoljstvo svježim zrakom i ljepotom prirode koju svojim posjetiteljima pruža stari grad Dubovac.
Nakon toga uslijedio je povratak u prostorije naše udruge, gdje nas je dočekao naš predsjednik gospodin Vlatko Golac koji je nakon pozdrava upoznao naše gošće sa svim postignućima rada naše udruge od njenog osnivanja do danas. Iza toga svim prisutnim ženama podijeljeni su pokloni i cvijeće u teglama. Ovu radost omogućili su nam ljudi velikog srca iz različitih firmi svojim sa ljubavlju dodijeljenim donacijama.

Nakon toga uslijedio je zajednički ručak, iza kojeg je uz sviranje Karlovačke grupe Evergrini nastavljeno druženje žena uz pjesmu i ples. Članovi grupe Evergrini svirali su ne samo instrumentima već sa puno srca što je izazvalo dodatnu radost među prisutnima, iako su naše prostorije za ples premale to nam nije smetalo da uz ovako dobru glazbu od srca zaplešemo, jer kad čeljad nije bijesna nije niti kuća tijesna - kaže stara poslovica koja se u potpunosti obistinila toga poslijepodneva u prostorijama naše udruge.

Razišli smo se u kasnim poslijepodnevnim satima u radosnom raspoloženju sa željom da ovakvi susreti žena između naših triju udruga postanu tradicionalni i da se održavaju svake godine u drugom gradu.

Anita Milčić

LJUBAVLJU I POŠTENJEM DO BOLJE I SVJETLIJE BUDUĆNOSTI

Članovi Udruge slijepih Karlovačke županije i ove godine su kroz različite aktivnosti proslavili najveći kršćanski blagdan Uskrs.

U danima prije Uskrsa predsjednik, tajnik i socijalna radnica pri našoj udruzi posjetili su sve naše stare i bolesne članove u njihovim domovima predavši im prigodne poklone koje je udruga za ovu priliku nabavila novčanim sredstvima koja su naši građani sa ljubavlju darovali za potrebe naših članova. Povodom blagdana Uskrsa Udruga slijepih Karlovačke županije obradovala je četvero svojih najsiromašnijih članova dodijelivši im jednokratne novčane pomoći. Ove godine taj nam je posao bio u velike olakšan jer nam je na raspolaganju bio vlastiti automobil i stručna pomoć naše socijalne radnice, tako smo uspjeli doprijeti i do naših najudaljenijih članova. Susreli smo se sa našim članovima koji žive u svojim domovima u ratom opustošenim selima Korduna, udaljeni od svojih susjeda od trgovina i prijevoznih sredstava. Najčešće su im radio i telefon jedina komunikacija sa vanjskim svijetom. Pri susretima sa ovim našim članovima bili smo iznenađeni snagom i vedrinom sa kojima ti ljudi živeći u ovako teškim uvjetima preživljavajući od svojih minimalnih mirovina ili socijalne pomoći te podnose sve poteškoće koje sljepoća nameće. Ovim putem želimo ohrabriti odgovorne ljude u HSS-u da se i nadalje zalažu za povećanje doplatka na sljepoću kako bi život slijepih ljudi koji po čitavoj Hrvatskoj žive u ovako teškim uvjetima bio barem malo lakši.

Posjetili smo i one naše članove koji svoje dane provode zbog bolesti i nemoći vezani uz svoje domove ili godinama prikovani uz bolesničke postelje. Susrećući se sa našim članovima koji su uz sljepoću zahvaćeni velikim patnjama zbog bolesti koje su ih pogodile bili smo zadivljeni njihovom strpljivošću sa kojom proživljavaju svoju svakodnevnicu i dobrotom članova njihovih obitelji koji im svakodnevnim pomaganjem njihove patnje čine lakšima. Opraštali smo se od naših članova zadovoljni što smo dolaskom u njihove domove i ugodnim razgovorom sa njima unijeli makar malo radosti i promjene u njihovu patnjom ispunjenu svakodnevnicu. Na odlasku poželjeli smo im sretan Uskrs, čvrsto vjerujući da će naš Gospodin Isus Krist svojom milošću i ljubavlju križ njihove patnje na ovoj zemlji pretvoriti u blagoslov za život vječni.

Osobito veliku radost doživjeli smo posljednjeg dana našeg rada na terenu kada smo posjetili našeg člana na području Slunja, koji je otac mnogobrojne obitelji koja živi u više nego skromnoj kućici, što ni izdaleka ne zadovoljava njihove stambene potrebe. U cilju poboljšanja njihovih životnih potreba Udruga slijepih Karlovačke Županije posredovala je pri Ministarstvu mora, turizma prometa i razvitka za dobivanje građevinskog materijala za nadogradnju i proširenje njihove skromne kućice. U tu svrhu napisani su mnogi dopisi i obavljeni su mnogi telefonski razgovori, stoga smo bili veoma obradovani kad smo ugledali rovokopač kako kopa temelje za proširenje njihova doma, jer smo prispjeli na dan kada su građevinski radovi započeli. Osjećali smo radost što smo i ovom našem članu kao udruga uspjeli pomoći u poboljšanju životnih uvjeta.

