A A A A A

NOVOSTI

PROSLAVA MEĐUNARODNOG DANA ŽENA U UDRUZI SLIJEPIH KARLOVAČKE ŽUPANIJE

06.03.2015

05.03.2015. godine Udruga slijepih Karlovačke županije prigodnom je radionicom obilježila uskoro nadolazeći Međunarodni dan žena. Kako i nalaže dosadašnja praksa početak mjeseca ožujka posvećen je svim ženama i njihovim životnim ulogama, svim manama i vrlinama, svemu onome što ih veseli i rastužuje.
Danas kada bitka za ravnopravnost spolova još uvijek traje, a žene su i dalje u podređenom položaju u toliko segmenata naspram muškaraca, bitka za ravnopravnost žena s invaliditetom još i zahtjevnija. Nažalost, osobe s invaliditetom još su uvijek osobe koje zajednica doživljava teretom društva, a žene s invaliditetom posebno su stigmatizirane. Stoga svake godine Udruga slijepih Karlovačke županije organizira događanje posvećeno upravo populaciji slijepih žena, s tematikom njima bliskom a ujedno im omogućuje  i druženje potaknuvši ih na socijalizaciju.
Ove godine organizirana je edukativna radionica pod nazivom „Kako pobijediti depresiju – sve strane dobrog raspoloženja i optimizma“. Voditelj radionice bio je gosp. Ivan Delić, voditelj Obiteljskog centra Karlovačke županije, dok je radionica bila provedena u sklopu provedbe trogodišnjeg programa „Želim dom, a ne Dom – prevencija institucionalizacije slijepih osoba treće životne dobi“ čiju provedbu financira Ministarstvo socijalne politike i mladih
Kako je naglasio gosp. Delić, žene su zbog bioloških ali i zbog faktora koji ih okružuju podložnije depresiji, no također spremnije su zatražiti pomoć. Posluživši se pozitivnim primjerima ljudi koji su usprkos iznimno teškim životnim pričama pronašli način da pobijede depresiju, koja se klasificira kao bolest s iznimnim porastom broja oboljelih u svijetu, g. Delić ukazao je okupljenim članicama vedriju stranu života. Odabir je svakog čovjeka da li će biti pozitivan ili ne – završio je svoje izlaganje gosp. Delić.
Po završetku radionice uslijedilo je druženje, ispunjeno smjehom i vedrim riječima, dok je za svaku članicu osiguran i poklon, maleni znak pažnje koje je svojom donacijom osigurala tvrtka Zelenilo d.o.o. kojima se i ovom prilikom zahvaljujemo.