A A A A A

NOVOSTI

PROJEKT „AKTIVNI U DRUŠTVU“

17.09.2018

U srpnju ove godine, Udruzi slijepih Karlovačke županije, odobrena je jednokratna financijska podrška za projekt pod nazivom „Aktivni u društvu“, od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Projektni prijedlog osmišljen je kao pokretač za uključivanje slijepih i slabovidnih žena te ostalih članova udruge u aktivni javni život, ali i na poticanje međusobne interakcije osoba s invaliditetom sa ostatkom populacije.

Osnovni cilj ovog projekta je omogućiti integraciju slijepih žena u lokalnu društvenu zajednicu te potaknuti ih na socijalno uključivanje i aktivniji život, dok su specifični ciljevi projekta, poboljšanje općeg fizičkog stanja i prevencija zdravstvenih tegoba uzrokovanih nedostatkom kretanja, omogućavanje psihosocijalne podrške korisnicama, senzibilizirana javnost o problemima s kojima se slijepe žene susreću u svakodnevnom životu te o njihovim potrebama i mogućnostima te suzbijanje predrasuda i socijalnih barijera o slijepim ženama i slijepim osobama općenito u lokalnoj javnosti. Izravne korisnice obuhvaćene ovim projektom su 10 slijepih članica Udruge koje će sudjelovati u projektnim aktivnostima. Sve članice biti će uključene u rehabilitacijske i rekreacijske izlete. Osim navedenih izravnih korisnica odnosno slijepih žena, članica Udruge, u projektnim aktivnostima, rehabilitacijskim i rekreacijskim izletima sudjelovati će i muški članovi Udruge, točnije 5 muških članova, sukladno njihovim afinitetima.

U sklopu projektnih aktivnosti, u razdoblju od 10. do 12. rujna 2018. provedena je trodnevna edukacija uz stručno vodstvo za korištenje dugog bijelog štapa i samostalnog kretanja po ERKS Premantura.  Navedena edukacija od iznimne je važnosti, s obzirom da velika većina slijepih i slabovidnih osoba provode ljetovanje upravo u ERKS Premantura, a zbog nesamostalnosti u kretanju do sada im je bila potrebna pratnja videće osobe. Na edukaciji je sudjelovalo 15 članova Udruge slijepih Karlovačke županije, a cilj je bio osposobiti ih za samostalno kretanje po unutarnjem prostoru i bližem vanjskom prostoru navedenog hostela. Budući da su se korisnici razlikovali po stupnju oštećenja vida, dobi, fizičkoj spremnosti, te vještini orijentacije i kretanja, edukacija se temeljila na individualiziranom pristupu. Onima koji se ranije nisu služili dugim bijelim štapom, pokazane su ukratko osnove držanja štapa i položaja tijela, pokreti ruke, izbjegavanje prepreka, kretanje hodnikom uz orijentir te kretanje stubištem. Korisnicima koji su prošli obuku dane su smjernice u svrhu poboljšanja sigurnosti i učinkovitosti njihovog samostalnog kretanja, te ih se prema potrebi upoznalo s unutarnjim prostorom hostela. Edukacijske aktivnosti provela je gđa. Mladena Funtek, mag. rehab. educ. .

Posljednji dan edukacije, članovi su posjetili osjetilno-didaktičnu šetnicu Gradina na Gornjem Kamenjaku, koja je prilagođena slijepim i slabovidnim osobama. Staza je dugačka 800 metara, a osim rubnjaka na njoj su edukativne ta­bele na brajici i latiničnom pismu s podacima o tipič­nim mediteranskim bilj­kama koje možemo naći na Kamenjaku (brnistra, mirta, smilje, kadulja, ru­žmarin, hrast crnika, alepski bor, šmrika, bušin). Uz svaku tabelu su posađe­ne i biljke koje slijepe i slabovidne osobe mogu do­taknuti, pomirisati ili pak okusiti, primjerice kadu­lju.