Dana 18. travnja 2007. godine u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije održan je Uskrsni domjenak za sve članove. Tom prilikom naši gosti bili su don Jure Ladešić slijepi svećenik i predsjednik Društva slijepih Ličko Senjske županije i tajnik iste udruge gospodin Branko Čuić. Navedeni skup započeo je duhovnom obnovom koju je održao don Jure Ladešić na temu slijepi u Novom zavjetu. Za sve nas ovo je bilo novo iskustvo jer smo po prvi puta imali priliku čuti kako Božju riječ tumači čovjek koji se svakodnevno susreće i bori sa teškoćama koje sljepoća nameće kao i mi. U prigodnom govoru don Ladešić nas je pozvao da poput Bartimeja slijepog čovjeka iz Evanđelja i mi otvorimo duhovne oči, oči srca i u ovom svijetu koji nudi mnoštvo lažnih vrijednosti prepoznamo one trajne koje nudi Isus Krist u svom Evanđelju, a to su ljubav poštenje i čovjekoljubivost. Pozvani smo da kao slijepi građani iskoristimo sve preostale sposobnosti u izgradnji boljeg i humanijeg svijeta. U drugom djelu svog predavanja don Ladešić pozvao nas je, da sa strpljivošću podnosimo sve teškoće kojima smo kao slijepe osobe svakodnevno izloženi i tako težinom svojih patnji zajedno sa Isusom budemo suotkupitelji svijeta nadopunjavajući svojim patnjama ono što ne dostaje patnjama Kristovim. Po završetku nagovara naši članovi imali su priliku postavljati pitanja donu Ladešiću ali njegov govor bio je toliko impresivan da pitanja gotovo nije ni bilo, svatko od nas osjetio je potrebu razmisliti kako svoj život graditi na onim trajnim vrijednostima koje Evanđelje nudi.

Drugi dio našeg druženja protekao je u razmjeni međusobnih iskustava, naš predsjednik gospodin Vlatko Golac upoznao je goste sa radom naše udruge a tajnik Društva slijepih Ličko Senjske županije gospodin Branko Čuić predstavio nam je svoju udrugu.

Nakon toga prostorije naše udruge posjetili su članovi Karlovačkog okteta koji su nam u to predvečerje darovali predivan koncert izvodeći niz pjesama iz svog repertoara, koje su i naši članovi zajedno sa njima radosno zapjevali.

Po završetku koncerta uslijedilo je druženje članstva u i naših gostiju u radosnom i opuštenom ozračju. Razišli smo se u večernjim satima, odlazeći u svoje domove obogaćeni za još jedan lijepi doživljaj u našoj udruzi kroz koji smo se i duhovno i tjelesno osnažili kako bi težinu svakodnevnice lakše proživljavali..

Izgradnja nove kuće kuće slijepog člana Udruge slijepih Karlovačke županije

Pred nekoliko dana započelo se sa kopanjem temelja za novu kuću u Gornjem Popovcu kraj Slunja. Sedmeročlana obitelj našeg člana Smaila Đogića živi je u trošnoj drvenoj kući bez primjerenih električnih instalacija. 2005. godine donacijom Udruge slijepih Karlovačke županije našem članu je uvedena voda. Ovom prilikom posredovanjem Udruge slijepih Karlovačke županije kod Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka dobivena je dozvola za građevinske radove koji su započeli 03.04.2007., također dobivena je i donacija u građevinskom materijalu od istog ministarstva. Udruga će i dalje pomagati svojim najpotrebitijim članovima i raditi na njihovom boljitku.

Novosti iz športa

Održan je turnir udruga slijepih županije Hrvatske u Karlovcu 31.03.2007. godine. Na turniru je sudjelovalo 5 ekipa: Osijek, Virovitica, Športsko društvo slijepih Zagorje, Športsko društvo slijepih Rijeka kao i predstavnici karlovačkog Športskog društva slijepih 4 – rijeke Karlovac.

Prva mjesta u pojedinačnoj konkurenciji osvojili su:

B1: Ivan Kombol - prvo mjesto - Rijeka
B1: Željko Zec - drugo mjesto - Virovitica
B1: Tomo Ričko - treće mjesto - Zagorje
B2: Darko Sarapa – prvo mjesto - Osijek
B2: Izet Hasanagić - drugo mjesto – Karlovac
B2 Antun Maturić – treće mjesto – Virovitica
B3: Mario Muškardin - prvo mjesto - Rijeka
B3: Franjo Bičanić - drugo mjesto - Osijek
B3: Ivan Križanac - treće mjesto – Virovitica

Ekipni plasman :

1) Virovitica
2) Karlovac
3) Osijek

Nakon napornog natjecanja u kojem su svi natjecatelji pokazali izvrsne rezultate održano je prigodno druženje uz domjenak.


PRAVA SLIJEPIH U ZDRAVSTVENOM I MIROVINSKOM OSIGURANJU

Dana 20. ožujka u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije održan je edukativni skup o pravima slijepih u zdravstvenom i mirovinskom osiguranju, kojem su prisustvovali direktor Zavoda za mirovinsko osiguranje područne službe u Karlovcu gospodin Zvonimir Pozderac, rukovoditelj iste službe gospođa Erna Pogačić, dr. Debač -
vještak pri invalidskoj komisiji u područnoj službi u Karlovcu, Nebojša Žanić pravni savjetnik pri istoj službi. Ispred HZZO-a gospođa Nada Gašparović pravnica pri područnoj službi u Karlovcu. Organizacija ovog skupa pobudila je veliki interes među našim članovima koji su unatoč lošem vremenu koje je toga dana u Karlovcu vladalo, ispunili naše prostorije do posljednjeg mjesta. U ugodnom razgovoru sa našim gostima koji je trajao oko sat i pol vremena članovi Udruge slijepih Karlovačke županije mogli su kroz svoja pitanja dobiti kvalitetne odgovore i objašnjenja na sve ono što je od interesa za slijepe osobe u zdravstvenom i mirovinskom osiguranju.

