A A A A A

NOVOSTI

PROJEKT "ŽIVJETI S PARKOM"

24.05.2016

Putem projekta „Živjeti s parkom“ Javna ustanova Natura Viva je devetu godinu zaredom 23. svibnja obilježila Međunarodni dan biološke raznolikosti kao i Dan zaštite prirode na kojemu je sudjelovala i Udruga slijepih Karlovačke županije.
Učenici predškolske, školske dobi, kao i svi građani imali su priliku prisustvovati raznim edukativnim i tematskim radionicama koje su vodile razne udruge s područja grada Karlovca. 

Na našem štandu budući srednjoškolci i srednjoškolke, a trenutno još uvijek pohađatelji osnovnih škola Dubovac i Braća Seljan mogli su se upoznati sa Brailleovim pismom, raznim igrama i pametnim telefonima s govornom jedinicom, a imali su priliku odigrati i partiju šaha, kao i voziti se na tandem biciklu, koji je redovito rado viđen na našim gradskim ulicama.
Osmaši su također, uz pomoć brajične abecede, na drvenim pločicama slagali svoja imena koja su potom provjeravali naši vrsni brajičari i sa zadovoljstvom možemo reći da su svi položili sa odličnim uspjehom.

Moderna tehnologija je  Brailleovo pismo potisnula na margine, međutim brajica još uvijek može imati važnu ulogu u životima slijepih osoba. Obilježavanje osobne dokumentacije, lijekova, DVD-a, CD-a, raznih začina pa čak i odjeće može slijepoj osobi znatno olakšati svakodnevicu, te je učiniti manje ovisnom o tuđoj pomoći. Stoga je važno biti opismenjen, međutim, ne treba zaboraviti na latinicu pa makar ona služila samo za  osobni potpis.

Antoniji, Vlatku, Mariju, Denisu, kao i našim djelatnicima Josipi i Zoranu bilo je ugodno  družeći se s mladim snagama našeg grada te se veselimo idućem takvom događaju u Vrbanićevom perivoju.