A A A A A

NOVOSTI

POSJETE KORISNICIMA TROGODIŠNJEG PROGRAMA

24.05.2016

U sklopu provedbe trogodšnjeg programa "Želim dom, a ne Dom - prevencija institucionalizacije slijepih osoba treće životne dobi" financiranog od Ministarstva socijalne politike i mladih, Grada Karlovca i Karlovačke županije, tijekom mjeseca travnja i svibnja održani su obilasci korisnika ovog programa.

Djelatnici Udruge u suradnji s djelatnicima Centra za socijalnu skrb Karlovac i Centra za socijalnu skrb Duga Resa koji su partneri provedbi, posjetili su 28 članova Udruge koji su ovom prilikom informirani o vlastitim pravima iz sustava socijalne skrbi. Također, utvrđene su mogućnosti za ostvarivanje socijalnih prava korisnika te im je naknadno pružena tehnička pomoć u ostvarivanju ovih prava.

Time su korisnicima približene usluge iz sustava socijalne skrbi koje su im inače zbog invaliditeta, neimanja pratioca, teže pokretljivosti ili geografske udaljenosti teže dostupne. Ovom prilikom korisnicima su dodjeljena i pomagala za slijepe, i to zvučni signalizatori za lakšu orjentaciju unutar i u okolici svog doma, te prstenovi za strojno pranje rublja, a koji će korisnicima u određenoj mjeri olakšati boravak u vlastitom domu. 

Opći cilj programa je stvaranjem mreže pružatelja socijalnih usluga te pružanjem kvalitetnih inovativnih usluga iz različitih životnih područja omogućiti korisnicima što duži boravak u vlastitim domovima. Uz usluge informiranja i pružanja pomoći u ostvarivanju zakonskih prava, program nudi čitav niz usluga s ciljem prevencije institucionalizacije članova Udruge, poput održavanja edukativnih radionica, preventivnih zdravstvenih pregleda, edukacije i tehničke pomoći za uporabu pomagala za slijepe, usluge prijevoza, dostave i pratnje korisnika te održavanje rekreativnih aktivnosti prilagođenih slijepim osobama. Druga godina provedbe ovog programa završava 31.05.2016. godine.