Naši članovi dobili su odgovore od predstavnice HZZO-a kako ostvariti pravo na oslobođenje od plaćanja participacije i administrativne pristojbe u zdravstvenom osiguranju. Pravnica gospođa Gašparović izvijestila je naše članove o pravima na pomagala koja slijepi mogu ostvariti na teret HZZO-ai pri tom dala odgovore na sve dileme naših članova vezane uz nabavku pomagala. Naši članovi dobili su savjet i kako ostvariti pravo na prijevoz vozilom saniteta u slučaju kad treba otići liječniku ili na liječenje a kad nema pratioca ili drugog prijevoza.

Predstavnici Mirovinskog osiguranja odgovorili su našim članovima na pitanja koja su od interesa za slijepe osobe iz tog područja. Prisutne na ovom skupu interesiralo je koliko slijep osiguranik mora imati minimalno radnog staža da bi mogao ostvariti invalidsku mirovinu. Kako ostvariti pravo na prijevremenu mirovinu. Kako ostvariti pravo na starosnu mirovinu. Kako se obračunava beneficirani radni staž za slijepe osobe. Imaju li slijepi pravo na povrat sredstava za dodatak na tuđu pomoć i njegu kao što to pravo imaju umirovljenici čije mirovine godinama nisu rasle kao ni dodatak za tuđu pomoć i njegu po odluci vlade Republike Hrvatske. Na žalost odgovor je bio negativan.

Predsjednik udruge slijepih Karlovačke županije iskoristio je priliku da skrene pažnju prisutnima iz mirovinskog osiguranja kako na telefonskoj centrali u njihovoj ustanovi radi zdrava osoba dok su naši članovi nezaposleni, zamolivši ih za pomoć i razumijevanje u rješenju ovog pitanja. Naši članovi izrazili su zadovoljstvo zbog ljubaznosti i strpljivosti naših gostiju sa kojom su odgovarali na postavljena pitanja i davali potrebna objašnjenja. Na žalost i ovog puta mogli smo se uvjeriti kako su prava slijepih u mirovinskom osiguranju nakon mirovinske reforme iz 1999. godine. uvelike smanjena, što se već sada nepovoljno odražava na život slijepih osoba u našoj zemlji.

SA VJEROM I OPTIMIZMOM U DALJNJE AKTIVNOSTI

Dana 17. ožujka 2007. godine u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije održana je redovna godišnja skupština naše udruge. Navedenoj skupštini prisustvovalo je od 17 delegata koji po statutu naše udruge sačinjavaju skupštinu njih 15, dvojica su zbog bolesti bila odsutna. Ovom prilikom našu udrugu posjetili su i naši dugogodišnji prijatelji Predsjednik Udruge slijepih Istarske županije i član izvršnog odbora HSS-a, gospodin Zlatko Kuftić koji je ovoj skupštini prisustvovao u dvostrukoj ulozi kao predsjednik udruge sa kojom imamo dugogodišnju suradnju i sa kojom nas veže predivno prijateljstvo i kao predstavnik HSS-a, i predsjednik Udruge slijepih Primorsko – goranske županije gospodin Duško Miočić sa kojim smo povezani dugogodišnjim prijateljstvom i suradnjom sa udrugom koju on već niz godina uspješno vodi.

Svi prisutni sa interesom saslušali su pročitane izvještaje o radu naše udruge za 2007. godinu, kao i financijski izvještaj za proteklu godinu, isto tako i program rada za 2007. godinu i financijski plan za istu godinu te nalaz nadzornog odbora.

Osobito veliko zadovoljstvo među prisutnima izazvao je izvještaj o radu za 2006. godinu u kojoj su predsjednik tajnik i cjeli izvršni odbor ulagali velike napore kako bi kvalitetnim radom i bogatom aktivnošću podigli udrugu na onu razinu na kojoj je ona bila do 2004. godine prije onih nemilih događaja koji su nanijeli ogromnu štetu slijepim osobama na području Karlovačke županije. Tijekom 2006. godine čitatelji Infa bili su izvještavani o svim većim aktivnostima koje je Udruga slijepih Karlovačke županije provodila za svoje članove i cjelokupno građanstvo, stoga ovdje donosimo one segmente našeg rada sa kojima čitatelji Infa nisu upoznati.

