A A A A A

NOVOSTI

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA ŽENA U UDRUZI SLIJEPIH KARLOVAČKE ŽUPANIJE

06.03.2018

Ovaj ponedjeljak, 05.03., Udruga slijepih Karlovačke županije posvetila je ženama i uskoro nadolazećem Međunarodnom danu žena.

Kako je već i ustaljena praksa, početkom mjeseca ožujka medijski prostor prepun je „ženskih“ tema i problema, nižu se savjeti o ljepoti, iskaču naslovi o ravnopravnosti i sprečavanju nasilja, sve se emocije uzburkaju i dižu se glasovi za prava žena. U svoj toj zbrci informacija spomenu s koji put i žene s invaliditetom, jer eto i one su tu negdje. Nisu to baš zanimljive teme, a moramo priznati, nisu baš ni popularne.

U hrpi događanja rijetko se pojavi i nešto prilagođeno slijepim osobama, zato Udruga slijepih Karlovačke županije, svake godine organizira druženje svojih članica uz edukativnu radionicu prigodne tematike. Ove godine održana je radionica pod nazivom  „Prihvaćanje sljepoće“, koju je  vodio  dr.med. Igor Salopek, specijalizant psihijatrije, ujedno osnivač Intergrativnog centara mentalnog zdravlja, dok je radionica bila provedena u sklopu provedbe trogodišnjeg programa „Želim dom, a ne Dom – prevencija institucionalizacije slijepih osoba treće životne dobi“ čiju provedbu financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.  Tema itekako bliska članicama, okupila je velik broj žena koje su sa zanimanjem pratile izlaganje dr Salopeka ali i aktivno sudjelovale u raspravi. Predavanje je bilo osmišljeno kao svojevrsni pokušaj destigmatizacije  sljepoće, ali i općenito invaliditeta. A možda i najvažnija poruka dr Salopeka okupljenim članicama bila je da one nisu invaliditet koji nose kao svoj teret, one su puno više od toga. Iako se ponekad teško odvojiti od onoga što ih obilježava, neke i cijeli život, važno je vidjeti sebe kao osobu vrijednu poštovanja i ljubavi, važno je boriti se protiv stigme koju nosi invaliditet, a kako naglašava dr Salopek, upravo grupa ljudi koju čine Udrugu i njihove aktivnosti najučinkovitiji su model psihoterapije.

Po završetku radionice slijedilo je pravo žensko druženje uz slatke zalogaje i tople napitke, ali čašicu razgovora. Za sve okupljene članice, osiguran je maleni znak pažnje, cvjetnica, donacija tvrtke Happy Garden i slastice donirane od tvrtke NTL Narodni trgovački lanac d.o.o, kojima se i ovim putem zahvaljujemo.