A A A A A

NOVOSTI

TRADICIONALNO DRUŽENJE ŽENA

11.05.2015

Već prema dugogodišnjoj tradiciji, mjesec svibanj, uz pjev ptica i prve proljetne zrake, za članice naše Udruge sa sobom donosi i prijateljsko druženje. Ove godine, zadatak organizacije druženja žena triju udruge; Udruge slijepih Istarske, Primorsko-goranske i Karlovačke županije, pripao je ženama iz Primorja.

U subotu, 16.05. članice naše Udruge uputile su se prema Gradu Rijeci. Nakon pozdravnih riječi, kave i zalogaje dobrodošlice, članice triju Udruga uputile su se prema  Katedrali Sv. Vida. Okupljene članice tamo je dočekala časna sestra koja im je ispričala najvažnije detalje iz povijesti ove građevine čija je izgradnja, prema nacrtima isusovaca, započela davne 1638. godine. Tako su članice saznale sve o Sv. Vidu, zaštitniku ljudskog vida, a ujedno i zaštitniku Grada Rijeke, te o Čudotvornom raspelu izrađenom oko 1300. godine koje se čuva u Katedrali. Uz nekoliko crkvenih pjesama uz pratnju orgulja, te tihe molitve upućene Sv. Vidu, članice su napustile Katedralu i uputile se na šetnju gradom uz pratnju turističkog vodiča.

Ostatak dana proveden je uz ukusne zalogaje i druženje do kasnih popodnevnih sati. Također, članice Udruge slijepih Primorsko-goranske županije iskoristile su ovu priliku kako bi svim sudionicama prezentirale rad svoje kreativne radionice koja im omogućuje izradu raznovrsnih ukrasnih i odjevnih predmeta. Za svaku od sudionica tako su pripremile prigodan poklon koje su same izradile, a  kako bi ih  podsjećao na ugodno druženje.