Početkom 2006. godine Udruga slijepih Karlovačke županije poklonila je svome članu Izetu Hasanagiću koji je osposobljen za rad masera, pokretni stol za masažu. Na taj način željelo mu se pomoći da zaradi poneku kunu jer je on bez posla i sa malim izgledima da će ga ikada dobiti. Za potrebe udruge tijekom 2006. godine nabavljena su 2 računala jedno za rad djelatnika, a drugo sa govornom jedinicom za potrebe naših članova. Nabavljena su i 2 printera jedan veći za izradu glasila naše udruge i drugi manji za svakodnevni rad. Nabavljen je i novi faks uređaj i bežični telefon čime nam je omogućena bolja komunikacija sa vanjskim svijetom.Udruga slijepih Karlovačke županije nabavila je i novi televizor što će druženje naših članova učiniti ugodnijim. U ožujku prošle godine sa Udrugom za unapređenje obrazovanja slijepih iz Zagreba održana je tribina pod nazivom tehnologija i informatika u službi slijepih. Tom prilikom mogli smo upoznati veliki broj različitih najmodernijih pomagala za slijepe, koja se danas nalaze na Hrvatskom tržištu. Osobit interes među nama izazvala je prezentacija rada na računalu za slijepe, tom prilikom neki od naših članova odlučili su i sami pristupiti obučavanju u radu na računalu, kako bi i sami mogli koristiti sve mogućnosti koje danas računalo pruža slijepom dobro obučenom čovjeku. Izlazeći u susret željama svojih članova u rujnu prošle godine Udruga slijepih Karlovačke županije započela je provoditi tečaj osposobljavanja u radu na računalu za sve zainteresirane članove, koji u poslijepodnevnim satima sa puno strpljenja provodi naš djelatnik gospodin Dragutin Živković. Kao novost u našoj udruzi tijekom 2006. godine uvedena je i redovita tjedna rekreacija za žene. Ona se odvija svakog utorka poslije podne pod vodstvom stručnog trenera a sastoji se od elemenata kinezio terapije i pilatesa. Uvjereni smo da će ovakav način rekreacije koja se provodi u našim prostorijama i druženje žena koje iza toga slijedi pridonijeti boljem fizičkom i psihičkom stanju naših članica. U srpnju 2006. godine otvorena je web stranica naše udruge na kojoj redovno svaki mjesec izvješćujemo posjetitelje o novim zbivanjima u našoj udruzi. Do sada web stranicu naše udruge posjetilo je trinaest tisuća posjetitelja. Zainteresirani mogu nas posjetiti na web adresi: www.uskz.t-com.hr Zbog iznenadnih upada tajnika novoosnovane Udruge grada Karlovca i Karlovačke županije Mirsada Bečirovića i predsjednice iste udruge Senije Rački i fizičkih napada na predsjednika gospodina Golca i tajnicu gospođu Milčić u dogovoru sa policijom uveden je video nadzor naših prostorija. Nakon čega su Mirsad Bečirović i Senija Rački odustali zajedno sa svojim prijateljima pripadnicima kriminalnim krugovima grada od daljnjeg nasilja i izlijevanja bijesa zbog sudskim putem izgubljenih prostorija i velike globe koju su zbog ne poštivanja sudske odluke morali platiti.

U diskusiji koja je nastala poslije čitanja izvještaja gospodin Zlatko Kuftić upoznao je skup sa novostima iz Udruge slijepih Istarske županije i najnovijim zbivanjima u HSS – u i svim inicijativama koje naša krovna udruga provodi za dobro svojih članova. Iza toga skupu se toplim i prijateljstvom ispunjenim riječima obratio i gospodin Duško Miočić iz Rijeke. Nakon čega je uslijedila plodna diskusija naših članova, koji su izrazili zadovoljstvo sa svime što je u 2006. godini. urađeno, izražavajući podršku predsjedniku i tajniku kao i cijelom izvršnom odboru. U daljnjem tijeku uslijedila je diskusija ispunjena mnoštvom prijedloga i ideja koje će u velike obogatiti rad naše udruge.

Nakon službenog djela u prostorijama naše udruge upriličen je ručak za sve prisutne iza čega je nastavljeno druženje između naših članova i dragih nam gostiju.

Razišli smo se ispunjeni vjerom i optimizmom da ćemo i ovu 2007. godinu jednako dobro odraditi na zadovoljstvo i dobrobit naših članova.

LJUBAV ZA LJUBAV

Dana 14. veljače Udruga slijepih Karlovačke županije organizirala je obilježavanje blagdana Svetog Valentina, dana zaljubljenih i ljubavi.

U poslijepodnevnim satima organizirano je druženje naših članova i svih zainteresiranih građana sa piscem pijesnikom i radio voditeljem gospodinom Marijom Mihaljevićem.Koji je poznat slušateljima drugog programa Hrvatskog radija kroz emisiju „Tisuću i jedna priča“ koju više godina svakodnevno vodi i koja je omiljela kod velikog broja ljudi diljem cijele Hrvatske. Ovaj susret organiziran je u „Biblioteci za mlade“ koja je tom prilikom bila ispunjena do poslijednjeg mjesta. Gospodin Mihaljević predstavio se našem gradu prezentacijom svoje knjige pjesama pod naslovom „Eterične pjesme“. Tako smo imali priliku sat vremena uživati u njegovim predivnim pijesmama koje su posvećene malom običnom čovijeku i njegovim svakodnevnim problemima. Pjesme gospodina Mihaljevića unijele su puno radosti i vedrine u srca svih prisutnih. Ovom prilikom Udruga slijepih Karlovačke županije predstavila je javnosti 2. broj svoga glasila pod nazivom „ŽIVOT SLIJEPIH - list za slijepe i njihove prijatelje“,koji donosi prikaz aktivnosti naše udruge kroz drugu polovinu 2006. godine, onako kako su ih doživjeli naši članovi koji su autori svih objavljenih članaka. Svi prisutni dobili su na dar po jedan primjerak našeg glasila. Uvjereni smo da će ovo predivno druženje uz pjesme gospodina Mihaljevića i prezentaciju našeg glasila uvelike pridonjeti zbližavanju slijepih i videćih građana u Karlovcu. Ovo druženje bio je dar ljubavi naše udruge i gospodina Marija Mihaljevića našem gradu i našim sugrađanima.

