A A A A A

NOVOSTI

MEĐUNARODNI DAN BIJELOG ŠTAPA

21.10.2015


15.10. svake godine u Udruzi je već tradicionalno rezerviran za obilježavanje Dana bijelog štapa, međunarodnog dana svih slijepih osoba. Ove godine obilježavanju su prisustvovali župan g. Ivan Vučić, dogradonačelnik g Dubravko Delić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Karlovac gđa Višnja Malinar sa suradnicima,  te predstavnici Centra za socijalnu skrb Duga Resa. Povodom obilježavanja Dana bijelog štapa Karlovačka županija donirala je Udruzi klima uređaj vrijedan 6.000,00 kn, koji će za Udrugu biti od velike koristi, kako u ljetnim mjesecima, tako i u zimi.
Predsjednik Golac upoznao je sve prisutne te predstavnike medija sa problemima na koje slijepe osobe nailaze  na nacionalnoj razini, ali i na lokalnom području. Osnovni problem je i dalje uvođenje inkluzivnog dodatka na čemu se već godina bezuspješno radi. Činjenica je da su iznosi naknada za osobe s oštećenjem vida u RH među najnižima u Europi te da je iznos maksimalne novčane naknade od 500 kn koju ostvaruju slijepe osobe nedostatan za podmirivanje njihovih potreba i da još uvijek nije uveden dugo najavljivani inkluzivni dodatak, koji bi za slijepe osobe značio izjednačavanje mogućnosti i priliku za njihovo uključivanje u zajednicu. Predsjednik Golac osvrnuo se i na problem zapošljavanja osoba s oštećenjem vida, te je naveo da je, unatoč brojnim novčanim poticajima i mogućnosti prilagodbe radnog mjesta, danas nemoguće zaposliti slijepu osobu.
Prisutni gosti čestitali su članovima Međunarodni dan bijelog štapa, a predstavnici Grada i Županije istaknuli su da sukladno mogućnostima pomažu Udrugu, kao i druge udruge osoba s invaliditetom, ali da su svjesni da se trenutna gospodarska situacija negativno odražava i na civilni sektor.
Ovom prilikom promoviran je i jubilarni deseti broj godišnjaka Udruge pod nazivom „Život slijepih“ koji je kroz godine postao nezaobilazni kanal koji senzibilizira javnosti o potrebama, mogućnostima, uspjesima i dostignućima slijepih osoba u lokalnoj zajednici. Uz crni tisak, časopis je članovima dostupan i u zvučnoj tehnici.
Nakon formalnog dijela, u svečanom ozračju nastavljeno je druženje članova i gostiju .