A A A A A

NOVOSTI

DESET GODINA JE IZA NAS

16.10.2015


Tako brzo, i gotovo pa neprimjetno, došli smo i do izdavanja desetog po redu časopisa „Život slijepih“. Teško da smo mogli i zamisliti da će ideja koja se rodila kod naših članova 2005. godine, da izdaju časopis sa zbirom svih važnijih događanja a koji je bilo namijenjen našem članstvu, izrasti u časopis koji možemo pronaći na policama Gradske knjižnice, u školskim učionicama ili u uredima državnih institucija. Sada, kada pogledamo unatrag, bila nas je nekolicina koji smo zajedno s djelatnicima odlučili u pisanu riječ pretočiti sve ono najvažnije za nas, populaciju slijepih, toliko nezastupljenu u lokalnim i regionalnim tiskovinama. I dok smo, koristeći vlastite resurse izdali prvi broj nismo ni pomišljali koliko ćemo pozitivne energije utkati na listove časopisa i prenijeti našim članovima. Od početka, pa do danas, u izradi časopisa bili su uključeni nebrojeni članovi, neki, koji nažalost više i nisu s nama, ali njihove riječi još možemo pronaći među koricama našeg lista.
Danas, moram priznati da smo ponosi na ono u što je naš „mali“ časopis izrastao. I dalje njegova srž ostala je ista, članici koji nastaju zajedničkim radom naših članova i djelatnika, ali njegov značaj za populaciju slijepih osoba, te u senzibilizaciji javnosti daleko je veći. Moderna tehnologija omogućila nam je zvučne zapise, i tako je naš časopis postao dostupan i onim članovima koji nemaju nekog „svog“ da im čita crni tisak. A zahvaljujući medijima, internetu i brzini kojom putu informacije, ali i ljudi, naš je časopis, danas, dostupan svakom zainteresiranom pojedincu kao jedno od najboljih oruđa u senzibilizaciji javnosti. Kroz godine mijenjali smo koncept časopisa i vizualni izgled, s ciljem da barem dijelom idemo u korak s promjenama u svijetu izdavaštva  tiskovina. Također, kako se razvijala i rasla naša Udruga i širila spektar svojih usluga namijenjenih slijepim i slabovidnim osobama, tako smo mijenjali i koncept našeg časopisa. Tako smo dodali sportski i poetski kutak, a uobičajene aktivnosti dopunili smo s onim programskim i projektnim, koje su postale okosnice našeg financiranja i postojanja. Naravno, ne možemo ne spomenuti kako nam je svake godine samo izdavanje časopisa postao financijski izazov, te se borimo održati kontinuitet izdavanja, svjesni činjenice, da je danas časopis postao svojevrstan brand na našem lokalnom, ali i regionalnom području.
Jedino čime možemo zaključiti ovu priču o proteklih deset godina je zahvala. Zahvala svima onima koji sudjeluju u stvaranju priča, onima koji nas financijski pomažu da svake godine časopis izlazi čak i sve većoj nakladi, ali i svima vama koji izdvajate dio svog, tako dragocjenog vremena, da prolistate ove stranice i barem preko njih postanete dio „Života slijepih“.