Drugi dio druženja naših članova sa gospodinom Marijom Mihaljevićem odvijao se u prostorijama naše udruge, uz skromnu zakusku ugodan razgovor i prigodnu glazbu. Osobito ugodno iznenađenje pripremila nam je nepoznata sugrađanka koja nam je poklonila kolače koje je za ovu priliku sa ljubavlju ispekla, čime je naša zakuska bila obogaćena. Tom prilikom članovi su imali priliku upoznati našu socijalnu radnicu gospođu Tanju Jezerinac, koja od 1. veljače radi u našoj udruzi a čiji rad financira Gradsko poglavarstvo. Tom prilikom članovi su imali priliku razgledati i novi auto koji je poslijednjih dana godine koja je iza nas nabavljen za potrebe udruge.Neki od njih po prvi puta provozali su se u njemu, što je izazvalo opću radost među svima. Automobil je nabavljen novčanom donacijom čovjeka velikog i toplog srca koji iz skromnosti želi ostati anoniman. Ovaj čovijek svojom ljubavlju izkazanom prema slijepim osobama omogućio nam je da postanemo pokretna udruga i da možemo još više nego do sada raditi za dobro naših članova. Na kraju svima prisutnima pdjeljeni su jaglaci u teglama, bio je to dar ljubavi vlasnika cvjećare Flora koji nam je svojom donacijom ovaj radosni dan učinio još lijepšim. Nakon podjele cvijeća stolovi u našoj udruzi postali su spektar najljepših boja. Naši članovi sa ostatkom vida i pratioci mogli su uživati u žutoj, bijeloj, plavoj, ružičastoj, ljubičastoj,tamno crvenoj i svijetlo crvenoj boji tek procvalih jaglaca .

Uživajući u predivnom spletu cvijetnih boja naše misli uzdizale su se prema našem Stvoritelju koji je svojom neizmjernom mudrošću stvorio ove predivne boje. Članovi bez ostatka vida dodirujući nježne latice cvjetova razmišljali su kako je nježan naš Stvoritelj. Nakon toga razišli smo se svojim kućama radosni što smo mi darom naše ljubavi obogatili naš grad i naše sugrađane, isto tako osjećali smo veliku radost zbog ljubavi koju su nam izkazali gospodin Marijo Mihaljević i naši sugrađani poklonivši nam svoje vrijeme i družeći se sa nama.


KULTURA DRUŽENJA I EDUKACIJA ČLANSTVA

Zadovoljavajući kulturne potrebe svojih članova Udruga slijepih Karlovačke županije izvršila je za one članove koji vole čitati pretplatu na usluge Hrvatske knjižnice za slijepe i pretplatu na 2 časopisa po vlastitom izboru svakog člana. Pretplata je izvršena i za 2007. godinu. Sekcija žena organizirala je 13. veljače 2006. godine povodom blagdana Svetog Valentina druženje članstva i susret sa pjesnikinjom gospođom Anom Postružnik, koja nas je i ovom prilikom oduševila svojom prigodnom ljubavlju nadahnutom poezijom. Tom prilikom upoznali smo i dvije pjesme slijepe pjesnikinje Kristine Semenjuh iz njezine zbirke Pišem svjetlošću. Ove godine gost će biti gospodin Mario Mihalhljević. U ožujku 2006. godine u prostorijama naše udruge u suradnji sa Udrugom za unapređenje obrazovanja slijepih iz Zagreba održana je tribina i radionica pod naslovom Informatika i tehnologija u službi slijepih. Tom prilikom naši članovi imali su mogućnost vidjeti najmodernija pomagala za slijepe koja se danas mogu nabaviti na tržištu. Veliku pažnju članstva privukla je prezentacija rada slijepih na govornom računalu , koja je u nekim našim članovima pobudila želju da i sami pristupe obuci i osposobe se za korištenje računala. U travnju u našim prostorijama organiziran je domjenak za sve naše članove povodom Uskrsa, kada smo imali druženje sa profesorom teologije i psihologije svećenikom Vladom Mandalom, koji nam je održao predivno predavanje na temu „Patnja u svjetlu uskrsnuća“. Svečanoj akademiji koja je održana u lipnju 2006. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu povodom obilježavanja šezdesete obljetnice postajanja i rada HSS-a prisustvovalo je sedmero naših članova. U listopadu 2006. godine Udruga slijepih Karlovačke županije organizirala je gostovanje kazališta slijepih Novi život. Predstavili su se nastupom građanima našeg grada kazališnom predstavom „Izabrao Đelo Hadžiselimović“. Naši građani koji su dvoranu Zorin doma ispunili do posljednjeg mjesta mogli su se uvjeriti kako slijepi ljudi upornim radom mogu postići vrhunske rezultate i na području glume. U studenom 2006. godine Udruga slijepih Karlovačke županije organizirala je u crkvi Presvetog Trojstva koncert vokalnog ansambla Udruge slijepih Zagreb, koji su svojim kvalitetnim nastupom izazvali divljenje svih prisutnih.

