A A A A A

NOVOSTI

NA AUTOBUSNOM KOLODVORU POSTAVLJENA LINIJA VODILJA ZA SLIJEPE OSOBE

20.10.2016

U sklopu projekta "Za siguran korak slijepih" na Autobusnom kolodvoru u Karlovcu postavljena je staza vodilja za slijepe u dužini od pet metara. Financijsku podršku ovom projektu dala nam je Karlovačka Županija kojoj se ovom prilikom iskreno zahvaljujemo, kao i Upravi Autobusnog kolodvora na uspješnoj suradnji. 

Na području grada Karlovca i Karlovačke županije sveprisutan je problem nepristupačnosti i neprilagođenosti lokalnih institucija i javnih površina za potrebe slijepih osoba. To se posebno odnosi na poslovne zgrade, trgovačke centre, zdravstvene, obrazovne i financijske institucije, poštanske urede te autobusne i željezničke postaje. 

Taktilne staze predstavljaju osnovno pomagalo koje služi za horizontalnu orijentaciju, odnosno pomoć pri kretanju slijepih i slabovidnih osoba čime objekte svih namjena čine pristupačnijima. Naime, slijepe osobe lako prate i prepoznaju reljefnu strukturu opipom, a zbog materijala koji je različit od podloge prepoznaju ga i zvukom (drugačiji je na dodir bijelog štapa). 

Realizacija ovog projekta izvršena je u suradnji s tvrtkom Tifloglubus d.o.o. iz Čakovca. 
Ovaj projekt dio je dugoročne strategije naše Udruge kojom želimo povećati samostalnost i sigurnost kretanja te olakšati orijentaciju slijepim i slabovidnim osobama prilikom kretanja na području grada Karlovca.