A A A A A

NOVOSTI

RUKA KOJA VODI - ZAVRŠAVA DRUGA GODINA PROVEDBE TROGODIŠNJEG PROGRAMA

27.12.2017

S ponosom možemo istaknuti da je pri kraju i druga godina provedbe našeg trogodišnjeg programa:

„RUKA KOJA VODI – ASISTENCIJA SLIJEPIM OSOBAMA U SVAKODNEVNIM AKTIVNOSTIMA“ - trogodišnji program od 2016.-2018.

Program se u cijelosti financiran od Ministarstva demografije, obitelji, socijalne politike i mladih sa 100.398,00 kuna godišnje

Opći cilj programa je povećanje samostalnosti, te stvaranje uvjeta za poboljšanje kvalitete življenja slijepih osoba korištenjem usluga videćeg asistenta. Usluge videćeg pratitelja koristi 22 korisnika s područja grada Karlovca i Duge Rese.

Ciljana skupina korisnika programa članovi su Udruge treće životne dobi koji žive sami ili sa starijim supružnikom, koji žive na gradskom području, te im je zbog oštećenja vida neophodna pomoć videćeg asistenta kako bi im se osigurale socijalne usluge, i zadovoljile svakodnevne potrebe. Ujedno, ciljanu skupinu čine i osobe koje su oslijepile u kasnijoj fazi života, te kao takve nisu imale mogućnost rehabilitacije kako u kretanju i interakciji, tako i u obavljanju osnovnih životnih aktivnosti od osobne higijene do kućanskih poslova.

Videća pratiteljica Ivana Canjar korisnicima u sklopu programa pruža sljedeće usluge: 
- Prijevoz i pratnja u obavljanju socijalnih aktivnosti 
(svakodnevne aktivnosti poput odlaska k liječniku, ljekarniku, u poštu, banku, nabavku namirnica, kao i odlazak u kulturno-zabavne ustanove) 
- obavljanju administrativnih poslova ( pomoć u čitanju pošte, dokumenata, liječničkih nalaza, doznaka i drugih materijala na crnom tisku, omogućeno pisanje za potrebe korisnika) 
- edukacija za obavljanje kućanskih poslova (čišćenje, pranje, pospremanje) sukladno vlastitim mogućnostima
- korisnicima je omogućena usluga dostave lijekova, namirnica i drugih potrepština na kućnu adresu
Programom je ostvareno povećanje kvalitete života korisnika, povećanje socijalizacije te je ostvaren doprinos prevenciji institucionalizacije korisnika.