Početkom prosinca Udruga slijepih Karlovačke županije u suradnji sa HSS-om organizirala je prezentaciju pomagala za slijepe. Koja je bila osobito interesantna za naše članove sa minimalnim ostatkom vida koji su mogli po prvi puta vidjeti elektronska povećala sa digitalnom kamerom, koja su im omogućila da po prvi puta u životu mogu pročitati tekstove pisane u finom tisku. Na ovoj prezentaciji imali smo mogućnost vidjeti i dvije vrste teleskopskih naočala i mnoštvo ostalih pomagala za slijepe. Ovu prezentaciju posjetili su i oni naši građani koji imaju problema sa vidom ali kod kojih to oštećenje još nije tako veliko da bi mogli biti članovima udruge. Izlazeći u susret željama svojih članova Udruga slijepih Karlovačke županije organizirala je za sve zainteresirane tečaj osposobljavanja u radu na računalu koji sa puno strpljenja i požrtvovnosti u poslijepodnevnim satima vodi naš djelatnik gospodin Dragutin Živković. Udruga slijepih Karlovačke županije pokrenula je u 2006. godini i izdavanje glasila naše udruge, pod naslovom „Život slijepih list za slijepe i njihove prijatelje“.

Izdavanje ovog glasila pokrenuto je da se javnost što bolje upozna sa radom naše udruge i problemima i životom slijepih osoba na području naše županije. Do sada izdan je prvi broj u 100 primjeraka a u pripremi je i izdavanje drugog broja koji će biti tiskan u 150 primjeraka. Sve radove oko izdavanja našeg glasila obavljaju naši članovi i djelatnik udruge u našim prostorijama, stoga je ovo glasilo u potpunosti djelo slijepih ljudi sa čime se veoma ponosimo. 16. prosinca 2006. godine u prostorijama naše udruge održan je Božićni domjenak za sve naše članove na kojem nam je gost bio povjerenik za pastoral za osobe sa dodatnim potrebama pri Zagrebačkoj nadbiskupiji velečasni Drago Goričanec, sa kojim smo proveli jedno radosno i nezaboravno druženje u Božićnom ozračju.

Održani su sastanci svih sekcija koje postoje unutar Udruge slijepih Karlovačke županije te su doneseni zaključi o organiziranju rekreativnih radionica u prirodi, te organizacija glazbenih i filmskih večeri također odlučeno je da će se pokušati animirati članstvo za odlazak na kazališne predstave Zorin doma..

A.M.

Obilježavanje Dana bijelog štapa u Karlovcu

U ovogodišnje obilježavanje 15.listopada, Međunarodnog dana bijelog štapa Udruga slijepih Karlovačke županije ušla je potaknuta sa dva nova izazova. Provođenjem projekta „Senzibilizacije javnosti o problemima slijepih“ sa kojim je sudjelovala na natječaju pri Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi i za provođenje kojeg je dobila financijska sredstva i sudjelovanjem u akciji Hrvatskog saveza slijepih „Ne želimo milostinju već zakonska rješenja“. Obilježavanje Dana bijelog štapa u Karlovcu započelo je već 3. listopada polusatnom emisijom na Hrvatskom Radio Karlovcu u kojoj su predsjednik tajnik i djelatnik udruge upoznali građane sa radom naše udruge sa životom slijepih kao i svim problemima sa kojima se oni susreću, u istoj emisiji građani grada Karlovca pozvani su na potpisivanje peticije kojom će svojim slijepim sugrađanima dati podršku u traženju boljih zakonskih rješenja za doplatak na tešku invalidnost. Emisija istog karaktera održana je 5.listopada i najslušanijoj radio postaji u našoj županiji – Radio Mrežnica.

Šestog listopada predsjednik i tajnik naše udruge gostovali su na lokalnoj televiziji 4- rijeke Karlovac, gdje su nakon desetominutne reportaže koja je za tu prigodu snimljena nekoliko dana prije u prostorijama naše udruge i na kuglani Hrvatske vojske – Zrinjski, upoznali gledateljstvo sa životom i problemima slijepih ljudi, kao i sa njihovim postignućima i uspjesima i tom prilikom naši sugrađani pozvani su na potpisivanje peticije HSS-a za bolji život slijepih kako smo je mi u našoj udruzi popularno nazvali.

Nakon ovakve medijske pripreme 9. i10. listopada u prijepodnevnim satima na našem štandu na najfrekventnijem mjestu u našem gradu prikupljali smo potpise podrške naših građana. Tom prilikom podršku slijepima potpisom peticije dalo je 970 naših sugrađana..

9. listopada Udruga slijepih Karlovačke županije ugostila je Dramski studio slijepih – Novi život iz Zagreba. A oni su se predstavili našem gradu sa predstavom „Izabrao Đelo Hadžiselimović“. Bio je to poklon naše udruge našem gradu i našim građanima koji su se uživajući u odličnoj glumi mogli uvjeriti kako slijepi ljudi upornim radom i na tom području mogu postići vrhunske rezultate.

11.listopada u prostorijama naše udruge održan je svečani domjenak povodom obilježavanja 15. listopada Dana bijelog štapa kojemu je i ove godine nazočio karlovački gradonačelnik gospodin Miro Škrgatić koji je uza sve svoje velike obaveze pronašao sat vremena za nas.

Ispred županije ovom skupu nazočili su voditelj Odjela za europske integracije i veliki prijatelj naše udruge gospodin Mile Sokolić i stručni suradnik za udruge gospodin Nagib Gaši, te naša prijateljica i uvijek rado viđena gošća u našoj udruzi gospođa Ana Postružnik koja nas uvijek i iznova oduševljava svojom prekrasnom poezijom.

