A A A A A

NOVOSTI

EDUKATIVNA RADIONICA „DIJABETES – PREVENCIJA I TERAPIJA“

25.11.2015

24.11.2015. godine u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije, u suradnji s Zavodom za javno zdravstvo Karlovačke županije održani su preventivni zdravstveni pregledi za članove Udruge koji su uključivali mjerenje osnovnih zdravstvenih parametara poput krvnog tlaka, razine šećera u krvi, razine kolesterola te indeksa tjelesne mase.
Nakon održanih preventivnih zdravstvenih pregleda održana je i edukativna radionica pod nazivom „Dijabetes – prevencija i terapija“ koju je, kao i dosadašnje vodila gđa Biserka Hranilović, dr.med.spec.epidemiolog.
Radionica je organizirana u sklopu provedbe trogodišnjeg programa  „Želim dom, a ne Dom – prevencija institucionalizacije slijepih osoba treće životne dobi“ čiju provedbu financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Dijabetes ili šećerna bolest poremećaj je povećanja razine šećera u krvi, a postoji nekoliko tipova, u većini slučajeva dijabetes je nasljedna bolest a šanse za oboljenje povećavaju se ukoliko je osoba pretila. Nažalost, dijabetes je kronični i vrlo česta bolest koja za jednu od posljedica ima i oštećenje vida. Okupljeni članovi,od kojih neki već i sami boluju od dijabetesa, imali su priliku čuti osnovne značajke ove bolesti, prevenciju i terapiju, koja započinje uzimanjem tableta i dijetom, a u kasnijoj fazi injekcijama hormona inzulina. Dr. Hranilović posebno je naglasila potrebu prevencije ove bolesti, kao i redovitu kontrolu kroz preventivne preglede. Također, na radionici su prezentirana i medicinska pomagala namijenjena slijepim osobama, bazirana na govoru.