Nakon čitanja prigodnog referata i poetskog recitala porazgovarali smo sa gradonačelnikom i predstavnicima županije o njihovom odnosu prema našoj udruzi sa kojim nismo u potpunosti zadovoljni. Tom prilikom gradonačelnik je obećao da će postojeća pitanja i problemu koje danas postoje između gradskog poglavarstva i naše udruge uskoro biti riješena. Tom prilikom gradonačelnik i predstavnici županije upoznati su sa akcijom HSS-a „Ne želimo milostinju već zakonska rješenja“ u koju su se i ini uključili potpisavši peticiju za bolji život slijepih. Na ovom skupu izvršena je prezentacija prvog broja glasila naše udruge pod nazivom „Život slijepih - list za slijepe i njihove prijatelje“ koji je Udruga slijepih Karlovačke županije izdala u sklopu provođenja projekta“ Senzibilizacije javnosti o problemima slijepih“. Ovaj prvi broj našeg glasila donosi niz kratkih članaka u kojima se prikazuje rad naše udruge u posljednjih godinu i pol dana, onako kako su ga doživjeli naši članovi koji su ujedno i autori ovog štiva. Cilj pokretanja ovog glasila je - upoznati javnost sa životom otvorenim pitanjima i problemima slijepih ljudi, kao i sa njihovim uspjesima i postignućima. Radosni smo i ponosni što je sve što je u svezi sa izdavanjem ovog glasila učinjeno u našoj udruzi. Od ideje koja je potekla u našim prostorijama, od pisanja članaka pa sve do finalnih radova kao što su tiskanje i uvezivanje, učinili smo mi sami uz pomoć našeg djelatnika koji je podnio najveći teret oko ovog velikog posla. Ovo glasilo je u potpunosti djelo naših ruku i našeg djelatnika. Naša je želja da ovo glasilo izlazi dva puta godišnje i pridonese zbližavanju videćih i slijepih osoba u našem gradu. Ovaj skup bio je medijski popraćen velikim brojem novinara koji djeluju u našem gradu. Na ovom skupu Udruga slijepih Karlovačke županije dodijelila je devetorici svojih najsiromašnijih članova novčane pomoći u visini od po 1000,00 kuna. Nakon ovog svečanog djela u prostorijama udruge za sve prisutne upriličen je ručak i druženje članstva koje je proteklo u radosnom tonu i koje je trajalo sve do poslijepodnevnih sati. 12. listopada Udruga slijepih Karlovačke županije organizirala je tribinu sa temom Dijabetes i sljepoća budući da je dijabetes prvi uzročnik sljepoće u svijetu i da broj oboljelih od dijabetesa iz godine u godinu naglo raste i da ona sve više pogađa mladu populaciju. Udruga slijepih Karlovačke županije smatrala je potrebnim ovakvom tribinom upoznati građanstvo sa tom bolešću, a osobito sa posljedicama koje mogu biti pogubne za vid oboljelog čovjeka. Predavači na toj tribini bile su doktorica Rossman – dijabetolog i doktorica Akšamija – oftalmolog. U prvom dijelu tribine doktorica Rossman govorila je o uzrocima koji dovode do dijabetesa o tome kako treba živjeti i ponašati se da bi se to oboljenje spriječilo o tome kako se sa tom bolešću što lakše nositi i živjeti kada ona već nastane, te o raznim posljedicama koja ona ostavlja na organizam čovjeka. U drugom dijelu tribine doktorica Akšamija govorila je o promjenama koje dijabetes izaziva u očima i koje često dovode do potpunog gubitka vida. U trećem djelu tribine ljubazne liječnice odgovorile su na niz pitanja postavljenih od strane prisutnih građana. Obilježavanje Dana bijelog štapa u našoj udruzi završili su naši bacači pikada sudjelovanjem na sportskim igrama u Sisku 14. listopada gdje su predstavljali našu udrugu i zauzeli solidno 4. mjesto. Nadamo se da smo kroz sve ove aktivnosti uspjeli postići pozitivan pomak u senzibilizaciji javnosti o problemima slijepih.

- Udruga će posjetiti 3.svibnja.2006 Terme Topusko, gdje će za članove biti organizirano kupanje i ručak.

Izlet je besplatan za sve članove udruge.

Izlet Udruge slijepih Karlovačke županije u Međimurje
Nakon rekreativnog izleta kojeg je Udruga slijepih Karlovačke županije organizirala 3. svibnja 2006. godine za svoje članove u Terme Topusko, završavajući time svoje uskrsne aktivnosti, a koji je prošao sa puno plivanja, druženja i šetnje po procvijetalim i suncem obasjanim parkovima Topuskog. Ovaj izlet je nakon niza hladnih i kišovitih dana bio pravo osvježenje za sve nas. Nakon naše posjete Topuskom, došlo je do i do organizacije drugog ovogodišnjeg izleta.

Izlet je bio zakazan za 14. lipanj ove godine, te je naš cilj ovog puta bio Toplice Sv. Martin na Muri u Međimurju.

Krenuli smo u rano sunčano jutro autobusom koji nas je čekao pred našom udrugom. Nakon nekoliko sati vožnje, stigli smo u središte Međimurske županije u drevni grad Čakovec gdje su nam se pridružile predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije gospođa Marija Ciglar i članica iste udruge gospođa Štefanija Herman. U tako povećanom društvu stigli smo do ulaza u Toplice Sv. Martin na Muri, te smo također posjetili jedan stari ugostiteljski objekat koji vodi obitelj koja se već u trećem naraštaju bavi ugostiteljskim poslom. Od domaćina ovog ugostiteljskog objekta bili smo posluženi kavom, domaćom rakijom i višnjevcem. Nakon ove okrijepe krenuli smo prema našem konačnom cilju. Prilikom dolaska u Toplice Sv. Martin na Muri bili smo zadivljeni ljepotom i uređenošću tog mjesta, a osobitu radost pružili su nam predivno uređeni bazeni, tako da smo nekoliko sati uživali u plivanju, umjetnim valovima, umjetnim slapovima, umjetno proizvedenoj vodenoj struji, a osobiti užitak pružilo nam je kupanje u jacuzzi-u. Nakon ovih radosti uputili smo se u vinograd gdje smo u podrumu koji postoji već 300 godina imali priliku degustirati različite sorte vina koje proizvodi naš domaćin, što je bio za sve nas još jedan divan doživljaj.

Nakon degustacije vina uslijedio je ručak pripremljen od kvalitetnih domaćih proizvoda u starom objektuu starom objektu našeg domaćina, koji nam je i po drugi puta u ovome danu iskazao svoje gostoprimstvo.

Kasnije sate ovog popodneva proveli smo u vožnji splavom po rijeci Muri i uživali u zrakama sunca koje se već primicalo zapadu kao i u šumu brze i hirovite rijeke.

Tako je došlo vrijeme i za povratak. U autobusu na povratku kući usljedilo je najlijepše moguće iznenađenje toga dana za sve nas. Gospođa Štefanija ljubazno nas je pozvala da svratimo u njezin dom u Ivanovec, poziv je sa oduševljenjem prihvaćen. Ubrzo autobus se zaustavio pred njenom kućom, a razdragani Karlovčani ispunili su dvorište njezinog doma gdje smo bili posluženi pravim domaćim vinčekom i sokom. Nakon ove okrijepe krenuli smo putem Karlovca. Vraćajući se u svoje domove osjećali smo veliku zahvalnost u srcu prema našem Stvoritelju koji nam je nakon niza hladnih i kišovitih dana kojima je obilovao mjesec lipanj podario prvi topli, ali ne i prevruć ljetni dan, kao i radost nakon sveg lijepog što smo tog dana doživjeli.

Ovim putem žalimo izraziti zahvalnost gospođi Štefaniji Herman i njezinom suprugu koji su nam pružili gostoprimstvo u svome domu, a isto tako želimo zahvaliti našem donatoru koji nam je svojim financijskim sredstvima omogućio realizaciju ovog izleta.
Napisala: Anita Milčić

Ponovno druženje starih prijatelja

Karlovac-Pula

Dana 29.08. 2006. sastala su se dva stara prijatelja. U prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije sastale su se 2 prijateljske udruge, Udruga slijepih Karlovačke županije i Udruga slijepih Istarske županije. Za ovaj susret organizirana su natjecanja u pikadu i šahu, također je organiziran doručak za sve nazočne i svečani ručak. Planiran je bio i posjet Karlovačkim Danima piva, ali zbog malog broja zainteresiranih ovaj posjet je otkazan. Predsjednici ovih udruga razmijenili su prigodne darove, Karlovčani su darovani minijaturom nadaleko poznate pulske arene , a Puljani su primili trilikume sa obilježjem i znamenitostima grada Karlovca. Nakon doručka i druženja uz jutarnju kavicu natjecanje je započelo. Natjecanje je otvoreno šahom gdje je pulska udruga pobijedila rezultatom 2,5-1,5.

Nakon šaha natjecatelji započeli sa pikadom održano je pojedinačno natjecanje u dvije kategorije ( A i B ), kao i ekipno natjecanje u kojem je Udruga slijepih Karlovačke županije pobijedila rezultatom 3 – 2. Za pojedince u kategoriji A nastupilo je 8-mero igrača, a ostvareni su sljedeći rezultati:

1) V. Golac – Karlovac
2) R. Družetić - Pula
3) J. Šupljikac – Pula
4) A. Kalebić - Pula
5) Z. Kuftić - Pula
6) D. Švić - Pula
7) S. Vergaš - Karlovac
8) M. Đurić – Karlovac

U kategoriji B nastupilo je 5-oro igrača te su ostvareni sljedeći rezultati:

1) S. Stanković - Pula
2) B. Vergaš - Karlovac
3) I. Hasanagić - Karlovac
4) T. Gajski - Pula
5) Z. Krajačić – Karlovac

Nakon završetka natjecanja organiziran je svečani ručak za sve nazočne i podjela medalja i pehara. Svim nazočnim gostima uručeni su pivski pereci i naravno nadaleko poznato Karlovačko pivo. Ovo druženje se nastavilo i u popodnevnim satima uz razgovore starih prijatelja i uz glazbu i piće. Nakon predivnog sunčanog dana i vrlo ugodnog popodneva dvije prijateljske udruge rastale su se u 18.00 sati uz nadu u ponovni susret.

Izdavanje lista za slijepe osobe
Udruga slijepih Karlovačke županije uskoro će početi sa izdavanjem lista za slijepe pod nazivom <<Život slijepih, list za slijepe i njihove prijatelje>>. List će izlaziti u nakladi od 100 primjeraka te će biti distribuiran članovima Udruge slijepih Karlovačke županije te udrugama slijepih na području RH.

 

 
     
© 2007- TRBOartstudio